Back to top

Az izraeli startup cég világelsőként állít elő laborhúst ipari méretben

Alig több mint egy évvel ezelőtt a kutatók újszerű módot találtak arra, hogy az "alternatív húst" vonzóbbá tegyék. Az ötlet gyors ütemben haladt előre és mostanra már tanúi lehetünk az első ipari méretű, tenyésztett húst előállító létesítménynek. A Future Meat Technologies izraeli startup nemrégiben jelentette be, hogy 5000 hamburgerpogácsa előállítására alkalmas termelőüzemet helyezett üzembe.

Az állati hús már az őskor óta része az emberi táplálkozásnak. Lakható földjeink 80 százalékát és édesvízkészleteink 30 százalékát húshasznú állattenyésztésre fordítottuk. A hústermelés ilyen módszerekkel rendkívül gazdaságtalan, és a világ népességének növekedésével fenntarthatatlanná vált.

Israel's Cultured Meat

A tudomány fejlődése ma már lehetővé teszi, hogy bioreaktorokban olyan húst állítsanak elő, amely úgy néz ki és olyan ízű is mint az állati hús, mégis az állattenyésztéshez szükséges erőforrások töredékét használja fel hozzá. Az izraeli székhelyű Future Meat Technologies egyike a sok startupnak, amelyek bioreaktorokat használnak húskészítésre.

A létesítmény kapacitása naponta 1102 font (500 kilogramm) tenyésztett hús előállítására alkalmas.

Ez körülbelül 5000 hamburger elkészítéséhez elegendő. Future Meat csirkehúst és bárányhúst is képes előállítani és hamarosan marhahús előállítással is bővülni fog a gyártósor. A vállalat állítása szerint termelési ciklusa legalább hússzor gyorsabb, mint a hagyományos mezőgazdaságé.

Ennek a termelési sebességnek az eléréséhez a vállalat szabadalmaztatott állati sejteket használ, amelyek folyamatosan növekednek.

Általában a sejtek bioreaktorokban történő tenyésztéséhez állati szérumot kell használni, de a Future Meat alternatív módszereket alkalmaz, amelyekhez nincs szükség semmilyen állati eredetű anyagra.

A vállalat szerint ez a módszer 99 százalékkal kevesebb földterületet és 96 százalékkal kevesebb vizet igényel és 80 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a hagyományos állattenyésztés.

Illusztráció
Yaakov Nahmias professzor, a vállalat alapítója és a kutatás vezetője elmondta, hogy "miután bebizonyosodott, hogy a tenyésztett hús gyorsabban elérheti a költségparitást, mint ahogy azt a piac várta, ez a termelési létesítmény igazi változást jelent a piac számára".

Rom Kshuk, a vállalat vezérigazgatója elmondta:

"Egy működő ipari vonal megléte felgyorsítja az olyan kulcsfontosságú folyamatokat, mint a szabályozás és a termékfejlesztés".

A vállalat célja jelenleg az, hogy termékei 2022-re megjelenjenek az amerikai piacokon.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem arany a gyapjú, de nyírni muszáj

A juhokat évente legalább egyszer nyírni kell, ám egyre kevesebb az olyan szakember, aki ezt a feladatot jó minőségben elvégzi. Emellett a gyapjú ára nemhogy nyereséget termelne, de gyakran még a nyírás költségeit sem fedezi. A gazdák szerint sokat segítene, ha egy gyapjúmosó üzem működne az országban, mert az így feldolgozott terméket drágábban lehetne értékesíteni.

Súlygyarapodást számít és receptet ír

Ma már ha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a felíratása miatt nem kell elrohanni az orvoshoz, elég egy telefon, egy e-mail és a patikus a felhőből le tudja tölteni a receptet. Kényelmes megoldás mindenkinek, ráadásul az informatikai rendszer automatizmusai mindenkinek segítenek követni a „gyógyszermozgást”.

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Bámészkoni az állattenyésztési napokon - garantált a vízhólyag

Családi programnak sem utolsó a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok. Ha valakinek otthon is vannak, állatai, ne hagyja ki a tenyésztő szervezetek sátrait és a csarnokokban bemutatkozó nagyobb cégek standját, és az ágazat „háttériparát”, takarmánygyártókat, állategészségügyi vagy szaporítóanyagos cégeket sem!

Elismert tenyésztők Hódmezővásárhelyen

„Az állattenyésztés a világ legszebb és legkreatívabb foglalkozása”– nyitotta meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tenyészállat-felvezetését és ünnepélyes díjkiosztóját Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.

Egy kezdő állattartó kalandjai - A hétköznapok derűje és borúja

Sokat tanulhatunk a természettől, ha állattartásba kezdünk: nemcsak a mindennapjaink ritmusa változik meg, de emberi egónk is alázatot tanul. Elfogadjuk, ha nem sikerül minden elsőre, megérezzük veszteségeink és nyereségeink sajátos egyensúlyát, lelassulunk, és jobban átéljük a mindennapok apróbb örömeit.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.