Back to top

Megújult a legendás kulcsos ház az Agostyáni Arborétumban

Erdők nélkül nincs ökoturisztika, ezért a minőségi erdők fenntartása szerves része annak a munkának, amit az állami erdőgazdaságok a kormányzattal összefogva a természetjárás, az egészséges kikapcsolódás lehetőségeinek fejlesztésért tesznek – mondta az erdőkért felelős helyettes államtitkár hétfőn az Agostyáni Arborétumban, ahol átadták a Vérteserdő Zrt. kezelésében lévő felújított kulcsos házat.

Szentpéteri Sándor hozzátette, az állami erdőgazdaságok munkájának célkitűzése szerte az országban, így itt a Vérteserdő Zrt.-nél is kettős: egyrészt klímavédelmi szempontból fontos az erdők fenntartása, másrészt az ökoturisztikai fejlesztésekkel a természetjárás és az egészséges kikapcsolódás lehetősége még inkább felértékelődik.

Az államtitkár kiemelte, az agostyáni kulcsos ház felújítása is fontos eleme annak az átgondolt kormányzati stratégiának, amely az előbb említett két funkció között egyensúlyt teremt.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Az elmúlt évek összehangolt fejlesztéseinek, az állami erdőgazdaságok, a kormány, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a helyi közösségek együttműködésének köszönhetően hazánk természeti kincseit nemcsak megőrizzük és gyarapítjuk, de elérhetővé is tesszük mindenki számára- tette hozzá.

Szentpéteri Sándor kiemelte, az átfogó ökoturisztikai fejlesztéseknek, azon belül a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően mára alapvetően átalakultak az erdei turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások. A turisták az ország egész területén, elérhető áron találhatnak minőségi, biztonságos és változatos pihenési, kikapcsolódási lehetőségeket és szálláshelyeket.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos emlékeztetett ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra a legélhetőbb európai ország legyen, szorosan hozzátartozik, hogyan töltjük a szabadidőnket.

A most átadott kulcsos ház is a minőségi kikapcsolódást szolgálja, egyrészt fellendíti a turizmust, másrészt aktív szórakozási lehetőséget nyújt.

Szólt arról is, hogy 2018 óta 98 turistaházat sikerült felújítani, amelyek versenyképesek az osztrák szállásokkal.

Bencsik János országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a Tatai-medence hamarosan az ország jelentős turisztikai központjává válhat. Bejelentette az is, hogy Vértesszőlősön új bringás központ épül, ahonnan további két kerékpárút is elérhetővé válik. További fejlesztésekre is szükség van, hiszen szerencsére az ország egész területéről és a határon túlról is egyre többen érkeznek erre a kulturális és természeti kincsekkel rendelkező vidékre- emelte ki.

Michl József, Tata város polgármestere azt mondta, hogy a ma átadott hellyel egy újabb lehetőség nyílik meg a természetjárók előtt, emellett említést tett a közelben található Gerecse Natúrparkról is, ahol több turisztikai forma, több túraútvonal is találkozik.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a világjárvány alatt különösen felértékelődött a „zöld turizmus”, egyre több kiránduló kereste fel ezt a vidéket.

A beszédében kitért arra is, hogy az erdőgazdaság kiemelt feladatának tartja az Agostyáni Arborétum fejlesztését, ennek kézzel fogható eredménye a múltban szolgálati lakásként is működő, egyébként az utóbbi időben használaton kívüli épület turistaszállássá alakítása.

Az arborétumi tó partján álló kulcsos házat közel 33 millió forintból újították fel. A 10 fős szállás remek lehetőséget ad családoknak, kisebb nyugdíjas- vagy diákcsoportoknak, túrázó társaságoknak arra, hogy a Gerecsében, nyugodt környezetben, összkomfortos szálláshelyen tölthessék el szabadidejüket.

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az építő vezérigazgató

Barkóczi István erdőmérnök két évtizeden keresztül szolgálta a SEFAG Zrt. erdőgazdaságot, azonban vezérigazgatóként kevesebbet élvezhetett a gyakorlati szakmából – a 13 milliárd forintos forgalmú cég nem hagyott sok szabadidőt neki. Ma már nyugdíjasként szenvedélyes kiránduló, rendszeresen járja az erdőt, gombát gyűjt.

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Széllel szemben született – fél évszázaddal a CPS megalakulása után

Történelmi dátum a hazai mezőgazdaságban 1971. október 11. – de ne essen kétségbe, aki első hallásra semmit sem tud róla. Burgert Róbert kezdeményezésére ebben az évben alapították meg Bábolnán a CPS-t. A Corn Production System, azaz Kukoricatermelési Rendszer kifejezésből alkotott betűszó az IKR, vagyis az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer elődszervezetét jelölte.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Megnyílt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

Pontosan ötven évvel ezelőtt rendezett hazánk vadászati kiállítást Budapesten. Ennyi idő távlatából most, szeptember 25-én a megújult Hungexpón ismét megnyitotta kapuit az „Egy a Természettel” világkiállítás. A rendezvény nem csupán a vadászatról szól, hanem az ember és természet harmóniájáról a fenntarthatóság szellemében.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgozik a vízügy

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei; vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból a tóba - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatósgóág (OVF) pénteken az MTI-t.