Back to top

Lidea, egy régi-új ismerős

„A Lidea az ötödik legnagyobb kukorica vetőmagos vállalat”- hangzott el a közelmúltban tartott bemutatkozáson, az általuk kínált hibridek az összes, gazdaságilag fontos éréscsoportban elérhetők.

MMG - Nem csak takarmány, élelmiszer is

A cég portfóliójában gyakorlatilag az összes, Magyarországon köztermesztésben lévő szántóföldi növény - kukorica, napraforgó, repce, kalászosok, takarmánynövények, szója, cirok, hüvelyesek - megtalálható, így több növényes megoldásokat tudnak javasolni a hazai termelők részére egész évben.

A vállalat az egyik legszélesebb kínálattal rendelkezik a piacon a szemes, siló és biogáz szegmensben. Az elmúlt évben 3 millió zsák fémzárolt kukoricát értékesítettek, ami 2 millió hektár bevetett területet jelentett.

A Lidea az európai organikus kukorica piacon vezető szerepet tölt be, minden elvetett 5 hektárból egy az övék.

A világpiacon, 15 százalékkal a harmadik legnagyobb napraforgós cégként tartják számon, csak Európában évente 3 millió hektárnyi vetőmagot értékesítenek. Hibridjeik kielégítik a legfontosabb – olajsavas, magas-olajsavas, organikus, szádor-rezisztens, Clearfield, Clearfield Plus és Sulfo – piaci igényeket. Európában több, mint 14 ezer hektáron állítanak elő vetőmagot.

A Lidea kínálatában többféle kalászos növény – őszi és durum búza, őszi és tavaszi árpa, tritikálé, rozs, őszi és tavaszi zab - szerepel, s ezek bármely vetésforgóba beilleszthetők. Az elmúlt évben Franciaországban az Izalco CS őszi búza fajtájuk produkálta a legnagyobb fehérje tartalmat.

A szója területén a Lidea vezető genetikával rendelkezik, részesedésük hazánkban is 45 százalék.

Kutatási programjuk 1975-ben kezdődött azzal a céllal, hogy nagyobb termőképességű, jobb beltartalmú fajtákat állítsanak elő. Mindezt a nagyon korai éréscsoporttól a későikig, amelyek bármely – szója vetésére alkalmas – területeken Európában sikerrel termeszthetők. Elég csak az ismert ES Mentor – a legnagyobb mennyiségben értékesített, az ES Pallador – a legmagasabb termőképeségű – és az ES Inventor – magas fehérjetartalmú – fajtákat említeni.

A cirok különleges helyet foglal el a Lidea portfóliójában. Nem csak takarmány felhasználásra alkalmasak, hanem élelmiszerként vagy éppen biogáz előállítására, vegyipari alapanyagnak is megfelelnek. Az európai cirok területek ötödét – a hazainak 70 százalékát - fedik le.

Mint a szakember kiemelte, repce hibridjeik a termelők és a piac elvárásainak egyaránt megfelelnek.

A széles portfólió lehetővé teszi, hogy eltérő körülmények mellett gazdálkodók is megtalálják a legjövedelmezőbb hibrideket. Ehhez partnerségi kapcsolatot építettek ki a francia Innolea-val, a piacon meghatározó olajos- és fehérjenövények genetikai kutatásával foglalkozó vállalattal. A közös munka eredménye az ES Capello, amely Franciaországban tavaly a harmadik legnagyobb mennyiségben értékesített repce volt.

A takarónövények, zöldítő keverékek vetése olyan környezetkímélő agronómiai beavatkozási lehetőséget jelentenek, melyek alkalmazásával a termelők gazdálkodásuk eredményességét tudják növelni. A Lidea vezető az egynyári energia- és repce köztes növények piacán. Takarónövényeik forgalmának közel 45 százalékát egyedi, személyre szabott megoldásukkal érik el.

Kínálatukban organikus gazdálkodásra alkalmas növények szerepelnek.

Csicseriborsó, white coco és bab... minőségi ételekhez minőségi alapanyagokat ajánlanak. Ezek a különleges növények a cég K+F tevékenységének eredményei. Kétségtelen, a hüvelyesek alacsonyabb input igényű növények, így alkalmazásuk összhangban áll a mezőgazdaság ökológiai szemléletével. Az említett három faj 10 fajtája egyre népszerűbb a gazdálkodók körében.

Cirok a tányéron

A rendezvény végén új könyvet mutattak be, ami nem mindennapi alapanyagra, a cirokra alapoz. Kedvelt ősi gabonanövényünk mára mintha feledésbe merült volna. Míg a cirkot takarmánynak – vagy seprű alapnak – jól ismerjük, Afrikában például fontos élelmezési alap. A világ ötödik legnagyobb felületen – 42 millió hektáron - termelt gabonanövénye. Kedvező beltartalmi értékei miatt mintegy 300 millió ember élelmiszerforrása.

Egységnyi szárazanyag előállításához 30-50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége.

Szárazságtűrő képességét bojtos gyökérrendszerének köszönheti, kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának. Ugyanakkor levelei fele annyi vizet párologtatnak el. A növény aszályos körülmények között viaszréteg kiválasztásával is csökkenti a párologtatást.

Magyarországon a szemescirok kiváló beltartalmának köszönhetően a takarmányipar kedvelt alapanyaga, de gluténmentessége – és egyéb kiváló étrendi hatása miatt – egyre népszerűbben a belőle készült ételek.

A Lidea portfóliójának is jelentős szegmensét teszi ki a cirok.

Munkatársaik két évig gyűjtögették a recepteket, kutatták a világhálón, s a kollégáik kreativitását is igénybe vették. Így született meg Cirok ételek néven a 37 hét receptet tartalmazó szakácskönyv. Az ételek elkészítésében a szigetmonostori Rosinante Vidéki Fogadó szakácsai nyújtottak segítséget.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan megint szárazon maradnak.

Hamarosan dönteni kell a csoportos társasági adóalanyiságról

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívja fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Hibrid traktort mutattak be

A litván Auga vállalatcsoport, Európa egyik legnagyobb bioélelmiszer-gyártó cége mutatta be a világ első biometán-elektromos hibrid traktorát, amit a mezőgazdaság okozta légszennyezés csökkentése érdekében fejlesztettek ki.

Már csak holnap éjfélig lehet pályázni kapacitásbővítő támogatásra

A rendelkezésre álló 13,7 milliárd forintos keretre már közel hatszáz vállalkozás pályázata érkezett be mintegy négyezer fő foglalkoztatására, összesen 13,5 milliárd forint értékben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.

Itt a rendelet a fenntarthatóan termesztett biomasszáról

A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.