Back to top

Tíz hektárra bővítik - Fürtös paradicsom termesztése Felgyőn

A felgyői Profi-Tom Kft. folyamatosan fejlődik 2016-os megalapítása óta. A kezdetben épített három hektár üvegházat tavaly ősszel ugyanennyivel bővítették, így már hat hektáron hajtatnak fürtös paradicsomot. A közeljövőben pedig újabb négy hektár üvegházat építenek, amit ha a piac úgy kívánja, évenként két kultúra kígyóuborkával, és utána koktélparadicsommal hasznosítanak.

A technológiai beruházásoknál már eleve számoltak a felület növelésével, így a legutóbb üzembe helyezett árumozgató, csomagoló gépsor is alkalmas lesz a nagyobb termésmennyiség kezelésére.

Dobos Ferenc: A termesztési időszakól függően 4-6 bogyóra metszik a fürtöket

Úgy gondolta Dobos Ferenc, hogy hosszú távon befektetéssel tudja segíteni az öt gyermeke megélhetését, ezért hozta létre családjával 2016-ban a Profi-Tom Kft.-t, amelyben három felnőtt lánya is dolgozik, az ügyvezetője pedig egyik veje, Labádi ZsoltDobos Flóra a termesztéstechnológiát irányítja, a kertészmérnök Sára a növényházi termelés vezetője, Olga pedig férjének, Zsoltnak segít az adminisztrációban. Miután pedig a Grow Group Palánta Kft. ügyvezetői székéből 20 év után 2018-ban leköszönt Dobos Ferenc, és azt átadta fiának, Dánielnek,

azt tervezte, hogy nyugdíjas korában csak a paradicsomtermesztéssel foglalkozik.

Időközben azonban úgy alakult, hogy a palántanevelő vállalkozás holland társtulajdonosát kivásárolják, így a Profi-Tom Kft. mellett a felgyői palántagyár is a család tulajdonába kerül.

A paradicsom az egyik legkelendőbb zöldségféle, és ebből nem volt telített a piac, magyarázta Dobos Ferenc, miért paradicsomhajtatásba kezdtek öt éve. A paradicsomválaszték az utóbbi években fokozatosan bővült, egyre többféle típusú, színű, ízű fajta jelent meg a kiskereskedelemben, és ez tetszik az igényes fogyasztóknak. Ez magyarázza, hogy még mindig növekszik a paradicsomhajtatás felülete. Ők azonban nem gondolkodnak tíz hektárnál nagyobb paradicsomhajtató felületben, mert szerintük ez a méret családi cégként még átlátható, a munkaerőigény pedig megoldható a környező falvakból.

Kés, olló nélkül

A december eleji ültetésből az első paradicsomfürtöket nőnap táján szedik Felgyőn, és a kultúrát november végéig tartják meg.

Megtámasztják a fürtkocsányt, nehogy megtörjön

A két kultúra közti két hét elegendő a növényházak alapos fertőtlenítésére, és ennyi idő alatt az esetleges növényvédelmi gondok is megszakíthatók.

Egész évben nagy hangsúlyt fektetnek az agrotechnikai munkákra. Az állomány levelezése folyamatos, a leszedett leveleket pedig bent tartják, hogy ne dobják ki velük a rajtuk megtelepedett hasznos rovarokat is. A növényen egy időben mindig 11-12 levél van, ami épp elegendő az egyenletes fejlődéshez, terméséréshez, a levelezésnek köszönhető szellős állomány pedig növényegészségügyi szempontból is kedvező.

Az ápolási munka része a hajtásleengedés, hogy az érő bogyók kényelmes kézmagasságba essenek. A termesztett fajta 130-140 grammos bogyókat nevel, így a biztonság kedvéért a fényszegény kora tavaszi időszakban a virágzó fürtök kocsányára klipszet helyeznek, hogy az véletlenül se törjön meg. A kacsokat is rendszeresen kitörik, kivéve, ha a főhajtás valamiért megsérül, akkor ugyanis egy kacshajtásból nevelnek újabb főhajtást.

