Back to top

Robotkertészet bemutatóval egybekötött szakmai nap

Az első robotokkal automatizált díszfaiskola adott otthont a Magyar Díszfaiskolások Egyesületének szervezésében megtartott szakmai napnak. A nagy hőség ellenére a rendezvény rengeteg érdeklődőt vonzott.

Szakmai napot tartott a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete.

A nagy sikerű eseménynek a Hári Díszfaiskola adott otthon a Zalai megyei Pötrétén. Rónai Gergely a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete elnökének köszöntője után Orlóci László a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének vezetője a Green City szerepéről és jelentőségéről tartott előadást.

Ezt követően a Hári Tech Kft. ügyvezetője Hári Zsolt a faiskolai termesztésben alkalmazható robotizálható folyamatokról szólt . Both Gyula a (Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály munkatársa a Környezetkímélő növényvédelem elveit foglalta össze, majd Horváth Zoltán az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola igazgatója a precizíós gazdálkodási ismeretekről és az általa vezetett intézményben folyó agrárdigitalizációs képzés részleteibe avatott be.

Fotó: Rass Krisztina

Kunckel-Fényes Béla a drónok városi környezetben illetve növénytermesztésben alkalmazható lehetőségeit részletezte.

A tartalmas szakmai előadásokat követően a robotokkal automatizált Hári Díszfaiskolában működés közben tekinthették meg az érdeklődők a hazai fejlesztésű GPS vezérelt ültetőgépet, sorközművelő kultivátort.

A regisztrációhoz kötött szakmai napra a nagy meleg ellenére óriási volt az érdeklődés.

Fotó: Rass Krisztina

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fák öntözése okosan

​​​​​​​Egy új módszernek köszönhetően nagyon sok vizet lehetne megtakarítani a városi fák öntözése során. Az intelligens öntözőrendszerekkel a jövőben minden fa az igényeinek megfelelő mennyiségű vízhez juthat. A kutatást a hohenheimi egyetem részvételével Frankfurtban végezték, a tapasztalatokat a közelmúltban összegezték. 

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.

Bábolnán mindig lehet tanulni!

Fazekas Miklós, 4 éve a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – RMGE - maros megyei szervezetének elnöke. Közösségi ember, aki 26 éve tagja az egyesületnek, s éppen ennyi ideje gazdálkodó. Zöldségtermesztő Nyárádkarácsonyfalván, egy hektárnyi fóliával, s még több szabadföldi területtel rendelkezik.

Mire jó egy mezőgazdasági drón?

Talán sokak számára misztikusnak tűnik a drónkérdés, de már ott kopogtat a hétköznapjainkban. Innovatív technológiáról van szó, az ABZ Drone Kft. négy éve folytat kísérleteket a mezőgazdasági hasznosítás területén.

Már elérhető az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatása

Országos lefedettségű, precíziós helymeghatározást segítő, korrekciós jelszolgáltatást indított el az AXIÁL KFT. A fejlesztési megoldás egyedülálló hazánkban, ugyanis amellett, hogy valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer jeleit tartalmazza, kiemelkedő a megbízhatósága és energiafelhasználása a VRS (virtuális referenciaállomás hálózat) technológiára épülő rendszer révén.

Magyar-vándor a spenótföldön

A Galliform Kft. 600 hektáron gazdálkodik Bábolnán és Tárkányban. Mint a nevük utal rá, a rendszerváltozás után baromfival kezdtek el foglalkozni, ám az örökös válságoktól hamar megkeseredett a szájízük. Végül szinte 180 fokos fordulatot vettek, és még az állattartással is felhagytak, és 2016-ban leveles zöldségek termesztésébe kezdtek.

92,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket az első fél évben

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 92,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket az első fél évben, ami 1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Alkatrészekre 35 milliárd forintot fordítottak, ez 15 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kiadványából.

Új magyar találmány segít megelőzni a vadbaleseteket

Mágnessel rögzíthető az autó tetejére, 110 decibel feletti hangot ad ki.