Back to top

Újra "lecsap" a Brexit - Sofőrhiány miatt hetente több tonna élelmiszer megy veszendőbe

Angliában a Tesco tette közzé, hogy csaknem 50 tonna élelmiszer kerül a kukába hetente, miközben a szakértők a kamionsofőr hiányra hívják fel a brit kormány figyelmét.

A brit közlekedési minisztérium által szervezett iparági kerekasztal-beszélgetésen a szigetország kiskereskedelmi láncai közül a Tesco kiemelte, hogy egy héten akár 48 tonna élelmiszer mehet kárba. Az iparági szakértők szerint ennek azaz oka, hogy nincs elég járművezető a jelenlegi igények kielégítéséhez.

„Az év eleje óta 15 000 európai tehergépkocsi vezetőnk távozott a Brexit miatt, mert nem érezték magukat szívesen látottnak, és egyéb bevándorlási problémák is közrejátszottak a távozásukban.

Valamint az áprilisban bevezetett adóváltozások is nehézséget okoztak számukra” – mondta Rod McKenzie, a Közúti Fuvarozók Szövetségének (RHA) vezérigazgatója.

Ezen túlmenően az RHA közölte, hogy tavaly mintegy 30 000 tehergépkocsi-vezetői vizsgát töröltek a világjárvány miatt, mely 30 000 potenciális tehergépkocsi vezetőt jelent McKenzie állítása szerint. „Komoly veszélyben van az Egyesült Királyság ellátási lánca, amelytől mindannyian függünk, ugyanis ez 95%-ban a tehergépkocsik forgalmából származik” – tette hozzá.

„Akár az élelmiszeriparban, akár az építőiparban dolgozol, egyértelmű késedelmek vannak.”

A sofőrhiány különösen a romlandó áruk esetében jelent problémát, mondta Shane Brennan, a Hűtőlánc Szövetség vezérigazgatója. „Ha egyes hűtött és nagyon rövid minőség megőrzésű termékeket nem lehet időben leszállítani, akkor azokat meg kell semmisíteni” – tette hozzá.

„Azt látjuk, hogy a fagyasztott élelmiszerláncból a hűtött élelmiszerláncba helyeznek át eszközöket, hogy megpróbálják elkerülni ezt a pazarlást.”

„Mindenki azt próbálja kitalálni, hogyan tudunk megbirkózni a munkaerőhiánnyal, ezért sürgős tárgyalásokat folytatunk az iparág képviselőivel és a kormányzattal arról, hogy mit lehet tenni, hogy átvészeljük a nyarat.”

A Tesco és más brit kiskereskedők,(melyek esetében megvalósítható) élelmiszereket adományoznak a jótékonysági szervezeteknek és az élelmiszerbankoknak, de a romlott élelmiszerek gyakran egyenesen a hulladéklerakóba kerülnek.

Ráadásul a segélyszervezetekhez is kevesebb élelmiszer jut el. A FareShare-hez, mely egy Élelmiszerbankhoz hasonló jótékonysági szervezet, a korábbi napi 150-160 tonna élelmiszer helyett 100 tonna adomány jut el. Ez heti 80 000 adag ételnek megfelelő hiány, melyet korábban sikerrel osztottak szét a rászorulóknak.

„Azok az élelmiszerek, amelyeket egy átlagos napon általában a raktárainkba várnánk, a sofőrhiány miatt lehetséges, hogy nem jutnak el hozzánk, és így valószínűleg nem jutnak el az általunk támogatott emberekhez sem” – mondta Lindsay Boswell, a FareShare vezérigazgatója.

McKenzie azt javasolta az Egyesült Királyság szállítási és fuvarozási problémáinak leküzdése érdekében, hogy a kormány engedje vissza az európai járművezetőket, gyorsítsa fel és helyezze előtérbe a járművezetői vizsgákat, és tegyen többet a szakmunkásképzésekért.

Nemzeti szinten kell megváltoztatnunk a teherautó-vezetőkkel kapcsolatos gondolkodásmódunkat, állítja: „a tehergépkocsi vezetőket jobban meg kell becsülni, mert ezek a srácok elengedhetetlen munkát végeznek.”

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Füstfűszerek: mert a füst ízesít...

A szabad tűzön készült ételek teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhában készítettek. A húsok füsttel való tartósítása már hosszú múltra tekint vissza, de az ezzel kapcsolatos hagyományokat a kerti grillezéskor is alkalmazhatjuk.

Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme

Júniusban az ipar belföldi termelői árai átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző havinál. Az exportárak 9,7 százalékkal emelkedtek a májusi 9,6 százalékot követően. Együttesen az ipari termelői árak átlagosan 11,6 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly júniusban - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

A kávé- és a kávégéppiacon is a minőséget keresik a vevők

A minőségi termékek iránti igény egyre inkább jellemző a kávégéppiacra is, az éves szinten értékben mintegy 70 milliárd forintos kávépiac változásait követik az eszközvásárlási tendenciák is Costa Coffee és az eMAG tapasztalatai szerint.

Objektív okai is vannak az élelmiszerek kettős minőségének

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.

Gyümölcs között találtak egy csomó kokaint

Még a rotterdami kikötőben is – ahol évi tíztonnás nagyságrendben foglalnak le kokainszállítmányokat – jelentősnek számított az a mennyiség, amit a minap banánpürés hordók közé rejtve találtak meg. De más gyümölcsök közül is komolyabb tételek kerültek elő mostanában.