A kórokozók terjedésének megelőzésére az agrotechnikai műveletekhez nem használnak kést vagy ollót.

A kézzel lepattintott vagy letépett levél, kacs vagy fürtkocsány helye ugyanis gyorsabban begyógyul, mint a vágott sebzés, így kisebb a botrítiszfertőzés veszélye. A munkaszervezésnél figyelnek arra, hogy a dolgozók az önjáró művelőkocsikon reggel végezzék az ápolást a magasban, hogy mire melegebb lesz az épületben, már a növények között, 3-4 °C-kal alacsonyabb hőmérsékleten dolgozhassanak. A sorok 115 méter hosszúak. A növényház tervezésekor abból indultak ki, hogy ne legyen túl sok a holtidő az egyik sorról a másikra való átállás és fertőtlenítés miatt, lélektani szempontból viszont fontos, hogy a dolgozók lássák a sorok végét.

A higiéniai szabályok szigorúan mindenkire vonatkoznak. A munkatársak fertőtlenítés után léphetnek az üvegházba. Emellett minden sornak megvan a „gazdája”, így kiküszöbölhető, hogy ha valaki hibázik valamilyen ápolási munkában, azt másnak kelljen korrigálni.

A Gremon munkamonitoring rendszerével pedig pontosan mérhető a dolgozók teljesítménye.

Labádi Zsolt: A tépett sebfelület könnyebben gyógyul
Amíg a szedőkocsit a dolgozók tolják, a művelőkocsi önjáró, előre beállított sebességgel halad a sorok között, miközben a rajta álló végzi a feladatát. Egy ember két hajót, azaz tíz sort gondoz. A dolgozói állomány viszonylag állandó, a környék falvaiban ugyanis kevés a munkalehetőség. A többségnek más a szakmai végzettsége, vagy nincs is, azonban aki hosszabb távon gondolkodik, az hamar beletanul a munkafolyamatokba és az évek során egyre rutinosabbá, gyorsabbá válik, mondta Dobos Ferenc.

Egyetlen fajta

Az induláskori két fürtösparadicsom-fajtából a Siranzo (Rijk Zwaan) hibrid maradt termesztésben. Az oltott, majd két ágra nevelt kőgyapotos palántákat a felgyői palántagyárban nevelik. A négyzetméterenkénti 2,8 tőről 60-70 kilogramm termést szednek a 11 hónap alatt. Bár tovább is állományban tarthatók lennének a növények, 11 hónap után csökken a termelékenység, ezért nem éri meg.

A Siranzo F1 középerős növekedésű, és nagy előnye az erős, egyenes szára.

Így ha véletlenül megcsúsznak a munkálatokkal, a szár klipszezése egy ideig halasztható, mert megtartja magát a hajtásvég. Bogyói mutatós fényes pirosak, kissé savanykás ízüknek köszönhetően különösen saláták készítéséhez kiválóak.

A Profi-Tom Kft. üvegházában a fogyasztói elváráshoz igazodva kizárólag fürtösen szedik a paradicsomot. Gyakran már aznap a boltok polcaira kerül a reggel betakarított termés. A paradicsomfürtök látványa, intenzív illata a frissességet sugallja, de fürtben a bogyók pulton tarthatósága is hosszabb, a szedés pedig egyszerűbb, gyorsabb.

A poszméheknek köszönhetően kiváló a terméskötődés

A tavaszi, fényszegényebb időszakban négy-öt, később hat bogyóra metszik a fürtöket, így lehetséges, hogy szedéskor minden bogyó egyöntetűen érett legyen.

Okos segítők

A 21. századi technikával szerelt növényházban biológiai növényvédelmet folytatnak, a beporzást pedig poszméhek segítik (a paradicsomfajtára jellemző termésméret és forma akkor érhető el, ha minél több mag van a bogyóban, így ugyanis vastagabb „bölcsőt”, terméshúst kell a magok köré fejlesztenie a növénynek; tökéletlen beporzásnál ugyanakkor kevés mag képződik, ezért kisebb és puhább lesz a bogyó). Ezek az okos rovarok a virágok színárnyalatából tökéletesen beazonosítják, hogy hová kell repülniük. A tőzeglegyek és üvegházi molytetvek csapdázására kihelyezett sárga lapokra, szalagokra pedig véletlenül sem szállnak le. A sárga lapokat azért teszik jó magasra, mert a liszteske a fiatal leveleket, hajtásokat kedveli.

