Back to top

Nincs aki főzzön és felszolgáljon a briteknek

A munkaerőhiány ma már egyre több országban jelent problémát az éttermek számára, de az Egyesült Királyságot ez különösen súlyosan érinti. Még a Michelin-csillagos luxuséttermek is bajban vannak. Az ok egyáltalán nem a világjárvány.

A Michelin-ellenőrök által díjazott éttermek a világjárvány után Nagy-Britanniában ismét a világ minden tájáról érkező, a finom ételekért rajongó vendégek célpontjává válhatnak. Egyelőre azonban a brit vendéglátóipar komoly problémával küzd, amely megakadályozza a normális működést. Országszerte hiány van éttermi személyzetből. A héten David Moore, a londoni Pied a Terre Michelin-csillagos étterem tulajdonosa emiatt kénytelen volt korlátozni a működésüket. Az ő esetét a BBC ismertette.

Moore felidézte hogy, 2020 novemberében 800-an jelentkeztek egy álláshirdetésre. Három héttel ezelőtt mindössze 7 jelentkezést kapott, és egyikük sem jelent meg interjún.

Ez azt mutatja, hogy a brit vendéglátósok legnagyobb problémája ma már nem a világjárvány, hanem a Brexit, azaz Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének következményei.

- Mindenen keresztülmentünk, amin a Coviddal kapcsolatban keresztül kellett menni, aztán újrakezdenénk, és kapunk egy ismételt rúgást a fejünkre. - Idézte Moore-t a BBC a Brexitről.

A bónuszok, a magasabb fizetések és a munkáltatói extra ösztönzők sem segítenek a munkaerő-toborzásban.

- Amit a kormány nem vesz észre, az az, hogy elvágtak minket a legfontosabb árutól, a munkaerőtől, amely úgy mozgatja ezt az iparágat, mint semmi más - mutatott rá Moore, aki azokról a  fiatalokról beszélt, akik egy új országba akarnak jönni, hogy új készségeket fejlesszenek és élettapasztalatot szerezzenek a vendéglátóipari munkahelyeken.

A világjárvány és a Brexit előtt Moore 30 fős éttermi csapatában mindössze három ember volt brit.

Eközben a UK Hospitality szakmai szövetség jelentése szerint a világjárvány kezdete óta közel másfél millió külföldi munkavállaló hagyta el az Egyesült Királyságot. A kormány közölte, hogy olyan módszereket fog kidolgozni, amelyek segítenek jobban népszerűsíteni a brit vendéglátóiparban rejlő munkalehetőségeket.

- Azt szeretnénk, ha a munkaadók a képzésre és a hazai munkaerőbe való befektetésre összpontosítanának, ahelyett, hogy a külföldi munkavállalókra támaszkodnának

- nyilatkozta a  kormány szóvivője.

Az ilyen változtatásokat azonban nem lehet hetek alatt véghez vinni - különösen nem válsághelyzetben. Egyelőre a britek ösztönzése arra, hogy olyan munkaköröket töltsenek be, amelyeket korábban főként bevándorlók végeztek, jelentősen hátráltatja a brit vendéglátóipar újbóli fellendülését. Ennek következményei hónapokig is eltarthatnak, ami alacsonyabb forgalmat és lassabb visszatérést eredményez a brit vendéglátás normális keretei közé.

Fotó: illusztráció/pexels

 

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fejes káposzta piaca

Az Európai Unióban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Lengyelország a Közösség legnagyobb káposztatermelője, a termés a 2015–2020 közötti időszakban 0,8-1,0 millió tonna között mozgott, ami az unió termelésének 27 százalékát tette ki. A KSH adatai szerint Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége termett tavaly.

Lesz elég csokoládé alapanyag

Az időjárási körülmények kedvezők voltak a múlt héten Elefántcsontpart legtöbb kakaótermesztő régiójában, ami kifejezetten jót tett a betakarítás előtt álló termésnek - közölték a gazdák a héten.

A laborhús után itt a laborkávé

A kávéimádók hamarosan olyan fekete nedűt szürcsölhetnek, mely nem ültetvényről, hanem egy petricsészéből származik. A kutatók célja, hogy fenntarthatóbb módon állítsák elő a világszerte nagy népszerűségnek örvendő italt.

A szürkemarha a középpontban a Magyarország étele szakácsversenyen

A magyar szürkemarha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022 szakácsversenyen, amely kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez - hangzott el az eseményről tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Vége az agrárium békeéveinek

A Takarékbank Agrár Üzletágának negyedéves elemzői háttérbeszélgetésén kiderült, jelentős eltérések mutatkoznak a különböző agrárágazatok jövőbeni kilátásaiban. Ezt jól mutatta az is, hogy megtört a Takarék AgrárTrend Index több mint egy éve növekvő trendje 2021 harmadik negyedévében. A kérdés továbbra is adott, hogyan lehetséges a drasztikus alapanyagárak érvényesítése az értékesítési árakban.

A magyar tej az valóban tej

Novemberben ismét elindul a tudatos fogyasztást ösztönző tejkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésével. A cél idén is a minőségi tej és tejtermékek belföldi fogyasztásának ösztönzése, illetve a tudatos választás és vásárlás népszerűsítése.

Az ételkiszállítók értékelési rendszerének átalakítását javasolja a GVH

Az átláthatóság érdekében felül kell vizsgálni az ételkiszállítók értékelési rendszereit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán az MTI-vel.

Tálcás gombák a Szupermenta októberi tesztjén

A Szupermenta program októberi tesztjében összesen 13 tálcás gombát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az itthon legelterjedtebb fehér csiperkegomba mellett öt eltérő fajtájú gomba kedveltségét is tesztelték. Összességében elmondható, minden vizsgált termék „gombabiztos”.

Ezért jó, ha sok növényi táplálékot fogyasztunk

A vegánságnak divatja van, de ez nem csak az állati összetevőket tartalmazó élelmiszerek elhagyásáról szól. Sok előnyös egészségügyi változást tapasztalhatnak magukon azok, akik változtatnak addigi vegyes étrendjükön...

Vége a világnak: drágul a baguette Franciaországban

Bár a francia pékek mindent megtettek, nem tudják tovább lenyelni a növekvő gabona- és gázárakat és emelniük kell a baguette árát. Hogy ez mit jelent a franciák számára ahhoz tudni kell, hogy a baguette milyen szerepet tölt be az életükben.