Back to top

Családi nap díjesővel a vásárhelyi egyetemi tangazdaságban

Kötetlen programokkal, bemutatókkal, játékokkal várták az érdeklődőket szombaton a hódmezővásárhelyi tangazdaságba. Ugyanekkor volt a mezőgazdasági kar esszépályázatának díjkiosztója is.

Szombaton tartotta „Nézz szét nálunk!” című családi napját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen. A Takács Ferenc Képző Központban egész napos program várt mindenkit kisgyerektől az idősekig. Megnézhették a kar hallgatóinak képzését szolgáló tangazdaságot, részt vehettek rajzversenyen, bemutatókon, játékokon, lovas kocsizáson, lövészeten, drónbemutatón, de a bátrabbak akár egy tudományos magyarázatokkal támogatott sertésboncolást is láthattak.

A nyílt napon kerítettek sort a kar által meghirdetett „Gazdálkodj okosan!” középiskolásoknak szóló pályázatának díjátadójára.

Mikó Edit dékán kérdésünkre elmondta, több mint tíz éve indították ezt az ösztöndíj programot. Egyrészt beiskolázási szándékkal, illetve, hogy az egyetemen is megismerjék azt a közeget, akik később hozzájuk kerülnek.

- Ez egy esszépályázat, agrárgazdálkodás a témakör. Nem véletlenül: az ökonómiai tudás az agrárium minden területén nélkülözhetetlen. A versenynek több hozadéka van. Megismerjük a fiatalokat, a felkészítő tanárokat, hidat próbálunk képezni az egyetem és a középiskolák között.

Gyakori példa akad arra, hogy a versenyzők végül hozzánk jönnek tanulni. Különösen az első három helyezett, mert akit felvesznek hozzánk, és be is iratkozik, megkapja a 100 ezer forintos ösztöndíjat.

Idén harmadik lett Vincze Barbara, a békéscsabai közgazdasági középiskola tanulója „Új jövőt teremt az ökológiai gazdálkodás” munkájával. Elmondta, hogy azért választotta ezt a témát, mert a környezetszennyezés manapság komoly probléma. Második lett Garabuczi Vanessza Klára „Kis közösségek egy fenntarthatóbb világért” pályázatával. Az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium diákja úgy fogalmazott: a szívügye a környezetvédelem. Az első díjat ugyanebből a középiskolából a most 10. osztályt végzett Zsótér Zoltán „Egy falu energiaellátásának és élelmiszertermelésének előnyei a várossal szemben” című esszéje érdemelte ki. A biológia-kémia szakos tanuló úgy foglalta össze:  hisz abban, hogy faluban jobb élni, és el lehet látni a lakosoknak magukat önerőből.

Az első helyezett, Zsótér Zoltán és Mikó Edit dékán.
Az első helyezett, Zsótér Zoltán és Mikó Edit dékán.
Fotó: Králik Emese

- A pályamunka hozzávetőleg 18 oldal lett, három hét alatt készítettem el. Érdekel a mezőgazdaság, a hódmezővásárhelyi főiskolára szeretnék jönni. 

Mérnök szeretnék lenni, hogy milyen, még pontosan nem döntöttem el. A családban jelenleg senki nem foglalkozik mezőgazdasággal, a nagyapám viszont korábban igen, talán ő adta számomra  a mintát – mondta.

A felkészítő tanára, Gabnai Edit érdeklődésünkre kiemelte: Zoli a saját élményeiből merített, azokat dolgozta fel., sok mindennek utána kellett néznie, a dolgozata  nagyon személyes hangvételű lett. Hozzátette azt is, hogy a vásárhelyi pályázatra rendszeresen küldenek dolgozatokat a diákjai, idén Zoltánt szaktanári, Vanesszát osztályfőnöki minőségben kísérte el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó előfutamok

Szeptember közepére Lendván, Gyenesdiáson, Sarkadon, és utolsóként Heves-Alatkán is lezajlottak a Nemzeti Vágta előfutamai, így összeállt a budapesti Hősök terén rendezett fináléra hivatalos településeknek és lovasoknak a csapata.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Gombatermesztés biológiai védekezéssel

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Világszínvonalú a hazai mezőgépgyártás

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége 30 éve szakmai együttműködéssel támogatja a hazai mezőgazdasági gépgyártást. Az évforduló alkalmából rendeztek ünnepséget. Arról is beszéltek: a fiatalokat meg kell arról győzni, hogy agrárgépésznek lenni "szexi".

Agrárgazdasági ügyekben kizárólagos hatáskörrel

Általános tapasztalat Magyarországon, hogy a peres ügyeket több évbe telik lezárni. Ezalatt emberéletek és vállalkozások mehetnek tönkre. Van-e rá mód, hogy rövidebb idő alatt ítélet, méghozzá jogerős és végrehajtható ítélet szülessen? – kérdeztük az Mmg Direkt agrárJogos kérdések sorozatának legutóbbi részében Lovászy Csaba választottbírót.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.