A hat méter magas, kedvező klímájú növényházból a szellőztetéskor sem repülnek ki a méhek.

A rovarok szökése a fóliasátrakban jelent gondot, mert ott a kisebb magasság és légtér miatt könnyebben túlmelegszik a levegő, magyarázta Dobos Ferenc.

A paradicsom rovarkártevőinek pusztítására Macrolophus ragadozó poloskákat és Encarsia fürkészdarazsakat telepítenek a növényházba. Ha pedig mégis permetezni kell, akkor „szelíd”, a bio­ter­mesztésben is használható szereket juttatnak ki, amelyek nem veszélyeztetik a hasznos rovarokat, és nem akadályozzák a rendszeres szedést. Amíg a predátorok nem szaporodnak fel kellőképpen, a liszteske ellen szükség lehet foltkezelésre. A klímaszabályozás segít a kórokozók fertőzésének megakadályozásában. Az inkább ősszel megjelenő paprikalisztharmatra a Siranzo fajta nem rezisztens, csak toleráns, így az idény vége felé szükség lehet egy állománykezelésre.

Készül a második kút

Az üvegházat termálvízzel fűtik. A 1900 méter mély kútból 82 °C-os vizet nyernek, és a nagy hőtárolós puffertartály révén akkor is megoldott a fűtés, ha nagyobb vízmennyiségre van szükség, mint a kút kapacitása.

Már készülnek a következő termálkút fúrására, a kettő együtt a teljes üzemi területet ellátja majd.

A víz szinte ivóvíz minőségű, ezért a megfelelő hőmérsékletre lehűtve a csatornában elvezethető a Tiszáig.

A liszteskét csalogató sárga szalagot a hajtásvégek közelében helyezik el

Az üvegház fűtőrendszere három részből áll. Először a művelőkocsik sínrendszerében cirkuláltatják a meleg vizet, illetve vegetációs fűtésre is felkészültek, hogy szükség esetén emeljék a hőmérsékletet a bogyók környezetében. A víz végül a talajfűtés csöveiben hűl le a kívánt hőmérsékletre. Szinte egész évben fűtenek, még nyári éjszakákon is, hogy a hőmérséklet minél inkább kiegyenlített legyen az épületben. A hőingadozás hatására ugyanis kicsapódik a pára, a nedves lomb pedig melegágya a kórokozóknak. A téli éjszakai hőveszte­séget energiaernyők is csökkentik.

Az automatizált szellőztetés érdekessége, hogy nyáron a legnagyobb melegben záródnak az ablakok.

A növények ugyanis a párologtatásukkal hűtik magukat és a környezetük levegőjét, ezért az a cél, hogy megakadályozzák a forró kinti levegő bejutását.

A tápanyag-utánpótlásban nagyon figyelnek a vegetatív-generatív egyensúly megtartására. A gyökeresedésnél a foszfor a lényegesebb tápelem, míg kötődéskor, éréskor más keveréket kap a növény.

Jól jön a támogatás

Az első háromhektáros üvegház építése több mint egymilliárd forintba került, hiszen akkor kellett megfúratni a termálkutat, és megépíteni a kiszolgáló épületet, mely a végleges tízhektáros üzemméretet is ellátja majd. Erre a beruházásra tízéves futamidejű hitelt vettek fel, mert körülbelül ennyi idő alatt térül meg.

A kőzetgyapotban lévő palántákat kétágúra nevelik

A második ütem önköltsége természetszerűen már kevesebb volt, és erre 50 százalékos támogatást nyertek, tehát ennek a megtérülési ideje várhatóan rövidebb lesz.

A holland típusú automatizált üvegházas technológia nagyon modern és nagyon drága, kell hozzá támogatás, hogy megérje alkalmazni, véli Dobos Ferenc, aki szerint a tízhektáros végleges üzemméret tovább javítja majd a gazdaságosságot.

