Back to top

Kétéves korától mezőgazdásznak készül, Sanghajban is győzni szeretne

Két éve lépett ki az iskolapadból, azóta az Axiál Kft.-nél dolgozik, a jövőjét is ott képzeli el. Hambalgó Ferenc Ádám már kisgyerekként letette a voksát a mezőgazdaság mellett.

Jövőre rendezik meg Sanghajban a WorldSkills szakmák versenyét. Erre a versenyre egy szakembert delegálhat Magyarország. A kiválasztás hosszú folyamat volt, hangzott el a MEGFOSZ múlt heti gödöllői szakmai rendezvényén. Korábbi cikkünkben megírtuk: a WorldSkills-Shanghai 2022 Nehézgép-szerelő versenyszám szakmai versenyben Hambalgó Ferenc Ádám nyerte meg a hazai válogatót, így ő képviselheti majd hazánkat. A fiatal szakember kérdésünkre elárulta: az Axiál Kft.-nél a területi képviselő ajánlotta a figyelmébe a versenyt.

Viczián Ágnes, a MEGFOSZ projektfelelőse mutatta be a résztvevőknek Apagyi Bencét.
Viczián Ágnes, a MEGFOSZ projektfelelőse mutatta be a résztvevőknek Apagyi Bencét.
Fotó: MEGFOSZ, Kereki Dávid

- Jelentkeztünk, megvolt a válogató, és sikerült. Soponyán élek, Piliscsabára jártam középiskolába, mezőgazdasági gépésztechnikusként végeztem. Két éve az Axiál Kft. székesfehérvári telephelyén dolgozom, a nyári gyakorlatokat is ott töltöttem el. Mindig a mezőgazdaságban szerettem volna dolgozni, nem is tudnék mást elképzelni.

Az első emlékeim is ezzel kapcsolatosak, már 2-3 éves koromban édesapám ölében kint aludtam a gépeknél.

Meggyőződésem, hogy van egy fiatal szakembernek jövője a mezőgazdaságban, csak meg kell keresni a megfelelő céget és helyszínt, ahol szeretné csinálni. Tanulni is szeretnék majd, illetve nagyon sok tapasztalatot gyűjteni a gyakorlat során. A terveim között az is szerepel, hogy szervizmérnök leszek az Axiál Kft.-nél – foglalta össze.

Még igazán fel sem dolgozta, hogy megnyerte a versenyt, fogalmazott. Ennyire távoli tájon még sosem járt, főként a repüléstől tart, de ha már ott lesz, Sanghajban is nyerni szeretne. Közép - és általános iskolában is németet tanult, így az angol nyelvi felkészítés – erről az újdonságról a múlt heti rendezvényen Magyar Kereskedelmi és Iparkamara versenyszervezési osztályvezetője, Vujevich  Rita számolt be – meglátása szerint nagyon jól jön majd, a 120 órás tanfolyam már 3-4 hónapja tart.

A hazai megmérettetésen a legkönnyebbnek találta a John Deere gps greenstar monitor beállítását, ebben azért járatos, mert az édesapja hasonló géppel dolgozik, sokszor kezelt ilyen monitort.

Ami leginkább feladta neki a leckét, az a Claas traktorban a hibás relé felkutatása volt, pontosabban, ahogy fogalmazott, inkább az idő hiánya volt a gondja.

A múlt heti MEGFOSZ rendezvényen elhangzott az is, hogy a járványhelyzet miatt a tavalyi évre tervezett EuroSkills grazi eseményét el kellett halasztani. Idén szeptemberben rendezik meg, hazánkat Apagyi Bence képviseli

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Az idő dönti el, mi lesz a csikóinkból

A Bükk-fennsíkon Csipkéskút és Szilvásvárad az 1950-es évek elejétől adnak otthont Európa kultúrtörténeti örökségének minősülő lófajtájának, a lipicainak. Az 1850 óta tenyésztett lipicai az angol- és az arab telivér mellett a világ egyik legrégebbi kultúrlófajtája, amely az alapító törzstenyészet helyszínéről, a mai Szlovénia területén lévő Lipicáról kapta a nevét.

Ismét lehengerlő formában

Alagon nemcsak a legnagyobb, hanem a legtöbb jó lovat készítő istálló is Stanislav Georgievé. A sampion zsoké és idomár másodszor nyert Magyar Derbyt az idén. A győztes President felkészítése azonban számos kihívást rejtett magában, és a verseny után meg is kellett műteni a lovat.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.

Tatai izlandilovas a dobogón

A tatai székhelyű Magyar Izlandi Lovas Egyesületet két éve vették fel a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség tagjai közé, a hazai tenyésztést és kiképzést dicséri, hogy a Közép-Európa Bajnokságon egy második és egy harmadik helyezést értünk el.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.