Back to top

Kiderült, ki megy a sanghaji versenyre

A MEGFOSZ szakmai rendezvényén pályázati forrásokról, lízing lehetőségekről szóló előadások mellett díjátadásra is sor került. Azt is elárulták: ki képviseli hazánkat jövőre egy rangos világversenyen.

Szerdán tartotta Gödöllőn a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a szakmai díjainak ünnepélyes átadását és a WorldSkills verseny előválogatójának eredményhirdetését. A MEGFOSZ elnöke, Harsányi Zsolt köszöntőjében ismertette a munkájukat, valamint többek között arról beszélt, hogy milyen kilátásaik vannak a jövőben a mezőgazdasági gépforgalmazóknak. Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Viski József a kiírt ágazati pályázati lehetőségekről beszélt. Az elmúlt egy évben felértékelődött a mezőgazdaság, a városi ember számára is világossá vált, hogy mekkora teljesítmény van mögötte.

A következő hét évben 4.262 milliárd forintot fordíthatnak a magyar vidék, mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, ebből 2021-22-ben 1570 milliárd új forrás jut, vetítette előre.

A Hungexpo Zrt. kereskedelmi igazgatója, Szilvási Krisztina arról beszélt, hogy a területükön fejlesztés zajlik, a programmal nagyon jól állnak. Jövőre „hibrid” AGROmashEXPO-t szerveznek, azaz hagyományosan és virtuálisan is megrendezik az eseményt. A megújult helyszíneken kap majd teret az Agrárgépshow is. „Menekülőútvonalat” alakítanak ki, hogy a látogatók és a kiállítók elkerülhessék a forgalmi dugókkal terhelt szakaszokat, de tárgyalásokra, partnertalálkozók rendezésére alkalmas, bérelhető helyeket is kialakítanak. Az előadások sorát az MKB szakembereinek ismertetése zárta, szó volt a bank és a MEGFOSZ együttműködéséről, a pályázatokról, a lízing termékekkel finanszírozható és nem finanszírozható eszközökről is.

 

A rendezvény ünnepélyes díjátadásokkal zárult. A 2019–es évben Életpályamű díjban részesült Nagy Miklós (Szegána Kft.), a 2020–as évben az Életpályamű díjat Starcz Tamás (Starcz Kft.) vehette át.

A 2019-es Fiatalok a szakmáért díjat Rádi Roland (Agrolánc Kft.), a 2020–as díjat pedig Karagity István (Axiál Kft.) vehette át.

A 2019. év legaktívabb MEGFOSZ tagja elismerést Witzl Tamás (Multiva Magyarország Kft.), a 2020. Legaktívabb MEGFOSZ tagja díjat pedig Szalai László (Szal–Agro Kft.) vehette át.

Bejelentették azt is, hogy ki nyerte meg a WorldSkills-Shanghai 2022 Nehézgép-szerelő versenyszám szakmai versenyt, és ezzel ki jutott ki a  jövő évi sanghaji döntőre: a Soponyán élő Hambalgó Ferenc, aki technikusként Székesfehérváron dolgozik az Axiál Kft.-nél.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bővített funkciókkal és megújult belső térrel érkezett meg a Steyr második generációs CVT traktorcsaládja

Új fülkekialakítással, átdolgozott formavilággal, újragondolt kezelőszervekkel és fejlett csatlakoztathatósági technológiával a Terrus CVT traktorok új generációja került a STEYR kínálatának csúcsára.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Az év traktorát is hozzák Bábolnára

Egyebek mellett két MASSEY FERGUSON újdonsággal, FARMTECH pótkocsikkal, trágyaszóróval és precíziós kijuttatásra alkalmas KERTITOX permetező géppel érkezik a Bábolnai Gazdanapokra az Agro-Alfa Kft. szeptember 9-11-én.

Pötréte, a kertészeti robotika fellegvára

Majdnem egy év után találkoztak újra személyesen a díszkertész szakma szereplői, ezúttal a Zala megyei Pötrétén, a Hári Díszfaiskola és a Hári Tech Kft. startup vállalkozás telephelyén.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Hogyan védjük meg és műveljük a szőlőt?

Átfogó képet kaphattak a szőlő növényvédelméről, tápanyag-utánpótlásáról és a gépesítés lehetőségeiről azok, akik ellátogattak Rádpusztára, a Vititech 2021 rendezvényre. Működés közben lehetett tanulmányozni, összehasonlítani a bemutatott gépeket.

Július 26-tól lehet pályázni a precíziós fejlesztések támogatására

Július 26-tól benyújthatók a támogatási kérelmek a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívás keretében. A kormány által több, mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretnek köszönhetően a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 100 milliárd forint - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A szuperhősök traktoron érkeznek

Rengeteg gazdálkodó vesz részt az árvíz sújtotta észak-német területeken a mentésben és romeltakarításban. Érkeznek távoli országrészekből is szervezetten, de olyanok is bőven vannak az önkéntesek között, akiknek a gazdaságát ugyanúgy rommá zúzta az áradás, de ettől függetlenül segítenek a náluk is jobban rászorulóknak.

A málnatermesztés föllendítéséért dolgoznak

Nógrád megye mindig a bogyósgyümölcs-termesztés központja volt Magyarországon és szeretnénk, ha az is maradna, hiszen kedvező környezeti adottságokkal rendelkezik ehhez. A tavaly alakult Nyugat-Nógrádi Területfejlesztési Központ agrárágazata segíti a termesztőket a fertődi kutatóállomás munkatársaival karöltve.