Az alacsonyabb légterű fóliában, kisebb mennyiségben hajtatók kisebb befektetéssel indulnak, de a termelékenységük is körülbelül 30 százalékkal kisebb a korszerű üvegházhoz képest. Legalábbis a paradicsom termesztésekor, a fehérpaprika esetén ugyanakkor már meggondolandó, hogy megéri-e a többletbefektetés, hiszen az kisebb légterű házakban is eredményesen termeszthető. Az értékesítési árakban is van különbség, a fóliások általában piacon értékesítenek, ahol valamivel jobb árat lehet elérni, a nagyáruházi beszállításoknak ugyanakkor az az előnye, hogy óriási mennyiségű árura van kereslet.

Negyedannyi munkaerő

A legutóbbi, több mint százmillió forintos beruházásuk a Brinkman Hungary Kft.-től beszerzett Viscon árumozgató és tömegre egalizáló rendszer.

Nem kell emelgetni a ládákat, a szedéstől a csomagolásig automatikusan végigmegy a gépsoron a paradicsom, és a megfelelően dobozolt és raklapolt áru a végén szállításra készen várja a teherautót.

A leszedett paradicsom megérkezik a csomagolóterembe, ahol a gépsor automatikusan pakolja a ládákat a futószalagra, és a tömeg egalizálását végző munkaállásokhoz továbbítja. Korábban 12 ember kellett ahhoz, hogy a digitális mérlegekre helyezzék a ládákat, és azokban a töltősúlyt egységesítsék. Az új gépsoron három ember is el tudja látni ezt a feladatot, mérlegelik, egységesítik a legföljebb 28 szedő által behozott árut. A szedők száma napközben is változhat a megrendeléstől függően. Ha mindig csak nap végén lenne a szállítás, az 20 szedővel is elvégezhető lenne, mondta Labádi Zsolt.

Ez a felállás napi 30 tonna termésig működőképes, de a gép további három munkaállással bővíthető majd. Az egalizálók a szedés kezdetekor összeállítanak maguknak egy „indulókészletet”, hogy legyen előttük 2, 3 és 4 bogyóra vágott fürt, illetve különálló bogyók is, a mérlegre érkező ládánál pedig a kijelző mutatja, hogy hány paradicsomnyi tömegbeli eltérés van a kívánthoz képest.

A dolgozók tehát nem a tömeget látják, a gép azt mutatja, hogy hány bogyót tegyenek be vagy vegyenek ki a ládából.

A pontos csomagoláshoz ezért is lényeges, hogy a paradicsomok egységes méretűek és tömegűek legyenek. Ha megfelelő a láda tömege, akkor felvillan a kijelzőn egy mosoly jel, és már viszi is tovább a szállítószalag a ládát a rakatolókhoz.

Jelenleg hat hektáron hajtatnak fürtös paradicsomot

A Siranzo F1 bogyótömege 130-140 gramm, azaz egy egész fürt tömege körülbelül 800 gramm. Az új gépsor nagy segítség, hiszen 15-20 tonna paradicsom kerül ki a kertészetből átlagosan naponta.

A termelésre fókuszálnak

Az árut a Délalföldi Kertészek Szövetkezetén keresztül adják el. Dobos Ferenc 25 évig palántaneveléssel foglalkozott, így nem volt már meg a kapcsolata a felvásárlókkal. Az első három hektárról évente lekerülő 1800 tonna paradicsom eladásánál nem lehetett azt a kockázatot vállalni, hogy majd kiépítik az értékesítési csatornáikat, így inkább csatlakoztak a tészhez.

Nagy segítség, hogy az értékesítéssel nem kell foglalkozniuk, több energia marad a termelésre.

A DélKerTÉSZ a paradicsomot a Lidl, Aldi, Tesco, Spar, Penny láncoknak adja el, illetve külföldre is szállít.

Az áruházak igénye változó, a folyamatosan jó minőségű árualap azonban ma már feltétele a hosszú távú biztos piacnak. A kertészetben természetesen annak örülnének a legjobban, ha a saját logójuk megjelenne a rekeszeken, az áruházláncok azonban előírják a csomagolást, és azon csak egy kódszám szerepel. Az igazán tudatos fogyasztó persze ez alapján is keresheti az általa szeretett árut.

Az önjáró művelőkocsik megkönnyítik a munkavégzést

A paradicsom ára általában akkor csökken, amikor mediterrán országokból érkezik hazánkba olcsóbb áru. Ezek a versenytársak azért adják alacsonyabb áron a paradicsomot, mert a környezeti feltételeik miatt ott nem kell a miénkhez hasonló növényházra beruházniuk.

Az olcsóság persze viszonylagos, mert a fogyasztó lehet, hogy kevesebbet fizet az áruházban egy kiló messziről érkezett termékért,

de ha annak egy része gyorsabban megromlik, mert az utazás alatt veszített a minőségéből, vagy íztelen, ezért nem eszi meg a család, és így kidobják, végül nem jön ki olcsóbbra, mint a drágállt versenytársa. A magyar paradicsom előnye, hogy éretten szedik le, és már akár aznap a boltba kerül. A Siranzo F1 akár két hétig is eltartható, de szerencsére sosem áll ennyit a polcokon, mondta Dobos Ferenc.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedvezett az idő a fertőzéseknek – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

A forró nyári időjárásba július közepe felé csapadékos időszak ékelődött, ami sokat változtatott a növényvédelmi helyzeten, és azóta is hatással van az elvégzendő teendők fontossági sorrendjére.

Az év traktorát is hozzák Bábolnára

Egyebek mellett két MASSEY FERGUSON újdonsággal, FARMTECH pótkocsikkal, trágyaszóróval és precíziós kijuttatásra alkalmas KERTITOX permetező géppel érkezik a Bábolnai Gazdanapokra az Agro-Alfa Kft. szeptember 9-11-én.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Pötréte, a kertészeti robotika fellegvára

Majdnem egy év után találkoztak újra személyesen a díszkertész szakma szereplői, ezúttal a Zala megyei Pötrétén, a Hári Díszfaiskola és a Hári Tech Kft. startup vállalkozás telephelyén.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Bécsi ház zöld homlokzata nyert díjat

Az osztrák főváros komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet. A városvezetés kiemelt szerepet szán a homlokzatok zöldítésének, amelyre támogatást is adnak a társasházaknak. A házfalak növénnyel való beültetése pozitív hatással van a környezetre: megköti a port és a szén-dioxidot, jó hőszigetelő és búvóhelyül szolgál a rovaroknak. Egy bécsi homlokzatzöldítő projektet díjjal tüntettek ki.

Biodiverz zöldtető Budapesten

Dezsényi Péter, a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke a Makeosz szervezésében szakmai bejárást tartott az IKEA áruház tetőkertjének megtekintésére. Ez volt az első igazán biodiverz, extenzív, öntözés nélküli zöldtető egész Magyarországon, ezért nagyon jó viszonyítási pont a szakemberek számára.

A kávé- és a kávégéppiacon is a minőséget keresik a vevők

A minőségi termékek iránti igény egyre inkább jellemző a kávégéppiacra is, az éves szinten értékben mintegy 70 milliárd forintos kávépiac változásait követik az eszközvásárlási tendenciák is Costa Coffee és az eMAG tapasztalatai szerint.

Gyümölcs között találtak egy csomó kokaint

Még a rotterdami kikötőben is – ahol évi tíztonnás nagyságrendben foglalnak le kokainszállítmányokat – jelentősnek számított az a mennyiség, amit a minap banánpürés hordók közé rejtve találtak meg. De más gyümölcsök közül is komolyabb tételek kerültek elő mostanában.

Minden drágul, de a termelői árak nem feltétlenül

Elkezdődött a szabadföldi zöldségek szezonja, érik a szilva, a sárga- és őszibarack. Milyen termésre számítanak a gazdálkodók, és mennyiért vehetjük majd meg a szezonális zöldséget, gyümölcsöt – erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.