0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Érik az édes, roppanós magyar görögdinnye

Július elején a piacokon és egyes áruházakban is vásárolhatunk már magyar görögdinnyét, és ezúttal a minőségre sem lehet panaszunk. Már a szezon elején édes, szépen színeződött, ropogós húsú termések kerülnek a pultokra.

Tavasszal sokat váratott magára a jó idő, június elején viszont berobbant a kánikula, így a görögdinnye-állományok kezdeti lassú fejlődése felgyorsult. A cseppet sem átlagos tavaszi időjárás miatt az április eleje és május közepe között – fóliasátrakba, illetve fóliaalagutak alá – ültetett dinnyék szinte egyszerre kötődtek, a pár napos eltérés csupán a fajták tenyészideje közti különbségből származik.

A májusban 14-18 naposra becsült késésből a júniusi hőség másfél hetet lefaragott, így július 5-től már esetlegesen kamiontételben szállítanak görögdinnyét a magyar termelők a belföldi áruházláncoknak, nagybani piacokra. 

Július 10-től várhatóan az export is beindul, és már a korai magszegény állományok szedése is megkezdődik, így tovább bővül a választék, tudtuk meg Sándor Lászlótól, a Nunhems vetőmagcég termékfelelősétől.

A magyar görögdinnye a Görögországból és Olaszországból behozott terméseket követi a pultokon. Ezekben az országokban is nehéz időszakon vannak túl, mert tavasszal ott is késett az érés, ráadásul a hűvös május, június eleje nem kedvezett a dinnyefogyasztásnak, így viszonylag alacsony árral indulhattak. A Nyugat-Európát is elért meleg aztán növelte a keresletet és az árakat is. Sőt, átmeneti hiány is kialakult a korai fóliás és a szabadföldi állományok érése közti 7-10 napos szünet miatt. Éppen jókor érkezik tehát a magyar termés.

Itthon tavaly a hűvös nyárelő miatt átlagnál kisebbre növő dinnyék következtében nőtt a nagy termések (10-15 kilogrammos) kereslete, a hagyományos piacokon több görögdinnyét adtak el szeletelve, mint egészben. Ezt a fogyasztói igényt követve a magyar dinnyetermelők többsége idén az előző évinél egy méretosztállyal nagyobb terméseket adó fajtára váltott.

Az áruházak azonban továbbra is főként 4-9 kilogrammos görögdinnyét kínálnak, és persze ott lesznek a pultokon a valamivel kisebb magszegény termések is.

A dinnyetermelők közepes, illetve sok öntözéssel annál valamivel nagyobb hozamokban bízhatnak. Április-májusban a hideg hátráltatta az állományok fejlődését, és bár június elején jól kötöttek a tövek,  a hirtelen érkezett 40 °C-os hőmérsékleti maximumok és a rendkívül magas UV-sugárzás stresszelte a növényeket. Ilyen körülmények közt hiába porozták a virágokat a méhek, a pollen kiszáradt, és nem hajtott csíratömlőt. A július első napjaiban 30 °C körülire mérséklődött melegben azonban kifejezetten jól érzi magát a dinnye. Ha így marad az időjárás, az a termelésnek és a fogyasztásnak is kedvez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu