Back to top

Tovább várjuk az országos esőt

Egy lassan vonuló hidegfront érkezik pénteken, így mérséklődik a forróság, de az oly várt országos, jelentős csapadékot ez a változás sem hozza meg. Bár a következő napokban kialakulnak majd (akár heves) záporok, zivatarok, de az ország egész területe nagy valószínűséggel nem ázik meg.

Kisebb körzetek, sávok jelentős csapadékot kaphatnak, de sokfelé tovább fokozódik a csapadékhiány. Június hónapban eddig alig esett, a talaj így egyre jobban kiszárad, már nem csak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegek is.

A szántóföldi növényeinknek, főleg a nyári kapásoknak, egyre égetőbb szüksége lenne a csapadékra.

Az elmúlt 6-8 nap során csak egy-egy nap fordult elő itt-ott zápor, zivatar az országban, a legnagyobb számban a hétfőről keddre virradó éjjel, és kedd reggel. A csapadék azonban csak kis területre korlátozódott, az ország döntő része pedig teljesen száraz maradt. Az elmúlt 30 nap során sokfelé a 20 mm-t sem érte el a csapadékösszeg, így a 30 nap alatt mintegy 40-70 mm-es csapadékhiány keletkezett.

A talaj felső fél méteres rétege így tovább száradt, már szinte az egész országban a kritikus 40%-os érték alá csökkent a nedvességtartalma, de az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen 30% alatti értékek is előfordulnak.

A fél méternél mélyebb talajrétegekben viszont még van nedvesség, bár az is egyre fogy. Egyelőre jellemzően 60-85% közötti a nedvességtartalom a növények által hasznosítható mennyiség arányában ebben a rétegben.

A hőmérséklet maximuma az előző hét második felében 30 Celsius fok körül alakult, majd ezen a héten hőhullám érkezett, 35 fok körüli csúcsértékekkel, megdőlő napi melegrekordokkal. A hőség várhatóan a mai napon fog tetőzni.

A kalászosok és a repce az érés különböző fenológiai fázisaiban járnak. A kalászosok táblái már sárgulnak. Ezekre a növényekre a csapadékhiánynak már nem lesz különösebb hatása, a száraz időben a gombás megbetegedések nem tudnak kialakulni.

A napraforgó a szárnövekedés, a kukorica pedig egy szárcsomós körüli fázisban jár. A melegben intenzíven fejlődnek a növények, egyelőre bírják a száraz időt, de a csapadék egyre jobban hiányzik nekik.

Az előttünk álló 6-8 nap során folytatódik a meleg, nyári idő.

A kánikula péntektől mérséklődik, a legmelegebb órák hőmérséklete visszatér az ilyenkor szokásos 30 fok körüli értékre. Ma estétől már előfordulhatnak záporok, zivatarok, de országos áztató eső nem érkezik. Azonban van arra esély, hogy pénteken és szombaton nagyobb zivatarrendszerek is kialakulnak, melyek akár nagyobb területet is megöntözhetnek. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam.

A csapadék területi eloszlása nem lesz egyenletes, helyenként felhőszakadás (és jég) is kialakulhat, míg másfelé akár teljesen száraz is maradhat a talaj. Amely így csak foltokban, sávokban ázik majd meg, sokfelé tovább szárad.

A délies áramlás nyugatiasra, északnyugatiasra fordul, pénteken és szombaton többfelé megerősödik a szél, vasárnaptól gyengül a légmozgás. A kukoricára számított hőösszeg is gyorsan növekszik majd, a hét végére az ország nagy részén eléri az 500-550 foknapot. A levegő páratartalma napközben többnyire 40% alá csökken, tartós levélnedvesség nem lesz jellemző.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

Fonjunk békaszéket!

Amint kákát, egyenes szalmaszálat találok valahol, kibújik belőlem a gyerek és muszáj készítenem egy békaszéket. Néprajzi „kutatásaim” alapján pedig ma már azt is tudom, hogy vizenyős területeken gyakorta készítették a lányok – mondjuk nekem is a Kis-Balaton melletti régi kenderáztatónál mutatta meg a készítését a nagymamám.

A legjobb promóció a minőség

A legutóbbi romániai parlamenti választások után az RMDSZ is jelölhetett minisztereket, államtitkárokat a kormányba. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári posztjára Barabasi Antal Szabolcsot jelölte a párt, aki 2003-ban szerzett egyetemi diplomát a Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetemen, állattenyésztési szakon.

Milliárdokat visz el az inváziós fajok elleni védekezés

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.

A kijárási korlátozások levegőtisztító hatása nem ellensúlyozta a bozóttüzek szennyezését

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

Dollártízmilliós veszteséget okozott a hőhullám a washingtoni bogyóstermesztőknek

Az USA Washington államában brutális hőhullám okozott több millió dolláros veszteséget a bogyósgyümölcs-termesztőknek, de más gyümölcsök esetében is hatalmas a kiesés. Az egész államban száraz és forró volt a nyár. Törvényhozók a melegtől kárt szenvedett gazdálkodók támogatásáért lobbiznak az USA agrárminisztériumánál.

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.