Back to top

Újra "lecsap" a Brexit - Sofőrhiány miatt hetente több tonna élelmiszer megy veszendőbe

Angliában a Tesco tette közzé, hogy csaknem 50 tonna élelmiszer kerül a kukába hetente, miközben a szakértők a kamionsofőr hiányra hívják fel a brit kormány figyelmét.

A brit közlekedési minisztérium által szervezett iparági kerekasztal-beszélgetésen a szigetország kiskereskedelmi láncai közül a Tesco kiemelte, hogy egy héten akár 48 tonna élelmiszer mehet kárba. Az iparági szakértők szerint ennek azaz oka, hogy nincs elég járművezető a jelenlegi igények kielégítéséhez.

„Az év eleje óta 15 000 európai tehergépkocsi vezetőnk távozott a Brexit miatt, mert nem érezték magukat szívesen látottnak, és egyéb bevándorlási problémák is közrejátszottak a távozásukban.

Valamint az áprilisban bevezetett adóváltozások is nehézséget okoztak számukra” – mondta Rod McKenzie, a Közúti Fuvarozók Szövetségének (RHA) vezérigazgatója.

Ezen túlmenően az RHA közölte, hogy tavaly mintegy 30 000 tehergépkocsi-vezetői vizsgát töröltek a világjárvány miatt, mely 30 000 potenciális tehergépkocsi vezetőt jelent McKenzie állítása szerint. „Komoly veszélyben van az Egyesült Királyság ellátási lánca, amelytől mindannyian függünk, ugyanis ez 95%-ban a tehergépkocsik forgalmából származik” – tette hozzá.

„Akár az élelmiszeriparban, akár az építőiparban dolgozol, egyértelmű késedelmek vannak.”

A sofőrhiány különösen a romlandó áruk esetében jelent problémát, mondta Shane Brennan, a Hűtőlánc Szövetség vezérigazgatója. „Ha egyes hűtött és nagyon rövid minőség megőrzésű termékeket nem lehet időben leszállítani, akkor azokat meg kell semmisíteni” – tette hozzá.

„Azt látjuk, hogy a fagyasztott élelmiszerláncból a hűtött élelmiszerláncba helyeznek át eszközöket, hogy megpróbálják elkerülni ezt a pazarlást.”

„Mindenki azt próbálja kitalálni, hogyan tudunk megbirkózni a munkaerőhiánnyal, ezért sürgős tárgyalásokat folytatunk az iparág képviselőivel és a kormányzattal arról, hogy mit lehet tenni, hogy átvészeljük a nyarat.”

A Tesco és más brit kiskereskedők,(melyek esetében megvalósítható) élelmiszereket adományoznak a jótékonysági szervezeteknek és az élelmiszerbankoknak, de a romlott élelmiszerek gyakran egyenesen a hulladéklerakóba kerülnek.

Ráadásul a segélyszervezetekhez is kevesebb élelmiszer jut el. A FareShare-hez, mely egy Élelmiszerbankhoz hasonló jótékonysági szervezet, a korábbi napi 150-160 tonna élelmiszer helyett 100 tonna adomány jut el. Ez heti 80 000 adag ételnek megfelelő hiány, melyet korábban sikerrel osztottak szét a rászorulóknak.

„Azok az élelmiszerek, amelyeket egy átlagos napon általában a raktárainkba várnánk, a sofőrhiány miatt lehetséges, hogy nem jutnak el hozzánk, és így valószínűleg nem jutnak el az általunk támogatott emberekhez sem” – mondta Lindsay Boswell, a FareShare vezérigazgatója.

McKenzie azt javasolta az Egyesült Királyság szállítási és fuvarozási problémáinak leküzdése érdekében, hogy a kormány engedje vissza az európai járművezetőket, gyorsítsa fel és helyezze előtérbe a járművezetői vizsgákat, és tegyen többet a szakmunkásképzésekért.

Nemzeti szinten kell megváltoztatnunk a teherautó-vezetőkkel kapcsolatos gondolkodásmódunkat, állítja: „a tehergépkocsi vezetőket jobban meg kell becsülni, mert ezek a srácok elengedhetetlen munkát végeznek.”

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Brit férfi a birkanyírás új világrekordere

Új világrekordot állított fel egy brit férfi, aki kilenc óra alatt 872 bárányt nyírt meg a cornwalli Trefrank farmon.

Júniusban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Júniusban éves összehasonlításban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.