0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Volt egyszer egy „magyar tea”…

A „tea” fogalom hagyományosan a teacserje (Camelia sinensis) leveleiből készült italokat jelöli. A különböző növényfajok részeiből készített teák (herbateák) fogyasztásának jelentős hagyományai vannak Magyarországon: nem csak gyógyhatásuk miatt, hanem élvezeti értékükből adódóan is. És korábban létezett ilyen "magyar tea" is.

A magyar királyi földművelésügyi miniszter 1939-ben hozott egyik rendelete, a magyar tea minőségének és forgalmának szabályozása, valamint a kínai (orosz) tea hamisításának tilalmazása tárgyában rögzítette a magyar tea fogalmat, a felhasználható növényi drogok körét. A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) előírásai se irányelvei jelenleg nem definiálják a tea fogalmat. A korabeli jogszabályban nevezett „magyar tea” újjáélesztése bővíthetné a hazai gyógynövénytermelést, felhasználást.

A II. világháború következtében ellehetetlenült a teaimport. Pótlása a hazánkban vadon termő szederfajok (Rubus spp.) gyűjtött leveleinek felhasználásával történt.

Jelentős tömeget a magyar Planta tea készítésére használtak fel, amely kellemes élvezeti ital volt, illata, aromája a kínai tea benyomását keltette.

A nem terápiás céllal fogyasztott gyógynövényfajok megfelelő részeiből – tehát nem a teacserje felhasználásával – készített tea megnevezése: étkezési tea. A kiskereskedelmi forgalomban található gyógynövényteákat egyes gyártók a herbatea megnevezéssel illetik. A különböző növényfajok részeiből forrázással, főzéssel és áztatással készített teák (herbateák) fogyasztásának jelentős hagyománya van Magyarországon és külföldön, amely nem csupán fitoterápiás céllal történik, hanem a folyadékbevitel változatos eszközeként, azaz élelmiszerként is.

A 81 evvel ezelőtti tea rendelet szerint „a magyar tea hazai növények e célra alkalmas részeiből a jelen rendeletben szabályozott feltételek mellett és módon készült keverék, amelyből forrázás, vagy főzés útján élvezeti célra szolgáló ital állítható elő.”

A meghatározás értelmében a magyar tea összetevőinek származási helye (termőhelye) Magyarország.

A magyar tea készítéséhez alap-, és járulékos anyagként felhasználható növényi drogokat is szabályozták. A tea rendelet előírásai szerint a magyar tea egy alapanyagból és legalább egy járulékos anyagból áll, azokat aprítva, egyenletes összekeveréssel kell előállítani.

A tea rendelet külön rögzítette a forgalomba hozható magyar teák három fő típusát.

– Az „M” jellegű magyar tea az erős zamatot (aromát) kedvelők részére készül és legalább 70 százalék borsos menta levelet tartalmaz.

-Az „R” jellegű magyar tea a fanyar ízt kedvelők számára való, legalább 70 százalék
szeder levelet tartalmaz.

-A „T” jellegű magyar tea édeskés zamatú, legalább 70 százalék hársfavirágot tartalmaz.

A rendelet lehetővé tette, hogy a fő komponens mellett más növényi részeket is tartalmazzon a keverek,

ilyenek voltak például az: akácvirág, bodzavirág, citromfű levél, szamócalevél, kamillavirág, ribiszkelevél, csipkebogyó – ezekből egy, vagy több lehetett a keverékben, fajonként 5 százalékot meghaladó mennyiségben.

Járulékos anyagként, 5 százalékot nem meghaladó mennyiségben többek között: cseresznyekocsány, borókabogyó, édeskömény, édesgyökér is lehetett a valamikori termékekben.

Bár magyar teát mar nem kaphatunk a boltokban, a régi leírás alapján könnyen összekeverhetjük és megkóstolhatjuk a hajdani M (Mentha), R (Rubus) azaz szederlevél alapú, és T (Tilia) azaz hársvirág alapú magyar teákat…

Felhasznált irodalom: Lakatos Márk és Herédi Éva: AZ ELFELEDETT „MAGYAR TEA” című tanulmánya

Forrás: magyarmezogazdasag.hu