0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hamarosan kétszer annyi vetőgumót termelnek Keszthelyen

A keszthelyi burgonyakutató központ az új Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megalakulásától kezdve annak állomásaként működik és komoly fejlesztések elé néz, derült ki a több mint két évtizedes múltra visszatekintő bemutatón.

Megépül végre az évek óta tervezett tároló és az öntözőrendszerhez kutat fognak fúrni. A fejlesztések eredményeként megduplázódhat a szuperelit szaporítóanyag termelése Keszthelyen.

Polgár Zsolt nemesítő, az állomás vezetője elmondta, hogy már most új kollégákkal bővült a kutatóállomás csapata és további álláshelyek várnak betöltésre: laboránst, agrotechnikai fejlesztéssel foglalkozó, illetve kórtanos szakembert keresnek. Az állomáson kezd dolgozni növényvédősként és kutatóként Esztergályos Ádám, kórtannal foglalkozik Pribék Dalma, és visszatért Wolf István.

Kitért az Üzbegisztánban alapított közös burgonyakutató intézetre is.

Bár sokan kétkedve fogadták a hírt, a közös munkát a magyar kutatók kezdeményezték, és nem a magyar adófizetők pénzéből valósult meg, hangsúlyozta Polgár Zsolt. A közép-ázsiai országban 90 ezer hektáron 6-7-szer annyi burgonyát termesztenek, mint nálunk, kizárólag nyugat-európai vetőgumóból. Csak Hollandiából 20 ezer tonna vetőburgonyát vásárolnak.

A Keszthelyen nemesített burgonyafajták jobban megállhatják a helyüket a félsivatagos országban, mint az óceáni klímáról származók, ezért hat magyar burgonyát vizsgálnak egyelőre Üzbegisztánban és közös nemesítést is terveznek.

Minden keszthelyi fajta immunis a burgonya Y vírusra és a legtöbb ezen kívül előforduló vírusra, illetve fonálféreggel és fitoftórával szembeni rezisztenciát is sikerült beépíteni egyes fajtákba. A másik két gombás betegség, az alternária és a fuzárium ellen sehol a világon nincs még ellenálló fajta, gombaölő szerekkel viszont tudunk védekezni ellenük. Baktériumok is megfertőzik a burgonyát, amelyek legtöbbször külföldi vetőburgonyával érkeznek, mint például az Erwinia.

Nagyon fontos az üzemi higiénia kialakítása az ellenük való védekezésben.

Karantén kórokozó a Ralstonia solanacearum baktérium is, ami azonban annyira terjed, hogy túl sok burgonyát kell megsemmisíteni, úgyhogy valószínűleg kikerül a karantén listáról, tudtuk meg Polgár Zsolttól. A nemesítő hozzátette, hogy az 1960-as évektől dolgoznak Keszthelyen azon, hogy a vadburgonyákban lévő ellenálló képességet kultúrszinre emeljék, ami több évtizedes munka.

Új fajtajelöltet is bemutattak, a sárga héjú és húsú Balatoni sárga burgonyát. Összetett rezisztenciával rendelkezik a vírusok ellen és fitoftórával szemben jó közepes az ellenálló képessége. Íze, beltartalma kiváló, idén újra bejelentették állami elismerésre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu