0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nincs aki főzzön és felszolgáljon a briteknek

A munkaerőhiány ma már egyre több országban jelent problémát az éttermek számára, de az Egyesült Királyságot ez különösen súlyosan érinti. Még a Michelin-csillagos luxuséttermek is bajban vannak. Az ok egyáltalán nem a világjárvány.

A Michelin-ellenőrök által díjazott éttermek a világjárvány után Nagy-Britanniában ismét a világ minden tájáról érkező, a finom ételekért rajongó vendégek célpontjává válhatnak. Egyelőre azonban a brit vendéglátóipar komoly problémával küzd, amely megakadályozza a normális működést. Országszerte hiány van éttermi személyzetből. A héten David Moore, a londoni Pied a Terre Michelin-csillagos étterem tulajdonosa emiatt kénytelen volt korlátozni a működésüket. Az ő esetét a BBC ismertette.

Moore felidézte hogy, 2020 novemberében 800-an jelentkeztek egy álláshirdetésre. Három héttel ezelőtt mindössze 7 jelentkezést kapott, és egyikük sem jelent meg interjún.

Ez azt mutatja, hogy a brit vendéglátósok legnagyobb problémája ma már nem a világjárvány, hanem a Brexit, azaz Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének következményei.

– Mindenen keresztülmentünk, amin a Coviddal kapcsolatban keresztül kellett menni, aztán újrakezdenénk, és kapunk egy ismételt rúgást a fejünkre. – Idézte Moore-t a BBC a Brexitről.

A bónuszok, a magasabb fizetések és a munkáltatói extra ösztönzők sem segítenek a munkaerő-toborzásban.

– Amit a kormány nem vesz észre, az az, hogy elvágtak minket a legfontosabb árutól, a munkaerőtől, amely úgy mozgatja ezt az iparágat, mint semmi más – mutatott rá Moore, aki azokról a  fiatalokról beszélt, akik egy új országba akarnak jönni, hogy új készségeket fejlesszenek és élettapasztalatot szerezzenek a vendéglátóipari munkahelyeken.

A világjárvány és a Brexit előtt Moore 30 fős éttermi csapatában mindössze három ember volt brit.

Eközben a UK Hospitality szakmai szövetség jelentése szerint a világjárvány kezdete óta közel másfél millió külföldi munkavállaló hagyta el az Egyesült Királyságot. A kormány közölte, hogy olyan módszereket fog kidolgozni, amelyek segítenek jobban népszerűsíteni a brit vendéglátóiparban rejlő munkalehetőségeket.

– Azt szeretnénk, ha a munkaadók a képzésre és a hazai munkaerőbe való befektetésre összpontosítanának, ahelyett, hogy a külföldi munkavállalókra támaszkodnának

– nyilatkozta a  kormány szóvivője.

Az ilyen változtatásokat azonban nem lehet hetek alatt véghez vinni – különösen nem válsághelyzetben. Egyelőre a britek ösztönzése arra, hogy olyan munkaköröket töltsenek be, amelyeket korábban főként bevándorlók végeztek, jelentősen hátráltatja a brit vendéglátóipar újbóli fellendülését. Ennek következményei hónapokig is eltarthatnak, ami alacsonyabb forgalmat és lassabb visszatérést eredményez a brit vendéglátás normális keretei közé.

 

Forrás: rp.pl