Back to top

A cirok lesz a jövő kukoricája? Bábolnán kiderül

A gépek kötik össze a 34. Bábolnai Gazdanapokat és az OMÉK-ot. Ugyanazokat az erőgépeket nézhetik meg az érdeklődők mindkét helyszínen, csak az OMÉK- társrendezvényen, Bábolnán munka közben.

MMG - A cirok lesz a jövő kukoricája? Bábolnán kiderül

„Az, hogy mozgó gépbemutatókat tudjunk bemutatni, gépkapcsolásokat, mindig nagyon fontos. A digitalizáció jegyében jelen pillanatban azokat az innovatív és gyakorlati „fogásokat” akarnánk bemutatni, amelyek tényleg újszerűek és a gazdáknak, illetve minden nézőnek, érdeklődőnek egyfajta olyan tájékoztatást tud adni, amely esetlegesen a döntést megkönnyítendően tudunk segédkezni."

Haál Gábor
Haál Gábor
Fotó: Csatlós Norbert

– hangsúlyozza Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója, a rendezvény házigazdája.

A hagyományos kukorica-fajtabemutató az 50 éves, a termelési rendszereket „útnak indító” bábolnai CPS megalakulása előtt tiszteleg.

A Bábolnai Gazdanapokon ötven év elteltével a szakemberek 7 nemesítőház minegy 34 kukorica-hibridjét tekinthetik meg, amelyeket április 26-án, kiváló minőségű vetőágyba vetettek el

"Nekem személy szerint is érdekességet jelent, hogy 50 évvel ezelőtt az első integrált kukoricatermesztési rendszer itt állt föl még Burgert Róbert szervezésében. Ez valóban 71-ben alakult CPS néven, valóban 50 éves és ezért így 50 évre visszatekinteni akár a fajták tekintetében, akár a gépek tekintetében mindenképpen érdekes dolog."

– mondja Haál Gábor, majd dr. Kiss Erzsébet, a fajtabemutató szakmai vezetője a kukoricahibridek 50 évéből a fejlődést emelte ki.

Fotó: Csatlós Norbert
"A kukorica, ugyanúgy, mint a többi növény óriási fejlődésen ment át az elmúlt 50 évben, hiszen a nemesítőházak egymás után nőttek ki, és mindegyik arra törekszik, hogy valami újat, valami jobbat teremtsen meg. Így én emlékszem még, igaz, hogy nem az 50, hanem mondjuk a 45 évvel ezelőtti kukorica-fajtakínálatra, amikor bizony örültünk, ha egy-egy hibrid elérte a 8-9 tonnás termést, és ma pedig már ott vagyunk, hogy nem ritkán elérjük a 17-18 tonnát, sőt egyes kiemelkedő teljesítményű hibridek esetében akár a 20 tonnát is.

Mennyire bírnák ki a mostani klímát az 50 éves hibridek?

Dr. Kiss Erzsébet
Dr. Kiss Erzsébet
Fotó: Csatlós Norbert
Nagyon valószínű, hogy nagyon megsínylenék. Ez most napjaink legnagyobb kihívása és valóban minden nemesítő arra törekszik, hogy az új hibridekben más sokkal erősebben érvényesüljön a szárazság okozta stressztűrő képesség. 50 évvel ezelőtt egyrészt még nem voltak ilyen melegek és ilyen különleges éghajlatunk. Ez a globális felmelegedés azért jóval később kezdődött, az ezredforduló tájékán. Szerintem nagyon sokat léptünk azóta előre, hiszen

minden nemesítő arra törekszik, hogy évről évre legalább 1-2 olyan hibridet hozzon, ami már a szárazságot is jobban bírja."

Igazi kuriózum lesz az idén először elvetett cirok-hibridek sora, mellyel a szervezők szeretnék felkelteni az érdeklődést és ráirányítani a figyelmet az ebben a takarmánynövényben rejlő lehetőségekre

A fajtabemutatóra vetett cirok
A fajtabemutatóra vetett cirok
Fotó: Csatlós Norbert

Dr. Kiss Erzsébet:

„Az az igazság, hogy a cirok rendelkezik minden olyan jó tulajdonsággal, ami miatt közkedvelt lehetne. De nagyon erősek a hagyományok és a tradíció, és Magyarországon egyelőre még kicsi a cirokkal szemben az a bizalom, mint mondjuk a kukoricával szemben, holott én emlékszem rá, hogy a 80-as években már Magyarországon is működött ciroktermesztési rendszer, amikor aztán nagyon szépen 100 ezer hektárra is felfutott már a termőterülete. Aztán valahogy elfelejtődött. De most szerintem a cirok újra reneszánszát fogja élni. Egyre több szakember felismeri, hogy helye van a vetésforgóban, hisz egyrészt igénytelenebb, másrészt sokkal jobban tűri a szárazságot, harmadrészt pedig a beltartalmi értékei jobbak, mint a kukoricáé. Ha megfelelő körülmények közé kerül, akkor pedig még a termése is versenyképes a kukoricáéval.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Újdonságok a rakodógépek piacán

A Doosan új rakodógép modelleket mutatott be. Tavaly év végén jelent meg a középméretű rakodók vadonatúj termékcsaládja, amely az idén több új modellel bővült.

A tiszta tehén projekt

Megkezdődhet a Bovaer nevű takarmány adalékanyag piaci forgalmazása, a szer a kérődző állatok metánkibocsátását csökkenti. Első körben Brazília és Chile adott zöld utat a terméknek.

Az erdő ezerágú rendeltetése

Az Agrárminisztérium fásítási és erdőtelepítési programjainak célja, hogy 2030-ra Magyarország területének a 27 százaléka erdővel borított legyen, amivel mintegy 250 ezer hektár területet kell erdőművelés alá vonni.

Eladható ötletek

Magyarországon a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat együtt képzik, oktatásuk egyik helyszíne a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikuma. Cifer Attila földtudományi mérnöktanár, térinformatikai tanár előadásában a térinformatika képzés újdonságaival ismertette meg a hallgatóságot az OMÉK rendezvényén.

Az se jó ha kevés, de az is baj, ha sok - a pára és a növények...

A termesztőberendezésekben szabályozott körülmények között kell megpróbálni a növények számára leginkább ideális körülményeket biztosítani. A túl száraz levegő sem jó a növényeknek, de a túl sok pára sem előnyös. Az AGAM páramentesítő berendezések nem csak páramentesítenek, hanem működésük közben számos más kedvező mellékhatás is kialakul...

Száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal

A múlt hét közepe óta többfelé esett jelentősebb mennyiségű csapadék az országban. A felszín közeli réteg kellő nedvességet kapott az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez, illetve a már elvetett gabona csirázásához, keléséhez. Bár a hideg idő nem kedvez a kis növények fejlődésének, a folytatásban száraz időjárásra és lassú melegedésre van kilátás.

Augusztusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke.

Üzemanyagban – is – utazva

Gázolajkutak, szállítható tartályok, AdBlue tartályok, folyékony műtrágya tárolás…, mindez pedig a Derby-Túr Kft. Az 1997-re datált indulás óta eltelt időszak alatt nagyot fejlődött a cég. Egy valami az évek alatt sem változott, a filozófiájuk: „Az a jó üzlet, ahol azzal mindkét fél évek múlva is elégedett."

Bárki számára hozzáférhetők a meteorológiai adatok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat fontos feladata, hogy ellássa a mezőgazdaságot meteorológiai paraméterekkel. Ezévtől még könnyebben lehet majd hozzáférni ezekhez a nyílt meteorológiai adatpolitika révén, amit 2021. január 1-től vezettek be hazánkban.