Back to top

Újra "lecsap" a Brexit - Sofőrhiány miatt hetente több tonna élelmiszer megy veszendőbe

Angliában a Tesco tette közzé, hogy csaknem 50 tonna élelmiszer kerül a kukába hetente, miközben a szakértők a kamionsofőr hiányra hívják fel a brit kormány figyelmét.

A brit közlekedési minisztérium által szervezett iparági kerekasztal-beszélgetésen a szigetország kiskereskedelmi láncai közül a Tesco kiemelte, hogy egy héten akár 48 tonna élelmiszer mehet kárba. Az iparági szakértők szerint ennek azaz oka, hogy nincs elég járművezető a jelenlegi igények kielégítéséhez.

„Az év eleje óta 15 000 európai tehergépkocsi vezetőnk távozott a Brexit miatt, mert nem érezték magukat szívesen látottnak, és egyéb bevándorlási problémák is közrejátszottak a távozásukban.

Valamint az áprilisban bevezetett adóváltozások is nehézséget okoztak számukra” – mondta Rod McKenzie, a Közúti Fuvarozók Szövetségének (RHA) vezérigazgatója.

Ezen túlmenően az RHA közölte, hogy tavaly mintegy 30 000 tehergépkocsi-vezetői vizsgát töröltek a világjárvány miatt, mely 30 000 potenciális tehergépkocsi vezetőt jelent McKenzie állítása szerint. „Komoly veszélyben van az Egyesült Királyság ellátási lánca, amelytől mindannyian függünk, ugyanis ez 95%-ban a tehergépkocsik forgalmából származik” – tette hozzá.

„Akár az élelmiszeriparban, akár az építőiparban dolgozol, egyértelmű késedelmek vannak.”

A sofőrhiány különösen a romlandó áruk esetében jelent problémát, mondta Shane Brennan, a Hűtőlánc Szövetség vezérigazgatója. „Ha egyes hűtött és nagyon rövid minőség megőrzésű termékeket nem lehet időben leszállítani, akkor azokat meg kell semmisíteni” – tette hozzá.

„Azt látjuk, hogy a fagyasztott élelmiszerláncból a hűtött élelmiszerláncba helyeznek át eszközöket, hogy megpróbálják elkerülni ezt a pazarlást.”

„Mindenki azt próbálja kitalálni, hogyan tudunk megbirkózni a munkaerőhiánnyal, ezért sürgős tárgyalásokat folytatunk az iparág képviselőivel és a kormányzattal arról, hogy mit lehet tenni, hogy átvészeljük a nyarat.”

A Tesco és más brit kiskereskedők,(melyek esetében megvalósítható) élelmiszereket adományoznak a jótékonysági szervezeteknek és az élelmiszerbankoknak, de a romlott élelmiszerek gyakran egyenesen a hulladéklerakóba kerülnek.

Ráadásul a segélyszervezetekhez is kevesebb élelmiszer jut el. A FareShare-hez, mely egy Élelmiszerbankhoz hasonló jótékonysági szervezet, a korábbi napi 150-160 tonna élelmiszer helyett 100 tonna adomány jut el. Ez heti 80 000 adag ételnek megfelelő hiány, melyet korábban sikerrel osztottak szét a rászorulóknak.

„Azok az élelmiszerek, amelyeket egy átlagos napon általában a raktárainkba várnánk, a sofőrhiány miatt lehetséges, hogy nem jutnak el hozzánk, és így valószínűleg nem jutnak el az általunk támogatott emberekhez sem” – mondta Lindsay Boswell, a FareShare vezérigazgatója.

McKenzie azt javasolta az Egyesült Királyság szállítási és fuvarozási problémáinak leküzdése érdekében, hogy a kormány engedje vissza az európai járművezetőket, gyorsítsa fel és helyezze előtérbe a járművezetői vizsgákat, és tegyen többet a szakmunkásképzésekért.

Nemzeti szinten kell megváltoztatnunk a teherautó-vezetőkkel kapcsolatos gondolkodásmódunkat, állítja: „a tehergépkocsi vezetőket jobban meg kell becsülni, mert ezek a srácok elengedhetetlen munkát végeznek.”

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pályázati aktualitások: megnőtt a beruházási kedv

Ötvenmilliárd forintról 260 milliárd forintra emelték és újból megnyitották az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatot. Ötven-ötven milliárd forintos keretösszeg érhető el kisebb kertészeti üzemek technológiai megújítására, illetve élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztésére is.

A málnatermesztés föllendítéséért dolgoznak

Nógrád megye mindig a bogyósgyümölcs-termesztés központja volt Magyarországon és szeretnénk, ha az is maradna, hiszen kedvező környezeti adottságokkal rendelkezik ehhez. A tavaly alakult Nyugat-Nógrádi Területfejlesztési Központ agrárágazata segíti a termesztőket a fertődi kutatóállomás munkatársaival karöltve.

Az akácméz mindent visz

Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

Napi 3 adag teljes kiőrlésű gabona fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A kutatások összefüggést találtak a magasabb teljes kiőrlésű gabonafogyasztás és bizonyos szívbetegségek kockázati tényezőinek kisebb mértékű növekedése között. Táplálkozási szakértők szerint ez azért lehet, mert a finomítással eltávolítják a rostokat és a szívbarát tápanyagokat. Emiatt ajánlott, hogy az emberek naponta legalább háromszor fogyasszanak teljes kiőrlésű gabonát.

Kétféle kereskedelmi csoportba sorolják a nektarinokat Olaszországban

Olaszországban zavarba ejtően sok, rendkívül hasonló megjelenésű nektarinfajta van a piacon, ami nem is csoda, hiszen olasz nemesítők is számos új fajtát hoztak létre. Eddig a hússzínük alapján különböztették meg őket, most azonban az Európai Unió, az olasz vidékfejlesztési program és Emilia-Romagna támogatásával hatéves kutatási projekt eredményeként az ízükről is tájékoztatják a vásárlókat.

Strandmenü az Európai Friss Csapattól: hidratál, védi a bőrt, hűsít – és még finom is

A nyári kánikulában gyakran halljuk, hogy nagyon fontos a folyadékpótlás és a bőrünk védelme. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ebben a jól összeállított, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás is sokat segíthet.

Brexit: még mindig nem tiszta, mi lesz Észak-Írországgal

Fenntarthatatlan a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll - közölte Boris Johnson brit miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

Romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az EU-ban júliusban

Romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban júliusban - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett előzetes gyorsbecsléséből.

A húst semmi sem pótolhatja?

Egy tanulmány szerint a növényi alapú húspótlók nem tekinthetők táplálkozási szempontból felcserélhetőnek a valódi hússal. Habár a növényi alapú húspótlók íze és textúrája hasonló lehet például a marhahúséhoz, ám a kettő tápanyagtartalma nagymértékben eltérhet.

Csemegekukorica-fajtabemutatót tartott az Orosco Kft.

A spanyolországi Semillas Fító vetőmagjai közül hármat ismerhettek meg a gazdálkodók. A rendkívül jó ízű, édes SF1379 egyre keresettebb a friss piac és az ipar részéről is.