Back to top

Az alapszintű állatjólét túl kevés, egyre emelik a lécet az áruházláncok

Németországban egyes áruházláncok július 1-jétől csak emelt szintű állatvédelmi normákat teljesítő beszállítóktól szerzik be a friss sertéshúst, és a következő időszakban fokozatosan teszik egyre magasabbra a standard szintet. Mint írják, az állattartókkal együttműködve alakítják egyre felelősebben a kínálatukat.

Németországban néhány áruházlánc egységes, független szakértők által kidolgozott jelölésrendszert alkalmaz arra, hogy átláthatóan tájékoztassa a vásárlókat, milyen állattartási-állatvédelmi körülményeket biztosítanak abban az üzemben, ahonnan a felcímkézett húsáruk származnak.

Négy fokozata van, az 1-es a hagyományos zárt tartást jelenti az alapszintű állatvédelmi normákkal, a 4-es pedig a prémium szint, amikor az állatok az idejük minimum felét szabadban töltik.

A 2-es és a 3-as az ezek közötti átmenet, mindegyiknél a jogszabályban előírtnál magasabb szintű állatvédelmi normáknak kell megfelelni (pl. az egy állatra jutó területet tekintve, illetve a monotonitás csillapító intézkedéseket illetően). Külön előírások vonatkoznak csirkére, pulykára, sertésre, tejelő és húscélú szarvasmarhára, kacsára.

A Kaufland azt jelentette be nemrég, hogy július elsejétől nem forgalmaz többé 1-es szintű tartásmódból származó sertéshúst, a Lidl pedig az év végéig fokozatosan teszi meg ezt a lépést. A baromfihúsnál már mindkét lánc korábban meglépte ezt a szintet.

A Lidl azt közölte továbbá, hogy 50 millió euróval támogatja a beszállítóit az átállásban

– idézi az agrarheute.com.

A további tervek is ambiciózusak. A Kaufland 2023-ig meg szeretné duplázni a 3-as és 4-es szintű tartásmódból származó sertés- és baromfihús arányát; a Lidl pedig 2025-ig szeretné teljes húsáru-szortimentjében a 2-es szintet tenni alap standardnak, saját márkás termékei között pedig növelni a 3-as és 4-es szint arányát (a 2-es szint követelménye sertéstartásban egyebek között az állatonkénti 0,825 m2 felület, ami 10%-kal több, mint amit a jogszabály előír).

Mindkét lánc szóvivői hangsúlyozzák, hogy ezt csakis a szerződött beszállító partnerekkel együttműködésben valósítható meg,

olvasható az agrarheute.com cikkében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.