Back to top

Kétéves korától mezőgazdásznak készül, Sanghajban is győzni szeretne

Két éve lépett ki az iskolapadból, azóta az Axiál Kft.-nél dolgozik, a jövőjét is ott képzeli el. Hambalgó Ferenc Ádám már kisgyerekként letette a voksát a mezőgazdaság mellett.

Jövőre rendezik meg Sanghajban a WorldSkills szakmák versenyét. Erre a versenyre egy szakembert delegálhat Magyarország. A kiválasztás hosszú folyamat volt, hangzott el a MEGFOSZ múlt heti gödöllői szakmai rendezvényén. Korábbi cikkünkben megírtuk: a WorldSkills-Shanghai 2022 Nehézgép-szerelő versenyszám szakmai versenyben Hambalgó Ferenc Ádám nyerte meg a hazai válogatót, így ő képviselheti majd hazánkat. A fiatal szakember kérdésünkre elárulta: az Axiál Kft.-nél a területi képviselő ajánlotta a figyelmébe a versenyt.

Viczián Ágnes, a MEGFOSZ projektfelelőse mutatta be a résztvevőknek Apagyi Bencét.
Fotó: MEGFOSZ, Kereki Dávid

- Jelentkeztünk, megvolt a válogató, és sikerült. Soponyán élek, Piliscsabára jártam középiskolába, mezőgazdasági gépésztechnikusként végeztem. Két éve az Axiál Kft. székesfehérvári telephelyén dolgozom, a nyári gyakorlatokat is ott töltöttem el. Mindig a mezőgazdaságban szerettem volna dolgozni, nem is tudnék mást elképzelni.

Az első emlékeim is ezzel kapcsolatosak, már 2-3 éves koromban édesapám ölében kint aludtam a gépeknél.

Meggyőződésem, hogy van egy fiatal szakembernek jövője a mezőgazdaságban, csak meg kell keresni a megfelelő céget és helyszínt, ahol szeretné csinálni. Tanulni is szeretnék majd, illetve nagyon sok tapasztalatot gyűjteni a gyakorlat során. A terveim között az is szerepel, hogy szervizmérnök leszek az Axiál Kft.-nél – foglalta össze.

Még igazán fel sem dolgozta, hogy megnyerte a versenyt, fogalmazott. Ennyire távoli tájon még sosem járt, főként a repüléstől tart, de ha már ott lesz, Sanghajban is nyerni szeretne. Közép - és általános iskolában is németet tanult, így az angol nyelvi felkészítés – erről az újdonságról a múlt heti rendezvényen Magyar Kereskedelmi és Iparkamara versenyszervezési osztályvezetője, Vujevich  Rita számolt be – meglátása szerint nagyon jól jön majd, a 120 órás tanfolyam már 3-4 hónapja tart.

A hazai megmérettetésen a legkönnyebbnek találta a John Deere gps greenstar monitor beállítását, ebben azért járatos, mert az édesapja hasonló géppel dolgozik, sokszor kezelt ilyen monitort.

Ami leginkább feladta neki a leckét, az a Claas traktorban a hibás relé felkutatása volt, pontosabban, ahogy fogalmazott, inkább az idő hiánya volt a gondja.

A múlt heti MEGFOSZ rendezvényen elhangzott az is, hogy a járványhelyzet miatt a tavalyi évre tervezett EuroSkills grazi eseményét el kellett halasztani. Idén szeptemberben rendezik meg, hazánkat Apagyi Bence képviseli

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A földművelés hivatás és életforma

Földművelők nélkül nem tudnánk mit tenni az asztalra, és a vidék sem lehetne teljes nélkülük. A paraszti társadalomnak is – amely kifejezés napjainkra igen pejoratívvá vált a köztudatban – alkalmazkodnia kellett a XXI. század modernizációjához, azonban mindeközben megőrizte tradícióit, és a természettől elidegeníthetetlenül kemény munkával dolgozik mindannyiunk élelmezéséért a földeken.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

A MATE célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes célja pedig, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését és jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. Találkozott a két elképzelés, a felek együttműködési megállapodást kötöttek.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.