Back to top

Varroa atka számlálás: monitoring (1. rész)

Az atkakezelés sikerének egyik fontos feltétele, hogy tisztába kerüljünk a termelő méhállományunk varroa fertőzöttségi szintjével és mérlegelhessük a kezelés szükségességét. A szaporítással (rajokkal, műrajokkal), amennyiben időben még fiasításmentesen kezeltük őket (pl. oxálsav-dihidrát oldattal, tejsavval), nem szükséges az itt bemutatott tesztelési módszereket alkalmaznunk.

A termelő állomány atkafertőzöttség becslésére három módszer áll a rendelkezésünkre (A módszerekről készült gyakorlati videót, mely e leírás megértését is segíti, lásd: itt

- Egy általunk eddig is használt szerrel a hőmérsékletnek megfelelően kontroll vizsgálatot „fújunk”: ködölünk (engedélyezett idegmérgek), szublimálunk (oxálsav), vagy spriccelünk (tejsav-oxálsavoldat) 3-5 termelő családnál, melyeknél eddig folyamatos volt a fiasítás. Az eredményt a higiénikus aljon, vagy betett olajos lapokon ellenőrizzük 1-3 napon belül.

lehulott atka
Fotó: Hevesi Mihály

A módszer hátránya, hogy nem tudhatjuk, hogy időközben az adott szer elvesztette-e a hatékonyságát, vagy esetleg az atkák rezisztenssé váltak-e rá. Így nem biztos, hogy  használható eredménnyel szolgál.

Elvileg a savakra nem jöhet létre rezisztencia, de ezek is elveszthetik hatékonyságukat, ha nem jól tároljuk őket.

- Porcukros beszórást alkalmazunk 3-5 családnál. A kirchhaini egyetem módszere alapján egy nejlon lapra 50 gramm méhecskét rázunk a fészek méheiből, melyet egy normál (720-750 ml-es befőttesüvegbe  teszünk), ez kb. az üveg ötödét-hatodát jelenti, de egy pontos 100 ml-es poharat is alkalmazhatunk mércének, melybe először a méheket rázzuk. Majd 40-50 gr porcukrot szórunk a méhekre a befőttesüvegben.

Ezután a fedett üveget a porcukros méhekkel megrázzuk, megforgatjuk, hogy a méhek alaposan porcukrosak legyenek és az atkák lehulljanak róluk.

3-5 percig állni hagyjuk, majd levesszük a fedelet és egy 2,5-3 mm-es rostát az üveg szájára szorítva mindkét kezünkkel, alaposan kirázzuk az üvegből a porcukrot egy fehér vödörfedőre. Közben az atkák is lepotyognak, melyeket megszámolhatunk. A lerázott porcukrot érdemes még egyszer átszitálnunk a szűrővel, hogy minden atka napfényre kerüljön. A kapott atkaszám kiértékeléshez lásd az alábbi táblázatot. Kizárólag frissen felbontott vákuum csomagolt porcukrot használjunk, hogy teljesen csomómentes legyen a porcukor. Házi darálóval nem tudunk mikronnyi porcukorszemcséket előállítani, melyre a kivitelezéshez szükségünk lesz!

Előnye a módszernek, hogy a kivett méhek nem pusztulnak el és visszaadhatjuk a családhoz őket.

Hátránya: nem hoz le minden atkát a méhekről (50-80%-os vagy kisebb hatásfokú).

A módszer kivitelezéséhez szükségünk lesz:

  • Friss porcukorra;
  • 1 nagyobb szűrőre;
  • 2 db 720-750 ml-es normál befőttes üvegre;
  • 10x10 cm  rostaszövetre (2,5-3 mm-es szem);
  • 1 db kb. 40x50 cm-es nejlon lapra;
  • 1 fehér vödör tetőre az atkák számolásához;

A harmadik, az alkoholos atkalemosás módszerét, mely 95-99%-os hatásfokú, lásd a cikk folytatásában:

.Varroa atka számlálás - monitoring (2. rész)

Ajánljuk még:

Így lesz hatékony az atkakezelés

Oxálsav tartós hordozón varroa atka ellen

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Gyenge-közepes mézszezon

A napraforgó elvirágzása után lassan mindenhol befejeződik a méhek legeltetése. Az ország különböző területein gazdálkodó méhészek gyenge-közepes szezonról számoltak be.

Rajzásgátlás az utolsó pillanatban

A rajzás mindig kihívás a méhész számára, akár „hobbisokról”, akár főállású méhészekről van szó. Általános vélemény, hogy szinte sosem jön jókor, a nagy méztermelőknek egyértelmű kiesést (plusz munkát), a műkedvelőknek fölösleges izgalmat okoz. Ezért szinte általános a törekvés a rajzás gátlására vagy megelőzésére, aminek a rákfenéje az, hogy a természet törvényei ellen nehéz hadakoznunk.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Növényorvos a közterületen

Valósággal leszáradtak a levéltetű-kolóniák a 35-40 °C-os nappalokon, mégis sorozatban kaptam a felkéréseket az önkormányzatoktól, ellenőrizzem a „csöpögő fákról” szóló lakossági bejelentéseket. Nem értettem a panaszáradatot. A juharfák, a hársak és a nyárfák lombja tényleg fényesen csillogott, mert az elmúlt hetekben nem volt olyan eső, amely lemosta volna a tetvek váladékát.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz

A hársméz remek választás kezdődő fertőzések, álmatlanság esetén. Íze különleges, kellemesen kesernyés. Használata főként fertőzéses időszakokban ajánlott.

Az akácméz mindent visz

Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

Kétműszakos kert: éjjel nyíló virágok…

A kertben éjszaka sem áll meg az élet, éppen ellenkezőleg, egy különleges előadás veszi kezdetét, melyben aktivizálódnak a napközben meghúzódó és pihenő állatok, és egyes virágok is éppen ekkora időzítik a kinyílásukat. Meg kell jegyezni, hogy ezt egyébként jó okkal teszik.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.