Back to top

A cirok lesz a jövő kukoricája? Bábolnán kiderül

A gépek kötik össze a 34. Bábolnai Gazdanapokat és az OMÉK-ot. Ugyanazokat az erőgépeket nézhetik meg az érdeklődők mindkét helyszínen, csak az OMÉK- társrendezvényen, Bábolnán munka közben.

MMG - A cirok lesz a jövő kukoricája? Bábolnán kiderül

„Az, hogy mozgó gépbemutatókat tudjunk bemutatni, gépkapcsolásokat, mindig nagyon fontos. A digitalizáció jegyében jelen pillanatban azokat az innovatív és gyakorlati „fogásokat” akarnánk bemutatni, amelyek tényleg újszerűek és a gazdáknak, illetve minden nézőnek, érdeklődőnek egyfajta olyan tájékoztatást tud adni, amely esetlegesen a döntést megkönnyítendően tudunk segédkezni."

Haál Gábor
Haál Gábor
Fotó: Csatlós Norbert

– hangsúlyozza Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója, a rendezvény házigazdája.

A hagyományos kukorica-fajtabemutató az 50 éves, a termelési rendszereket „útnak indító” bábolnai CPS megalakulása előtt tiszteleg.

A Bábolnai Gazdanapokon ötven év elteltével a szakemberek 7 nemesítőház minegy 34 kukorica-hibridjét tekinthetik meg, amelyeket április 26-án, kiváló minőségű vetőágyba vetettek el

"Nekem személy szerint is érdekességet jelent, hogy 50 évvel ezelőtt az első integrált kukoricatermesztési rendszer itt állt föl még Burgert Róbert szervezésében. Ez valóban 71-ben alakult CPS néven, valóban 50 éves és ezért így 50 évre visszatekinteni akár a fajták tekintetében, akár a gépek tekintetében mindenképpen érdekes dolog."

– mondja Haál Gábor, majd dr. Kiss Erzsébet, a fajtabemutató szakmai vezetője a kukoricahibridek 50 évéből a fejlődést emelte ki.

Fotó: Csatlós Norbert
"A kukorica, ugyanúgy, mint a többi növény óriási fejlődésen ment át az elmúlt 50 évben, hiszen a nemesítőházak egymás után nőttek ki, és mindegyik arra törekszik, hogy valami újat, valami jobbat teremtsen meg. Így én emlékszem még, igaz, hogy nem az 50, hanem mondjuk a 45 évvel ezelőtti kukorica-fajtakínálatra, amikor bizony örültünk, ha egy-egy hibrid elérte a 8-9 tonnás termést, és ma pedig már ott vagyunk, hogy nem ritkán elérjük a 17-18 tonnát, sőt egyes kiemelkedő teljesítményű hibridek esetében akár a 20 tonnát is.

Mennyire bírnák ki a mostani klímát az 50 éves hibridek?

Dr. Kiss Erzsébet
Dr. Kiss Erzsébet
Fotó: Csatlós Norbert
Nagyon valószínű, hogy nagyon megsínylenék. Ez most napjaink legnagyobb kihívása és valóban minden nemesítő arra törekszik, hogy az új hibridekben más sokkal erősebben érvényesüljön a szárazság okozta stressztűrő képesség. 50 évvel ezelőtt egyrészt még nem voltak ilyen melegek és ilyen különleges éghajlatunk. Ez a globális felmelegedés azért jóval később kezdődött, az ezredforduló tájékán. Szerintem nagyon sokat léptünk azóta előre, hiszen

minden nemesítő arra törekszik, hogy évről évre legalább 1-2 olyan hibridet hozzon, ami már a szárazságot is jobban bírja."

