Back to top

Nincs aki főzzön és felszolgáljon a briteknek

A munkaerőhiány ma már egyre több országban jelent problémát az éttermek számára, de az Egyesült Királyságot ez különösen súlyosan érinti. Még a Michelin-csillagos luxuséttermek is bajban vannak. Az ok egyáltalán nem a világjárvány.

A Michelin-ellenőrök által díjazott éttermek a világjárvány után Nagy-Britanniában ismét a világ minden tájáról érkező, a finom ételekért rajongó vendégek célpontjává válhatnak. Egyelőre azonban a brit vendéglátóipar komoly problémával küzd, amely megakadályozza a normális működést. Országszerte hiány van éttermi személyzetből. A héten David Moore, a londoni Pied a Terre Michelin-csillagos étterem tulajdonosa emiatt kénytelen volt korlátozni a működésüket. Az ő esetét a BBC ismertette.

Moore felidézte hogy, 2020 novemberében 800-an jelentkeztek egy álláshirdetésre. Három héttel ezelőtt mindössze 7 jelentkezést kapott, és egyikük sem jelent meg interjún.

Ez azt mutatja, hogy a brit vendéglátósok legnagyobb problémája ma már nem a világjárvány, hanem a Brexit, azaz Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének következményei.

- Mindenen keresztülmentünk, amin a Coviddal kapcsolatban keresztül kellett menni, aztán újrakezdenénk, és kapunk egy ismételt rúgást a fejünkre. - Idézte Moore-t a BBC a Brexitről.

A bónuszok, a magasabb fizetések és a munkáltatói extra ösztönzők sem segítenek a munkaerő-toborzásban.

- Amit a kormány nem vesz észre, az az, hogy elvágtak minket a legfontosabb árutól, a munkaerőtől, amely úgy mozgatja ezt az iparágat, mint semmi más - mutatott rá Moore, aki azokról a  fiatalokról beszélt, akik egy új országba akarnak jönni, hogy új készségeket fejlesszenek és élettapasztalatot szerezzenek a vendéglátóipari munkahelyeken.

A világjárvány és a Brexit előtt Moore 30 fős éttermi csapatában mindössze három ember volt brit.

Eközben a UK Hospitality szakmai szövetség jelentése szerint a világjárvány kezdete óta közel másfél millió külföldi munkavállaló hagyta el az Egyesült Királyságot. A kormány közölte, hogy olyan módszereket fog kidolgozni, amelyek segítenek jobban népszerűsíteni a brit vendéglátóiparban rejlő munkalehetőségeket.

- Azt szeretnénk, ha a munkaadók a képzésre és a hazai munkaerőbe való befektetésre összpontosítanának, ahelyett, hogy a külföldi munkavállalókra támaszkodnának

- nyilatkozta a  kormány szóvivője.

Az ilyen változtatásokat azonban nem lehet hetek alatt véghez vinni - különösen nem válsághelyzetben. Egyelőre a britek ösztönzése arra, hogy olyan munkaköröket töltsenek be, amelyeket korábban főként bevándorlók végeztek, jelentősen hátráltatja a brit vendéglátóipar újbóli fellendülését. Ennek következményei hónapokig is eltarthatnak, ami alacsonyabb forgalmat és lassabb visszatérést eredményez a brit vendéglátás normális keretei közé.

Fotó: illusztráció/pexels

 

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH

A Nébih ellenőrei 2021 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve végeztek ellenőrzést egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon. A Nébih szakemberei az egységben tapasztalt gyomorforgató körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztették annak működését, egyúttal 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

Értéke az eredeti, tartalma megújult

Idén mindenképpen rendhagyó lesz az OMÉK, ugyanis a HUNGEXPO megújult kiállítóterén és ezúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként fogadja a látogatókat október 7–10. között. De nemcsak külsőségekben és a rendezés keretében változott meg az ország egyik legnagyobb agrárrendezvénye, hanem tartalmában is.

Nem a fogyasztókkal akarják megfizettetni veszteségeiket a tojástermelők

Nem tekinthető normálisnak a tojáson alkalmazott 50-55 százalékos árrés. A május óta veszteséges termelők többet fognak kérni, de ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztói árnak is növekednie kell – mondta Szép Imre, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke a mai sajtótájékoztatón, amelyet a szaktárca és az Agrármarketing Centrum szervezett a tojás világnapja alkalmából.

A szegényebb étrend miatt zsugorodnak a világ legmagasabb emberei

Évtizedek óta a holland férfiak és nők a világ legmagasabb emberei, ám az utolsó generáció átlag egy centiméterrel kisebb az előzőnél, kutatók ennek okát a szegényebb étrenddel magyarázzák.

A CBA és a SPAR Magyarország nyerte a Magyar Termékekért Kereskedelmi Nívódíjat

A védjegyhasználó gyártócégek szavazatai alapján holtversenyben a CBA és az SPAR Magyarország nyerte a Magyar Termékekért Kereskedelmi Nívódíjat, amelyet a szakma legnagyobb rendezvényén, a tapolcai Business Days-en adott át Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára.