Back to top

Kevesebb búza várható Európában a korábbi becslésekhez képest

A 2021/22-es évben az Európai Unió 27 tagországában az Európai Bizottság a múlt havi 126,2 millió tonnás búzatermés becslését 125,8 millió tonnára módosította.

A negatív irányba módosított előrejelzés így is 7%-kal meghaladja a 2020/21-es 117,2 millió tonnás termést - derült ki a Bizottság havi adatközléséből.

Korábban a kereskedők és elemzők szerint a májusi esőzést követő meleg júniusi időjárás segít az európai búzatermésnek a kezdeti hűvös és száraz tavasz után talpra állni és a tavalyi gyengébb termés után idén sokkal jobb eredményekre számíthatunk.

Kilátások

A Bizottság változatlanul 30,0 millió tonnában hagyta az EU búza 2021/22-es időszakra vonatkozó exportmennyiségét. A 2020/21-es szezonban ez a szám 27,0 millió tonna volt.

Más keresleti tényezőket azonban felfelé módosítottak: a bioüzemanyag előállításban és az állati takarmányozásban történő búza felhasználásra vonatkozó előrejelzéseket 300 000 tonnával, 3,4 millió tonnára, illetve 41,3 millió tonnára emelték.

Egyéb gabonafélék

Az árpa esetében a Bizottság 1 millió tonnával 53,5 millió tonnára csökkentette a 2021/22. évre vonatkozó előrejelzését.

Ugyanakkor a következő szezonra tervezett árpakészleteket a múlt havi 6,8 millió tonnáról 8,4 millió tonnára emelte.

A 2021/22. évi kukoricatermést 70,6 millió tonnára becsülték, ami 400 000 tonnával kevesebb a májusi előrejelzéshez képest.

Az EU 2020/21-es és 2021/22-es időszakra tervezett kukorica-importja a múlt hónaphoz képest nem változott, mindkét szezonra 15 millió tonna.

Az olajos magvak esetében a Bizottság a 2021/22. évi repcetermesztésre vonatkozó becslését 16,7 millió tonnára becsülte, de a behozatalra vonatkozó előrejelzést 400 000 tonnával 6,2 millió tonnára módosította, ami megegyezik az idei szezonra várt szinttel.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Kevesebb mint egy év alatt valósult meg az öntözési beruházás

A tervezéstől az öntözés megkezdéséig szűk egy év alatt valósult meg a dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. 131 millió forintos öntözési beruházása, amelyhez ötven százalékkal járult hozzá az állam. A környék és a régió eddigi legnagyobb Valley öntözőgépét építették meg, amely 24 óra alatt 94 hektárt képes beöntözni 7,11 milliméteren, hektáronként 327,6 köbméter víz felhasználásával.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Véget ért az országos teszt, így teljesítettek a búzák és a repcék

Összesen 48 őszibúza-fajtát és 27 őszi káposztarepcét teszteltek ebben az évben az ország különböző pontjain a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A teszt eredményeit nyilvános összefoglaló kiadványban mutatták be a szervezők.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.

Júliusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb az előző havi emelkedésnél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Génszerkesztett búza

Engedélyezték egy génszerkesztett búzafajta szabadföldi vizsgálatát az Egyesült Királyságban. A Hertfordshire megyében végzett vizsgálat az első a maga nemében Európában.