Back to top

A brexit betett az EU-ba irányuló brit exportnak

Csaknem a felével csökkent az idei első negyedévben az Európai Unió piacaira irányuló brit élelmiszer- és italáru-export a brit Élelmiszer- és Italszövetség (FDF) friss felmérése szerint. A brexit így mindent egybevetve kétmilliárd font (830 milliárd forint) exportkiesést jelent eddig az ágazatnak.

Fotó: pixabay.com
A 2020. január 31-ei Brexit után 11 hónap átmeneti időszak következett, amely alatt jórészt nem változtak az unióval folytatott kereskedelem szabályai. 2021 január elseje után viszont a britek már harmadik országként megkötött kereskedelmi szerződés alapján exportálnak az EU-ba, hisz nem tagjai az egységes belső piacnak, illetve a vámuniónak.

A FDF kimutatása szerint a brit élelmiszer- és italszektor kivitele csaknem az összes EU-tagországban jelentősen visszaesett. Felmérésük szerint az idei első negyedévben 47 százalékkal volt alacsonyabb az uniós piacokra exportált brit élelmiszer- és italfélék értéke, mint a tavalyi azonos időszakban:

az Írországba irányuló kivitel több mint kétharmadával, a német, a spanyol és az olasz piacokra irányuló export több mint a felével csökkent.

A legnagyobb értékben exportált tíz brit élelmiszer- és italáruféleség közül a whisky értékesítése 32,3 százalékkal, a csokoládéé 36,9 százalékkal, a tejtermékeké több mint 90 százalékkal, a sajtféléké kétharmadával zuhant az Európai Unió piacain.

Az EU-ból érkező import is csökkent, összességében 10 százalékkal, de az átlagon belül a zöldségfélék behozatala 13,9 százalékkal, a boroké 20 százalékkal, a gyümölcsféléké 15,7 százalékkal esett vissza.

Lemondhatunk az angol csokikról?
Fotó: pixabay.com
Az FDF kimutatása szerint a brit élelmiszer- és italexport 55 százaléka most már az EU-n kívüli piacokra irányul, és különösen Kelet-Ázsiában erősödik a kereslet a minőségi brit élelmiszerek és italfélék iránt: az idei első negyedévben a szektor Kínába irányuló exportja éves összevetésben 28,2 százalékkal, a japán export 6,2 százalékkal, a Dél-Koreába exportált brit élelmiszer- és italáruk értéke 18,5 százalékkal emelkedett.

Dominic Goudie, a brit Élelmiszer- és Italszövetség külkereskedelmi részlegének igazgatója szerint ez katasztrofális mértékű exportveszteség, és világosan jelzi, hogy a brit termelőknek mekkora veszteségekre kell felkészülniük hosszabb távon az EU-val folytatott kétoldalú kereskedelem elé emelkedő új korlátok miatt. Ezek a korlátok leginkább adminisztratívak, hisz Nagy-Britannia és az EU szabadkereskedelmi megállapodást kötött.

A brit exportőröknek azonban egyebek mellett vámáru-nyilatkozatokat és eredetigazolásokat kell mellékelniük szállítmányaikhoz, és ezeket az uniós beléptető pontokon ellenőrzik.

A brit adó- és vámhivatal (HMRC) becslése szerint a vámáru-nyilatkozatok kitöltése évente 15 milliárd fontjába (több mint 6200 milliárd forint) kerül az uniós exportban érintett 245 ezer brit vállalatnak.

Az ügyintézés lassúságát mutatja a brit statisztikai hivatal (ONS) kimutatása is, amely szerint például a tengeri eredetű élelmiszerek Franciaországba irányuló skóciai exportja az átmeneti időszak lejárta óta szállítmányonként három napig tart, jóllehet korábban egy nap alatt célba értek ezek az exporttételek.

Kevesebb árut hoznak a kamionok Nagy-Britanniából
Fotó: pixabay.com

A brit vállalati szektor egyik legnagyobb szakmai szervezetének friss felmérése szerint nemcsak az élelmiszerexportőrök, hanem az Európai Unióval kereskedő egyéb brit cégek csaknem egyharmada is uniós forgalmának visszaeséséről vagy teljes elvesztéséről számolt be.

Az Institute of Directors (IoD) - a legnagyobb és legrégibb, 1903-ban alapított brit vállalatvezetői szervezet - a Financial Times című londoni üzleti napilap megbízásából 651 cég bevonásával elvégzett vizsgálatában a megkérdezett vállalatok 31 százaléka számolt be arról, hogy az uniós piacokkal folytatott kereskedelmének értéke az új szabályozás január 1-i érvénybe lépése óta visszaesett, és csak 6 százalék jelezte, hogy növelte kereskedelmét az EU-országokkal.

Nagy-Britanniában szinte nem találni mezőgazdasági idénymunkást
Fotó: Csatlós Norbert
A felmérésbe bevont vállalatok további 17 százaléka azt közölte az IoD-vel, hogy január óta átmenetileg vagy végleg teljesen beszüntette kereskedelmét az Európai Unióval.

A vállalatok több mint negyede munkaerő-toborzási nehézségekről is beszámolt.

A vizsgálatban részt vett cégek 17 százaléka közölte, hogy nem jut hozzá magas szakképesítésű munkaerőhöz, mióta megszűnt az uniós munkavállalók szabad nagy-britanniai letelepedésének lehetősége. További tíz százalék jelezte, hogy ugyanebből az okból alacsonyabb képzettségű munkavállalókat sem tud toborozni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

A földművelés hivatás és életforma

Földművelők nélkül nem tudnánk mit tenni az asztalra, és a vidék sem lehetne teljes nélkülük. A paraszti társadalomnak is – amely kifejezés napjainkra igen pejoratívvá vált a köztudatban – alkalmazkodnia kellett a XXI. század modernizációjához, azonban mindeközben megőrizte tradícióit, és a természettől elidegeníthetetlenül kemény munkával dolgozik mindannyiunk élelmezéséért a földeken.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.