Back to top

Kiderült, ki megy a sanghaji versenyre

A MEGFOSZ szakmai rendezvényén pályázati forrásokról, lízing lehetőségekről szóló előadások mellett díjátadásra is sor került. Azt is elárulták: ki képviseli hazánkat jövőre egy rangos világversenyen.

Szerdán tartotta Gödöllőn a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a szakmai díjainak ünnepélyes átadását és a WorldSkills verseny előválogatójának eredményhirdetését. A MEGFOSZ elnöke, Harsányi Zsolt köszöntőjében ismertette a munkájukat, valamint többek között arról beszélt, hogy milyen kilátásaik vannak a jövőben a mezőgazdasági gépforgalmazóknak. Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Viski József a kiírt ágazati pályázati lehetőségekről beszélt. Az elmúlt egy évben felértékelődött a mezőgazdaság, a városi ember számára is világossá vált, hogy mekkora teljesítmény van mögötte.

A következő hét évben 4.262 milliárd forintot fordíthatnak a magyar vidék, mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, ebből 2021-22-ben 1570 milliárd új forrás jut, vetítette előre.

A Hungexpo Zrt. kereskedelmi igazgatója, Szilvási Krisztina arról beszélt, hogy a területükön fejlesztés zajlik, a programmal nagyon jól állnak. Jövőre „hibrid” AGROmashEXPO-t szerveznek, azaz hagyományosan és virtuálisan is megrendezik az eseményt. A megújult helyszíneken kap majd teret az Agrárgépshow is. „Menekülőútvonalat” alakítanak ki, hogy a látogatók és a kiállítók elkerülhessék a forgalmi dugókkal terhelt szakaszokat, de tárgyalásokra, partnertalálkozók rendezésére alkalmas, bérelhető helyeket is kialakítanak. Az előadások sorát az MKB szakembereinek ismertetése zárta, szó volt a bank és a MEGFOSZ együttműködéséről, a pályázatokról, a lízing termékekkel finanszírozható és nem finanszírozható eszközökről is.

 

A rendezvény ünnepélyes díjátadásokkal zárult. A 2019–es évben Életpályamű díjban részesült Nagy Miklós (Szegána Kft.), a 2020–as évben az Életpályamű díjat Starcz Tamás (Starcz Kft.) vehette át.

A 2019-es Fiatalok a szakmáért díjat Rádi Roland (Agrolánc Kft.), a 2020–as díjat pedig Karagity István (Axiál Kft.) vehette át.

A 2019. év legaktívabb MEGFOSZ tagja elismerést Witzl Tamás (Multiva Magyarország Kft.), a 2020. Legaktívabb MEGFOSZ tagja díjat pedig Szalai László (Szal–Agro Kft.) vehette át.

Bejelentették azt is, hogy ki nyerte meg a WorldSkills-Shanghai 2022 Nehézgép-szerelő versenyszám szakmai versenyt, és ezzel ki jutott ki a  jövő évi sanghaji döntőre: a Soponyán élő Hambalgó Ferenc, aki technikusként Székesfehérváron dolgozik az Axiál Kft.-nél.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Száz éves a Rauch

Hermann Rauch 100 év­vel ezelőtt alapította a Rauch Landmaschinen GmbH-t Badenben, de a mű­trágyaszórókat, pneumatikus vetőgépeket és téli útkarbantartó berendezéseket gyártó vállalat gyökerei még ennél is messzebbre, a 19. század második felébe, Franz Rauch kovácsműhelyéig nyúlnak vissza.

Hibrid traktort mutattak be

A litván Auga vállalatcsoport, Európa egyik legnagyobb bioélelmiszer-gyártó cége mutatta be a világ első biometán-elektromos hibrid traktorát, amit a mezőgazdaság okozta légszennyezés csökkentése érdekében fejlesztettek ki.

Újdonságok a rakodógépek piacán

A Doosan új rakodógép modelleket mutatott be. Tavaly év végén jelent meg a középméretű rakodók vadonatúj termékcsaládja, amely az idén több új modellel bővült.

Eladható ötletek

Magyarországon a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat együtt képzik, oktatásuk egyik helyszíne a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikuma. Cifer Attila földtudományi mérnöktanár, térinformatikai tanár előadásában a térinformatika képzés újdonságaival ismertette meg a hallgatóságot az OMÉK rendezvényén.

Az se jó ha kevés, de az is baj, ha sok - a pára és a növények...

A termesztőberendezésekben szabályozott körülmények között kell megpróbálni a növények számára leginkább ideális körülményeket biztosítani. A túl száraz levegő sem jó a növényeknek, de a túl sok pára sem előnyös. Az AGAM páramentesítő berendezések nem csak páramentesítenek, hanem működésük közben számos más kedvező mellékhatás is kialakul...

Üzemanyagban – is – utazva

Gázolajkutak, szállítható tartályok, AdBlue tartályok, folyékony műtrágya tárolás…, mindez pedig a Derby-Túr Kft. Az 1997-re datált indulás óta eltelt időszak alatt nagyot fejlődött a cég. Egy valami az évek alatt sem változott, a filozófiájuk: „Az a jó üzlet, ahol azzal mindkét fél évek múlva is elégedett."

Tiszta utakért kampányol a Magyar Közút és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége

Az őszi csapadékosabb időjárás és az évszakhoz kapcsolódó mezőgazdasági munkák során időszakosan sárfelhordásos szakaszokkal is találkozhatnak a közlekedők.

Minden lépését figyelik a szarvasmarháknak

A PLF olyan gazdálkodási gyakorlatok összessége, amely segítségével jobb eredményeket lehet elérni az állattenyésztésben. Erről is hallhattak a szakemberek az ÖMKI előadásán, amelyet az OMÉK-on tartottak. Napelemes GPS-fülest, a nyakukba transzpondert, a bendőjükbe bóluszt és a lábukra pedométert helyeztek az állatokra, illetve állatokba.

Az állattenyésztés szorul rá leginkább a fejlesztésre

Sok egyéb mellett számos épületlétesítést, gépkorszerűsítést, precíziós gazdálkodást támogató pályázat elérhető a gazdák számára, akik igyekezek élni a lehetőséggel, de tudásuk nem minden esetben elegendő a modernizációs eszközök elsajátításában, vagy éppen nem áll elegendő háttértőke rendelkezésükre egy géptámogatás megpályázására. Erről beszélgettünk Illés Zoltánnal az AGROTEC ügyvezetőjével.

Ismét lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek támogatására

A kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segíti a kisüzemek fejlesztési támogatása, melyre október 4-től október 18-ig lehet a kérelmeket ismét benyújtani – közölte Nagy István agrárminiszter.