0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megújult a legendás kulcsos ház az Agostyáni Arborétumban

Erdők nélkül nincs ökoturisztika, ezért a minőségi erdők fenntartása szerves része annak a munkának, amit az állami erdőgazdaságok a kormányzattal összefogva a természetjárás, az egészséges kikapcsolódás lehetőségeinek fejlesztésért tesznek – mondta az erdőkért felelős helyettes államtitkár hétfőn az Agostyáni Arborétumban, ahol átadták a Vérteserdő Zrt. kezelésében lévő felújított kulcsos házat.

Szentpéteri Sándor hozzátette, az állami erdőgazdaságok munkájának célkitűzése szerte az országban, így itt a Vérteserdő Zrt.-nél is kettős: egyrészt klímavédelmi szempontból fontos az erdők fenntartása, másrészt az ökoturisztikai fejlesztésekkel a természetjárás és az egészséges kikapcsolódás lehetősége még inkább felértékelődik.

Az államtitkár kiemelte, az agostyáni kulcsos ház felújítása is fontos eleme annak az átgondolt kormányzati stratégiának, amely az előbb említett két funkció között egyensúlyt teremt.

Az elmúlt évek összehangolt fejlesztéseinek, az állami erdőgazdaságok, a kormány, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a helyi közösségek együttműködésének köszönhetően hazánk természeti kincseit nemcsak megőrizzük és gyarapítjuk, de elérhetővé is tesszük mindenki számára- tette hozzá.

Szentpéteri Sándor kiemelte, az átfogó ökoturisztikai fejlesztéseknek, azon belül a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően mára alapvetően átalakultak az erdei turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások. A turisták az ország egész területén, elérhető áron találhatnak minőségi, biztonságos és változatos pihenési, kikapcsolódási lehetőségeket és szálláshelyeket.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos emlékeztetett ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra a legélhetőbb európai ország legyen, szorosan hozzátartozik, hogyan töltjük a szabadidőnket.

A most átadott kulcsos ház is a minőségi kikapcsolódást szolgálja, egyrészt fellendíti a turizmust, másrészt aktív szórakozási lehetőséget nyújt.

Szólt arról is, hogy 2018 óta 98 turistaházat sikerült felújítani, amelyek versenyképesek az osztrák szállásokkal.

Bencsik János országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a Tatai-medence hamarosan az ország jelentős turisztikai központjává válhat. Bejelentette az is, hogy Vértesszőlősön új bringás központ épül, ahonnan további két kerékpárút is elérhetővé válik. További fejlesztésekre is szükség van, hiszen szerencsére az ország egész területéről és a határon túlról is egyre többen érkeznek erre a kulturális és természeti kincsekkel rendelkező vidékre- emelte ki.

Michl József, Tata város polgármestere azt mondta, hogy a ma átadott hellyel egy újabb lehetőség nyílik meg a természetjárók előtt, emellett említést tett a közelben található Gerecse Natúrparkról is, ahol több turisztikai forma, több túraútvonal is találkozik.

Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a világjárvány alatt különösen felértékelődött a „zöld turizmus”, egyre több kiránduló kereste fel ezt a vidéket.

A beszédében kitért arra is, hogy az erdőgazdaság kiemelt feladatának tartja az Agostyáni Arborétum fejlesztését, ennek kézzel fogható eredménye a múltban szolgálati lakásként is működő, egyébként az utóbbi időben használaton kívüli épület turistaszállássá alakítása.

Az arborétumi tó partján álló kulcsos házat közel 33 millió forintból újították fel. A 10 fős szállás remek lehetőséget ad családoknak, kisebb nyugdíjas- vagy diákcsoportoknak, túrázó társaságoknak arra, hogy a Gerecsében, nyugodt környezetben, összkomfortos szálláshelyen tölthessék el szabadidejüket.

Forrás: Agrárminisztérium