Nagyra értékeljük és segítjük a magyar gyümölcsnemesítők munkáját, amivel a mindenkori piaci igényeknek megfelelő fajtákat hoznak létre, mondta bevezetőjében Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A hazai nemesítés azért is fontos, mert a legjobb gyümölcs az, ami a legközelebb terem a vásárlóhoz, annak a legkisebb az ökológiai lábnyoma. A magyar gyümölcsök teljesen biztonságosak is.

Mindehhez a Nébih a fajtavizsgálati tapasztalataival tud hozzájárulni. Szakértelmüket dicséri, hogy az UPOV (Nemzetközi Unió az új növényfajták oltalmáért) fajtavizsgálati irányelveinek kidolgozásában a kajszi és a meggy esetében is magyar szakemberek játszanak vezető szerepet. Ezt a tudást a termesztőkkel is megosztja a hivatal, többek közt az ilyen tanácskozások és bemutatók alkalmával, amikor aktív párbeszédre nyílik alkalom.
Ezen a rendezvényen került sor a legújabb tordasi ültetvény átadására: Oravecz Márton az 1,2 hektáros, 300 őszibarack-fajtát felvonultató gyűjteményről elmondta, hogy a legkorszerűbb művelésmódot alakították ki.
Az ültetvényben karcsú orsó koronaformát alakítottak ki a fákból, amelyek mind erős növekedésű GF677 alanyon állnak. A koronaforma kialakításáról és nyári metszéséről a NAK szakembere, Komma László tartott előadást és bemutatót. Az a lényeg, hogy erős központi tengelyt neveljük, alul három-négy vázkarral.
A törzsön csak rövid csapokat hagyunk, hogy ne árnyékolják be a korona közepét, és ne alakuljon ki erős konkurens ág.
A vázkarokon halbordaszerűen hagyjuk meg a hajtásokat. Nagyon kell vigyázni arra, hogy ne kopaszodjon föl a fa, mert később már nem lehet helyrehozni ezt hibát. A harmadik nyaras ültetvényben 3,5-4 méter magasak már az őszibarack-fák, ez a magasság kell is a 25-40 tonnás termés kineveléséhez.
Az idei tavaszi fagy után majdnem 20 fagytűrő őszibarackot ismertetett Szani Zsolt témafelelős. Mint mondta, még egyszer ennyi fajta bírta ki a hideget, de csak a jó gyümölcsminőségeket érdemes említeni.
Részletesen a Kertészet és Szőlészet 27. számában ismertetjük az elhangzottakat.