Igazi kuriózum lesz az idén először elvetett cirok-hibridek sora, mellyel a szervezők szeretnék felkelteni az érdeklődést és ráirányítani a figyelmet az ebben a takarmánynövényben rejlő lehetőségekre

A fajtabemutatóra vetett cirok
A fajtabemutatóra vetett cirok
Fotó: Csatlós Norbert

Dr. Kiss Erzsébet:

„Az az igazság, hogy a cirok rendelkezik minden olyan jó tulajdonsággal, ami miatt közkedvelt lehetne. De nagyon erősek a hagyományok és a tradíció, és Magyarországon egyelőre még kicsi a cirokkal szemben az a bizalom, mint mondjuk a kukoricával szemben, holott én emlékszem rá, hogy a 80-as években már Magyarországon is működött ciroktermesztési rendszer, amikor aztán nagyon szépen 100 ezer hektárra is felfutott már a termőterülete. Aztán valahogy elfelejtődött. De most szerintem a cirok újra reneszánszát fogja élni. Egyre több szakember felismeri, hogy helye van a vetésforgóban, hisz egyrészt igénytelenebb, másrészt sokkal jobban tűri a szárazságot, harmadrészt pedig a beltartalmi értékei jobbak, mint a kukoricáé. Ha megfelelő körülmények közé kerül, akkor pedig még a termése is versenyképes a kukoricáéval.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.

Fagyveszélyes éjszakák után enyhülés és újabb kiadós csapadék

Az elmúlt hetek bőséges csapadékának hatására országszerte megszűnt a mezőgazdasági aszály az országban. A frissen kelt repcére, az őszi kalászosok vetésére és a jó magágy előkészítéséhez ez nélkülözhetetlen volt. A péntek és a szombat helyenként még fagyveszélyes hajnalokat hoz, majd a hét végétől, a délnyugatira forduló áramlással felmelegedés és újabb országos csapadék valószínű.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

A kormány elkötelezett a dróntechnológia sikere iránt

A kormány elkötelezett abban, hogy Magyarország sikerrel alkalmazza a dróntechnológiát, a rendelkezésre álló eszközökkel ösztönzi az elterjedést - mondta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára a 4. Drón Konferencia és Expo megnyitóján Budapesten.

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta a Guardian brit napilap a Feedback EU klímakutató civil szervezet jelentésére hivatkozva.

A mobil sajtáros fejőgép és az utófürösztő használata kisgazdaságban

Háztáji kisgazdaságként mobil sajtáros fejőgépet használunk. Egy kiépített fejőberendezés jóval költségesebb lett volna, illetve az istálló kialakítása sem tette teljes egészében lehetővé. Kicsivel kevesebb, mint két évvel ezelőtt – az első tehenem ellése előtt két nappal – vásároltuk meg a mobil sajtáros fejőgépet, mely azóta is remek szolgálatot tesz.

A lényeg a felszín alatt van

Mozgásban lévő gépek bemutatására készült az Agrospic Kft. Sárosd határában, de az előző éjszaka hullott 20 milliméter eső elmosta a bemutatót, mert járhatatlanná tette a területet. Egyesek sajnálták, de a legtöbben inkább örültek, hogy égi áldás érkezett. A cég telephelyén ismerkedhettek az érdeklődők a Kverneland eszközeivel.

Öntözésfejlesztés: kormány-előterjesztés jön ősszel

Stratégiai kérdés az öntözés – ezzel a címmel rendeztek kerekasztalbeszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Nemzeti Földügyi Központ és működő öntözési közösségek részvételével a Bábolnai Gazdanapokon szeptember 10-én.

Mezőföld, egy jobb sorsra érdemes vidék

A Közép-Duna mente hazánk legújabb kiemelt fejlesztési térsége, mely három megye közös metszete, s 99 települést foglal magába. A térségben működő Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közösen nyert el pályázatot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, melynek legfőbb célja a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a térségben.

A súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a német borászok

Az idei súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a németországi borászok, az előrejelzések alapján 8,88 millió hektoliter bor kerülhet a hordókba - közölte csütörtökön a német szövetségi statisztikai hivatal.