Back to top

Családi nap díjesővel a vásárhelyi egyetemi tangazdaságban

Kötetlen programokkal, bemutatókkal, játékokkal várták az érdeklődőket szombaton a hódmezővásárhelyi tangazdaságba. Ugyanekkor volt a mezőgazdasági kar esszépályázatának díjkiosztója is.

Szombaton tartotta „Nézz szét nálunk!” című családi napját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen. A Takács Ferenc Képző Központban egész napos program várt mindenkit kisgyerektől az idősekig. Megnézhették a kar hallgatóinak képzését szolgáló tangazdaságot, részt vehettek rajzversenyen, bemutatókon, játékokon, lovas kocsizáson, lövészeten, drónbemutatón, de a bátrabbak akár egy tudományos magyarázatokkal támogatott sertésboncolást is láthattak.

A nyílt napon kerítettek sort a kar által meghirdetett „Gazdálkodj okosan!” középiskolásoknak szóló pályázatának díjátadójára.

Mikó Edit dékán kérdésünkre elmondta, több mint tíz éve indították ezt az ösztöndíj programot. Egyrészt beiskolázási szándékkal, illetve, hogy az egyetemen is megismerjék azt a közeget, akik később hozzájuk kerülnek.

- Ez egy esszépályázat, agrárgazdálkodás a témakör. Nem véletlenül: az ökonómiai tudás az agrárium minden területén nélkülözhetetlen. A versenynek több hozadéka van. Megismerjük a fiatalokat, a felkészítő tanárokat, hidat próbálunk képezni az egyetem és a középiskolák között.

Gyakori példa akad arra, hogy a versenyzők végül hozzánk jönnek tanulni. Különösen az első három helyezett, mert akit felvesznek hozzánk, és be is iratkozik, megkapja a 100 ezer forintos ösztöndíjat.

Idén harmadik lett Vincze Barbara, a békéscsabai közgazdasági középiskola tanulója „Új jövőt teremt az ökológiai gazdálkodás” munkájával. Elmondta, hogy azért választotta ezt a témát, mert a környezetszennyezés manapság komoly probléma. Második lett Garabuczi Vanessza Klára „Kis közösségek egy fenntarthatóbb világért” pályázatával. Az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium diákja úgy fogalmazott: a szívügye a környezetvédelem. Az első díjat ugyanebből a középiskolából a most 10. osztályt végzett Zsótér Zoltán „Egy falu energiaellátásának és élelmiszertermelésének előnyei a várossal szemben” című esszéje érdemelte ki. A biológia-kémia szakos tanuló úgy foglalta össze:  hisz abban, hogy faluban jobb élni, és el lehet látni a lakosoknak magukat önerőből.

Az első helyezett, Zsótér Zoltán és Mikó Edit dékán.
Fotó: Králik Emese

- A pályamunka hozzávetőleg 18 oldal lett, három hét alatt készítettem el. Érdekel a mezőgazdaság, a hódmezővásárhelyi főiskolára szeretnék jönni. 

Mérnök szeretnék lenni, hogy milyen, még pontosan nem döntöttem el. A családban jelenleg senki nem foglalkozik mezőgazdasággal, a nagyapám viszont korábban igen, talán ő adta számomra  a mintát – mondta.

A felkészítő tanára, Gabnai Edit érdeklődésünkre kiemelte: Zoli a saját élményeiből merített, azokat dolgozta fel., sok mindennek utána kellett néznie, a dolgozata  nagyon személyes hangvételű lett. Hozzátette azt is, hogy a vásárhelyi pályázatra rendszeresen küldenek dolgozatokat a diákjai, idén Zoltánt szaktanári, Vanesszát osztályfőnöki minőségben kísérte el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A földművelés hivatás és életforma

Földművelők nélkül nem tudnánk mit tenni az asztalra, és a vidék sem lehetne teljes nélkülük. A paraszti társadalomnak is – amely kifejezés napjainkra igen pejoratívvá vált a köztudatban – alkalmazkodnia kellett a XXI. század modernizációjához, azonban mindeközben megőrizte tradícióit, és a természettől elidegeníthetetlenül kemény munkával dolgozik mindannyiunk élelmezéséért a földeken.

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

A MATE célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes célja pedig, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését és jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. Találkozott a két elképzelés, a felek együttműködési megállapodást kötöttek.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.