0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ötezer zöldségpalánta: segítség, mely örömet is okoz

Ahogyan tavaly, idén is zöldségpalántákat adományozott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a Katolikus Karitasznak. Az ötezer paprika-, paradicsom- és uborkapalántát a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családokhoz juttatják el a tizenhárom egyházmegyei központból. Az adományt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelenlétében adta át Gyuricza Csaba rektor Écsy Gábor igazgatónak.

Társadalmi felelősségvállalás keretében folytatja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a tavalyi sikeres kezdeményezést. Az előző évben

a koronavírus-járvány miatti válsághelyzetben született az ötlet, hogy palántaadománnyal segítsenek azoknak, akik nem tudták megvásárolni a paprikát, paradicsomot, uborkát.

Az adományozás azonban több célú: a zöldségek saját kertben, balkonon, erkélyen való nevelése, a kertészkedés örömet is okoz az embereknek, amire a bezártságban különösen szükségük volt. Emellett pedig arra is ráirányítja a figyelmet, hogy hogy milyen fontos munkát végeznek a kertészek, hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a MATE rektora az egyetem Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási Kutatócsoportjának budatétényi telephelyén.

A MATE fontosnak tartja a szakmai ismeretek széles körül terjesztését. Jó, ha már a  legkisebbek is tisztában vannak azzal, hogy a zöldségek honnan kerülnek a boltokba, illetve az asztalra. Az otthoni kertészkedést ráadásul általában a gyerekek is élvezik, hiszen látják gondoskodásuk eredményét, és talán szívesebben fogyasztják el az együtt nevelt zöldségeket.

Az utóbbi évtizedben megtanulhattuk, hogy milyen fontos az élelmiszerbiztonság. A járvány idején is bebizonyosodott, hogy a hazai gazdák képesek ellátni a lakosságot kiváló és megbízható minőségű zöldséggel és gyümölccsel is. Ráadásul a mezőgazdaság, kertészet nemcsak élelmet ad, hanem munkahelyeket is teremt, A járvány pedig  megerősítette, hogy a bajban képesek vagyunk összefogni. mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A mostani adományozásnak a szemléletformálás és a rászorulók anyagi terheinek a mérséklése egyaránt feladata. Miközben a kedvezményezettek élvezhetik a kertészkedés szépségeit, leszedhetik a friss, egészséges zöldséget, befektetett munkájukkal kiadásaikat is csökkentik.

A kormányszóvivő azt is elárulta, hogy a családjukban is népszerű a balkonkertészet, a kislánya is szívesen figyeli a növények növekedését.

Az idén 90 éves Katolikus Karitasz egyik legfontosabb programja az Öngondoskodó háztartások – Zöldellő kertek országos segélyakció. Ennek keretében vetőmaggal és vetési segédlettel, ha kell személyes szaktanácsokkal segítik a kiskertek művelését. Ehhez nagyon jól kapcsolódik a MATE adománya.

A zöldségpalántákat elsősorban olyan családokhoz juttatják el, akik hátrányos helyzetbe kerültek a Covid-19 miatt.

Bíznak benne, hogy bőséges termést arathatnak majd, mondta Écsy Gábor, a Katolikus Karitasz országos igazgatója.

A zöldségpalántákat a MATE gazdasági társasága, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. által nemesített fajták minősített, csávázott vetőmagjaiból nevelték a budatétényi telephelyen.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu