Back to top

A legjobb juhtejtermelők

A történelem során eddig a tehéntej bizonyult a legnépszerűbb tejféleségnek, amelyet az emberek világszerte fogyasztanak. Ugyanakkor vitathatatlanok a juhtej – népszerűtlensége ellenére – azon fontos előnyei, amelyek viszont hiányoznak a tehéntejből. Egyebek mellett ez lehet a záloga a juhtej népszerűség-emelkedésének, így a globális termelés növelésének is.

Számos szakértői vélemény szerint a juhtej jelentős antioxidánsként hat, amelynek A- és E-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, valamint a benne lévő nagy mennyiségű nukleotid csökkenti a rákbetegség kialakulásának kockázatát. A juhtej koleszterin-tartalma alacsonyabb, mint a tehéntejé, továbbá a magas fehérjetartalma serkenti a növekedést és a fejlődést.

Javítja a nők biztonságos szülésének esélyét, a reproduktív egészséget, mert kiegyensúlyozza a hormonháztartást.

A FranceAgriMer felmérése szerint 2019 végén 24,5 millió tejelő anyajuhot számláltak Európában, 2,2%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legtöbb országban a tendencia csökkenő, így Görögországban 6,7%-ot, Olaszországban 3,9%-ot és Spanyolországban 4,1%-ot képvisel, viszont legnagyobb juhállomány Romániában, ahol az anyajuhok száma 2%-kal, míg Franciaországban 3,1%-kal nőtt. Tavaly a pandémiát az olasz piac igencsak megsínylette, miután a termelés helyreállt a 2019-es válságból – a Pecorino Romano sajtexportja például 23%-ot zuhant. Mindez azzal magyarázható, hogy e sajtféleség előállított mennyiségnek egyharmada az Egyesült Államok vezető felvevőpiacára kerül, ahol ezeknek a termékeknek a szállítása a járványvédelmi intézkedések miatt leállt. Ezenkívül az idegenforgalom visszaesésének eredményeként, Olaszországban a belföldi kereslet is csökkent.

A termelők megsegítésére a kormány kisegítő intézkedéseket hozott a magántároláshoz nyújtott európai támogatáson túl.

Ellenben Spanyolországban az elmúlt évben növekedett a begyűjtött juhtej mennyisége. Ha a piacot a Covid-19 meg is zavarta, az éttermek iránti keresletcsökkenést részben ellensúlyozta a háztartási vásárlások megugrása (+13% az első félévben).

Kína vezető szerepet játszik a juh- és juhtejtermékek termelésében. A Föld legnagyobb juhállományával rendelkező ország a lista élén áll (ábra), ami nagyban köszönhető az ágazat technológiai támogatásának. A legjelentősebb tejtermelés Qinghajban és a Tibeti-fennsíkon zajlik, emellett a gazdálkodók a húsukért is tartják a jószágokat, hogy a növekvő népesség számára biztosított legyen elegendő mennyiségű juhhús. Ennek a folyamatos fenntartása, valamint a rendszeresen jelentkező homokviharok komoly kihívások elé állítják a kínai juhágazatot.

Törökországban a fehér karamán tekinthető a legnépszerűbb fajtának.

Több mint négymillió gazda foglalkozik juhtenyésztéssel. Ennek egyik oka, hogy a törökök előnyben részesítik a juhtejtermékeket (tejek, sajtok, joghurtok) a marha- és kecsketejtermékekkel szemben. Ezenkívül a hagyományosan évente megrendezett ünnepségeken a juhokat áldozatként is bemutatják, ilyenkor több mint 2 millió juhot áldoznak fel. Az ország juhtermelése meghaladja az évi egymillió tonnát, juh- és tejtermékexportja főként Libanonba, Kuvaitba és Dubajba irányul.

A vágójuh- és a juhtejtermelés az egyik legdinamikusabb és legelterjedtebb gazdasági tevékenység Görögország vidéki területein. Az évi juhtejtermelése évente 705 000 tonna (ábra). A Chios fajta az egyik legnépszerűbb tejhasznosítású fajta Görögországban. A juhtejet joghurt- és sajtkészítés alapanyagaként dolgozzák fel.

Szíria 2019-ben 684 578 tonna juhtejet termelt (ábra); az ország gazdálkodóinak körében az awassi a legnépszerűbb juhfajta.

E juhoknak a teje kiváló minőségű, továbbá jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz. A juhokat tavasszal a hegyi legelőkre hajtják, télen pedig visszaterelik azokat a sivatagba. A juhhús és a juhtej a legtöbbet fogyasztott állattenyésztési termékek listájának élén áll Szíriában. A fogyasztáson túl a juhtenyésztés az egyik fő forrása a szíriai gazdaságnak. Az élelmiszer hiánya és a termékek csomagolásának megoldatlansága jelentik a fő kihívást a szíriai juhtenyésztésben, különösen a sivatagos területeken.

Biojuhtej, Svájc

Svájc biojuhtej-termelése az elmúlt években folyamatosan növekedett. 2018 óta a juhtejmennyiség stabilizálódott, ami azt jelzi, hogy a keresletet eddig sikerült kielégíteni. A biojuhtej előállítása gazdságilag továbbra is vonzó iparág mindaddig, amíg több kedvező tényező ezzel együtt jár.

Körülbelül 20 év alatt megduplázódott a tejelő anyajuhok száma.

Az Agristat (Svájci Mezőgazdasági Statisztika) hivatalos adatai szerint jelenleg 14 500 egyedet tartanak nyilván az országban. Az összes juhtejtermeléshez viszonyítva a biojuhtej százalékos aránya imponáló. Valójában a tejelő juhok közel 75%-át a Bio Suisse (Svájci BIO) irányelvek szerint tartják.

A juhtej továbbra is hiánycikk, Svájcban a teljes beszállított tejnek csak 0,17%-át teszi ki. Az ökológiai tejgazdaságok vitathatatlanul profitálnak a nagyon vonzó tejárból. Ez utóbbi kilónként 2,80 és 3,20 CHF (svájci frank) között ingadozik. Azoknak a termelőknek, akik el akarják kezdeni az ökológiai juhtej előállítását, először piacot kell találniuk, ismerniük kell a termelendő tej mennyiségét, és biztosítaniuk kell a megfelelő megtérülést. A tehéntej esetétől eltérően, az ökológiai juhtej termelői teljes mértékben a kereslethez igazítják termelésüket.

Szezonalitás

A szezonalitás meghatározó szerepet játszik a juhtej termelésében.

A vásárlók valóságos pénzügyi ösztönzőket alkalmaznak a tej árán keresztül, hogy „kényszerítsék” a beszállítóikat az ősszel történő elletésre.

Az a tény, hogy a vevő 40 centtel többet fizet a literenkénti tejért a tél folyamán (októbertől márciusig), 40 centtel kevesebbet nyáron (április és szeptember között), döntően befolyásolja a forgalmat annak az időszaknak megfelelően, amikor az elletés zajlik. A téli tej termelését azonban könnyebb eltervezni, mint megvalósítani, mivel ez azt jelenti, hogy a bárányozásnak ősszel kell megtörténni. Ez az időszak a juhok ivarzásának természetes időszaka, nem pedig az elletésé. Az őszi elletésnek egyik módja az, hogy mesterségesen meghosszabbítják a nappali órák hosszát azáltal, hogy a világítási program segítségével az anyajuh átvált a késő őszi időszakhoz hasonló naphosszra. Ez a megoldás magában foglalja a világítási idő 70 napos meghosszabbítását. Amikor tavasszal félbeszakítják a programot, a megvilágítás időtartama hasonló lesz az ősszel bekövetkező nappali órákhoz, ami az anyajuhoknál végül ivarzást vált ki.

A takarmányadag és annak összetételének változtatása (pl. tavaszi legelőre járás, rozsetetés) szintén ivarzást eredményez.

Egy dolog biztos: kísérletezni kell, és nem szabad arra számítani, hogy minden évben azonos mennyiségű téli tejet lehet termelni.

Forrás: FranceAgriMer, Agristat

Toldi Gyula PhD

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Kaposvári Campus

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Módosult hazánk ASP mentesítési terve

A 2/2021. számú országos főállatorvosi határozat megjelenésével 2021. szeptember 22-től módosult Magyarország ASP felszámolására vonatkozó mentesítési terve.

Tejeskávékkal lendült az őszbe a Szupermenta

A Szupermenta termékteszten ezúttal 28 „dobozos” tejeskávét vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, tizenhat tejeskávé esetében azonban előfordultak jelölési hibák.

Ötvenfős a csongrádi nyuszifészek

Hobbinak indult, ma már szinte hivatás a csongrádi Gábris család törpenyúl tenyészete. Szeretik a különleges állatokat, holland tarkát például csak ők tenyésztenek hazánkban. Azt mondják, a legtöbbet a saját tapasztalataikból tanulnak. A törpenyúl tartása nem bonyolult, de túletetni nem szabad, és a meleget rosszul viselik.

Ízletes, egészséges és fenntartható

Több bárány- és juhhúst kellene fogyasztaniuk az európaiaknak. Nemcsak amiatt, mert finom, egészséges és változatossá teszi a táplálkozást, hanem sokféle gazdasági, társadalmi, kulturális és ökológiai előnye miatt is.

Prémium lucerna készítése a Karotinnál

A szegedi Karotin Kft. 65 embernek ad állandó munkát, akik 2,3 milliárd forint termelési értéket állítanak elő. Idén júniusban egy korszerű, a legmodernebb technológiával rendelkező lucernafeldolgozó üzemet avattak föl, ami a kaszálástól a végtermék előállításáig 25 főt foglalkoztat. Önmagában ez az adat is jól mutatja a fehérjetakarmány-gyártó üzem jelentőségét a vállalkozásnál.

Jöjj, "édes halál"! - Mennyire éri meg kevesebb cukrot fogyasztani?

A cukorfogyasztás visszaszorítása közel 500 000 halálesetet előzhetne meg egy tanulmány szerint.

Akár 0% is lehetne a zöldségek-gyümölcsök áfája?

Az Európai Parlament képviselői olyan módosítást tárgyaltak, amely lehetővé tenné, hogy a környezeti hatásukhoz igazítsák az élelmiszerek adózását. A módosítás révén akár el is törölhetik a zöldségek és gyümölcsök áfáját, írja a lemonde.fr hírportál.

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Nem arany a gyapjú, de nyírni muszáj

A juhokat évente legalább egyszer nyírni kell, ám egyre kevesebb az olyan szakember, aki ezt a feladatot jó minőségben elvégzi. Emellett a gyapjú ára nemhogy nyereséget termelne, de gyakran még a nyírás költségeit sem fedezi. A gazdák szerint sokat segítene, ha egy gyapjúmosó üzem működne az országban, mert az így feldolgozott terméket drágábban lehetne értékesíteni.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.