Back to top

Ne dobd ki, inkább add el olcsóbban - applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

Egy új applikáció lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy a kiskereskedőktől alacsonyabb áron vásárolják meg a megmaradt termékeket. A Phenix vállalat alkalmazása Európa több országában már elérhető.

A francia Phenix vállalata belga piacra készül belépni alkalmazásával, a spanyol, portugál és svájci terjeszkedését követően. Az alkalmazásuk a Too Good To Go (Túl jó ahhoz, hogy "kidobjuk") élelmiszer-pazarlás elleni alkalmazáshoz hasonlóan lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy a kiskereskedőktől alacsonyabb áron vásárolják meg a megmaradt termékeket.

A Phenix a felhasználóknak bio, halal, kóser és vegetáriánus élelmiszerek választékát is kínálja, a fogyasztók speciális igényeinek megfelelően. Az alkalmazás emellett információkat közöl a készletekről és a vásárlásokból származó megtakarításokról, valamint a felhasználók számára pontokat kínál, amelyekkel, további kedvezményekkel lehet beszerezni az élelmiszereket.

Extra vásárlóerő

Valérie Gorreux, a Phenix Belgium marketing- és kommunikációs vezetője szerint ez az alkalmazás plusz vásárlóerőt biztosít a belgák számára a válság idején, azon kívül, hogy az élelmiszer-pazarlás megelőzésében is közrejátszik.

„Azt szeretnénk, hogy a Phenix egy olyan valódi partnerré váljon, amely kulcsrakész eszközöket biztosít a kiskereskedők számára” – idézi a közlemény Jean Moreau-t, a Phenix alapítóját.

„A platform lehetővé teszi számunkra, hogy rövid időn belül pontosan nyomon követhessék a termékeket, valamint hogy a hulladékmentességre tekintettel hozhassák meg a megfelelő döntéseket” – tette hozzá.

Élelmiszer-pazarlás

A Phenix szerint a fogyasztók a bolygón található élelmiszerek körülbelül egyharmadát dobják ki anélkül, hogy megennék. Franciaországban évente fejenként 20-30 kilogramm élelmiszert dobnak ki, melyből 7 kilogramm csomagolt élelmiszer.

A Phenixnek közel 10 000 partnere és 2 millió felhasználója van Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svájcban. A vállalat idén 1000 kiskereskedelmi üzlettel fog együttműködést kötni annak érdekében, hogy Belgiumban több mint 150 000 étel pazarlását megakadályozza.

A Phenix a megalakulása óta 44 millió termék pazarlását előzte meg Európában.

A Phenix alkalmazás elérhető a Google Play Store-ban és az App Store-ban az Apple felhasználók számára.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Agrárdigitalizációs fejlesztések a jövő mezőgazdaságáért

Harmadik alkalommal dolgozhatnak együtt piacvezető agrár nagyvállalatokkal hazai agtech startupok, a 2021 szeptemberében induló NAK TechLab inkubációs program keretében. A program az elmúlt két évben több olyan együttműködést is eredményezett, amely meghatározó lehet az agrárium fejlődése szempontjából. A három hónapos inkubátor programba 2021. augusztus 22-ig lehet jelentkezni.

Füstfűszerek: mert a füst ízesít...

A szabad tűzön készült ételek teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhában készítettek. A húsok füsttel való tartósítása már hosszú múltra tekint vissza, de az ezzel kapcsolatos hagyományokat a kerti grillezéskor is alkalmazhatjuk.

Hová tűntek a pincérek? – A vendéglátóipar válsága

A koronavírus-járvány, a Brexit és az iparággal szembeni negatív hozzáállás mind hozzájárult a vendéglátásban dolgozó személyzet hiányához, de ennek ellenére az éttermek igyekeznek lépést tartani a világ újbóli megnyitásával.

Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme

Júniusban az ipar belföldi termelői árai átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző havinál. Az exportárak 9,7 százalékkal emelkedtek a májusi 9,6 százalékot követően. Együttesen az ipari termelői árak átlagosan 11,6 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly júniusban - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Pötréte, a kertészeti robotika fellegvára

Majdnem egy év után találkoztak újra személyesen a díszkertész szakma szereplői, ezúttal a Zala megyei Pötrétén, a Hári Díszfaiskola és a Hári Tech Kft. startup vállalkozás telephelyén.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.