Back to top

Nincs aki főzzön és felszolgáljon a briteknek

A munkaerőhiány ma már egyre több országban jelent problémát az éttermek számára, de az Egyesült Királyságot ez különösen súlyosan érinti. Még a Michelin-csillagos luxuséttermek is bajban vannak. Az ok egyáltalán nem a világjárvány.

A Michelin-ellenőrök által díjazott éttermek a világjárvány után Nagy-Britanniában ismét a világ minden tájáról érkező, a finom ételekért rajongó vendégek célpontjává válhatnak. Egyelőre azonban a brit vendéglátóipar komoly problémával küzd, amely megakadályozza a normális működést. Országszerte hiány van éttermi személyzetből. A héten David Moore, a londoni Pied a Terre Michelin-csillagos étterem tulajdonosa emiatt kénytelen volt korlátozni a működésüket. Az ő esetét a BBC ismertette.

Moore felidézte hogy, 2020 novemberében 800-an jelentkeztek egy álláshirdetésre. Három héttel ezelőtt mindössze 7 jelentkezést kapott, és egyikük sem jelent meg interjún.

Ez azt mutatja, hogy a brit vendéglátósok legnagyobb problémája ma már nem a világjárvány, hanem a Brexit, azaz Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének következményei.

- Mindenen keresztülmentünk, amin a Coviddal kapcsolatban keresztül kellett menni, aztán újrakezdenénk, és kapunk egy ismételt rúgást a fejünkre. - Idézte Moore-t a BBC a Brexitről.

A bónuszok, a magasabb fizetések és a munkáltatói extra ösztönzők sem segítenek a munkaerő-toborzásban.

- Amit a kormány nem vesz észre, az az, hogy elvágtak minket a legfontosabb árutól, a munkaerőtől, amely úgy mozgatja ezt az iparágat, mint semmi más - mutatott rá Moore, aki azokról a  fiatalokról beszélt, akik egy új országba akarnak jönni, hogy új készségeket fejlesszenek és élettapasztalatot szerezzenek a vendéglátóipari munkahelyeken.

A világjárvány és a Brexit előtt Moore 30 fős éttermi csapatában mindössze három ember volt brit.

Eközben a UK Hospitality szakmai szövetség jelentése szerint a világjárvány kezdete óta közel másfél millió külföldi munkavállaló hagyta el az Egyesült Királyságot. A kormány közölte, hogy olyan módszereket fog kidolgozni, amelyek segítenek jobban népszerűsíteni a brit vendéglátóiparban rejlő munkalehetőségeket.

- Azt szeretnénk, ha a munkaadók a képzésre és a hazai munkaerőbe való befektetésre összpontosítanának, ahelyett, hogy a külföldi munkavállalókra támaszkodnának

- nyilatkozta a  kormány szóvivője.

Az ilyen változtatásokat azonban nem lehet hetek alatt véghez vinni - különösen nem válsághelyzetben. Egyelőre a britek ösztönzése arra, hogy olyan munkaköröket töltsenek be, amelyeket korábban főként bevándorlók végeztek, jelentősen hátráltatja a brit vendéglátóipar újbóli fellendülését. Ennek következményei hónapokig is eltarthatnak, ami alacsonyabb forgalmat és lassabb visszatérést eredményez a brit vendéglátás normális keretei közé.

Fotó: illusztráció/pexels

 

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államok különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Megéri vegának lenni? - A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Nem mindennapi módszerek a C-vitamin bevitel megduplázására

A tudósok azt javasolják, hogy duplázzuk meg a C-vitamin bevitelünket, ugyanis a jelenlegi ajánlások részben mára elavult második világháborús tanulmányok alapján készültek.

Wagyu marhahús egyenesen a laboratóriumból

A híres japán Wagyu marhahúsból egy kilónyi adag egyes exkluzív éttermekben akár 200 dollárnál is többe kerülhet, ám ez a különlegesség sokkal megfizethetőbbé válhat a laboratóriumban előállított másolatként.

A Friss Csapat a gomba nyomában

Az Európai Friss Csapat időről időre egy-egy gyümölcs vagy zöldség nyomába ered, hogy népszerűsítse fogyasztását, bemutassa a termesztését illetve azt, hogy milyen egészséges fogások készülnek belőle. Most a gomba került terítékre.

Milyen az egri bor most? Bemutatják a borászok a nagy egri borkóstolón

Az Egri Borműhely borászati úgy döntöttek, a termőhelyen személyesen várják a borrajongókat, hogy megmutassák, a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke, az egri.