Back to top

Családi nap díjesővel a vásárhelyi egyetemi tangazdaságban

Kötetlen programokkal, bemutatókkal, játékokkal várták az érdeklődőket szombaton a hódmezővásárhelyi tangazdaságba. Ugyanekkor volt a mezőgazdasági kar esszépályázatának díjkiosztója is.

Szombaton tartotta „Nézz szét nálunk!” című családi napját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen. A Takács Ferenc Képző Központban egész napos program várt mindenkit kisgyerektől az idősekig. Megnézhették a kar hallgatóinak képzését szolgáló tangazdaságot, részt vehettek rajzversenyen, bemutatókon, játékokon, lovas kocsizáson, lövészeten, drónbemutatón, de a bátrabbak akár egy tudományos magyarázatokkal támogatott sertésboncolást is láthattak.

A nyílt napon kerítettek sort a kar által meghirdetett „Gazdálkodj okosan!” középiskolásoknak szóló pályázatának díjátadójára.

Mikó Edit dékán kérdésünkre elmondta, több mint tíz éve indították ezt az ösztöndíj programot. Egyrészt beiskolázási szándékkal, illetve, hogy az egyetemen is megismerjék azt a közeget, akik később hozzájuk kerülnek.

- Ez egy esszépályázat, agrárgazdálkodás a témakör. Nem véletlenül: az ökonómiai tudás az agrárium minden területén nélkülözhetetlen. A versenynek több hozadéka van. Megismerjük a fiatalokat, a felkészítő tanárokat, hidat próbálunk képezni az egyetem és a középiskolák között.

Gyakori példa akad arra, hogy a versenyzők végül hozzánk jönnek tanulni. Különösen az első három helyezett, mert akit felvesznek hozzánk, és be is iratkozik, megkapja a 100 ezer forintos ösztöndíjat.

Idén harmadik lett Vincze Barbara, a békéscsabai közgazdasági középiskola tanulója „Új jövőt teremt az ökológiai gazdálkodás” munkájával. Elmondta, hogy azért választotta ezt a témát, mert a környezetszennyezés manapság komoly probléma. Második lett Garabuczi Vanessza Klára „Kis közösségek egy fenntarthatóbb világért” pályázatával. Az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium diákja úgy fogalmazott: a szívügye a környezetvédelem. Az első díjat ugyanebből a középiskolából a most 10. osztályt végzett Zsótér Zoltán „Egy falu energiaellátásának és élelmiszertermelésének előnyei a várossal szemben” című esszéje érdemelte ki. A biológia-kémia szakos tanuló úgy foglalta össze:  hisz abban, hogy faluban jobb élni, és el lehet látni a lakosoknak magukat önerőből.

Az első helyezett, Zsótér Zoltán és Mikó Edit dékán.
Az első helyezett, Zsótér Zoltán és Mikó Edit dékán.
Fotó: Králik Emese

- A pályamunka hozzávetőleg 18 oldal lett, három hét alatt készítettem el. Érdekel a mezőgazdaság, a hódmezővásárhelyi főiskolára szeretnék jönni. 

Mérnök szeretnék lenni, hogy milyen, még pontosan nem döntöttem el. A családban jelenleg senki nem foglalkozik mezőgazdasággal, a nagyapám viszont korábban igen, talán ő adta számomra  a mintát – mondta.

A felkészítő tanára, Gabnai Edit érdeklődésünkre kiemelte: Zoli a saját élményeiből merített, azokat dolgozta fel., sok mindennek utána kellett néznie, a dolgozata  nagyon személyes hangvételű lett. Hozzátette azt is, hogy a vásárhelyi pályázatra rendszeresen küldenek dolgozatokat a diákjai, idén Zoltánt szaktanári, Vanesszát osztályfőnöki minőségben kísérte el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Karitatív programokkal a gyerekekért

A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként elkötelezett a befogadás, sokszínűség és méltányosság elősegítése mellett. Az összetartozás kultúrájának ápolásával, a munkaerő sokszínűségének konkrét munkavállalói képviseleti célokkal történő növelésével és külső befolyásának erősítésével a vállalat úgy véli, hogy jelentős pozitív hatást tud generálni munkavállalóira, a fogyasztókra, a környezetre és a gazdálkodókra.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Geográfusok segíthetik az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága a hét elején az MTI-t.

Érdeklődő diákok nélkül hamar bedőlne az agrárium

Kaposvár napjainkban is a magyar állattenyésztés egyik bástyájának számít – nem véletlenül rendezték itt korábban évről évre a KÁN-t, azaz a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Miután a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) átvette a kaposvári intézmény működtetését, kötelességének érezte a rendezvény hagyományának ápolását. A szeptember 30-án megnyíló KÁN Egyetemi Napokról, illetve az egyetem aktuális helyzetéről Gyuricza Csabát, a MATE rektorát Sári Enikő, kiadónk ügyvezető igazgatója kérdezte.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Egy éve érkezhetnek Ázsiából is vendégmunkások hazánkba

Hatalmas segítséget adott a magyar gazdaságnak az, hogy az elmúlt években már az Európai Unión kívüli, környező országokból is érkezhettek vendégmunkások a minősített munkaerőkölcsönző vállalatokon keresztül azokba a meghatározott hiányszakmákba, ahol már évek óta nem találnak elegendő hazai munkaerőt a cégek.

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik tovább az egyesült MKB és a Takarékbank

2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.