0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Égi ültetőgépek erdőtelepítéshez

Hogyan telepítsünk erdőt gyorsan, és a jelenleginél akár 80 százalékkal olcsóbban? A titok a technikában rejlik.

A kanadai Flash Forest startup cég újszerű módszert fejlesztett ki a faültetésre, amely tízszer gyorsabban, de mindenekelőtt sokkal olcsóbb, akár 80 százalékkal is, mint az emberi munka. A torontói székhelyű vállalat olyan drónok raját szeretné elindítani, amelyek pár éven belül akár egymilliárd fa ültetésére is alkalmasak lesznek.

A technológia titka a pneumatikus ágyúkkal felszerelt különleges drónok, amelyek speciális keveréket tartalmazó „lövedékeket” lőnek ki függőlegesen a földbe.

A keverék összetétele a vállalkozás titka, de úgy tudni, hogy gyorsan csírázó fa magvak, gombák és műtrágya kombinációja. Az égi ültetőgépek a megfelelő erővel képesek kilőni a magokat attól függően, hogy éppen milyen fa fajról van szó, és milyen mélyen kell a talajba juttatni a magokat. Ezért egy speciális szoftver felelős.

youtube://v/9QrvPHuqH0I

A drónok munkája azonban ezzel nem ér véget – az ültetés után ezek felügyelik a növények növekedését, tápanyagokkal látják el őket, és figyelemmel kísérik fejlődésüket. A torontói székhelyű vállalat már több ilyen faültetést is végrehajtott az ontariói régióban. A Flash Forest naponta akár 20 000 kapszula ültetésére is képes. A vállalat célja, hogy elérje a 100 000-es kapacitást.

Az autonóm drónok a nagy és nehezen megközelíthető területek erdősítésének új módját jelentik.

A klímakutatók szerint 1 milliárd hektár erdőt kellene telepíteni – ez nagyjából akkora, mint az Egyesült Államok egész területe -, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fokra korlátozzuk.

A meglévő erdőket is védeni kellene, új fákat ugyan ültetnek, de jelenleg ez nem működik jól.

-Sokféle kísérlet létezik az erdőtelepítés megoldására, de mindezek ellenére még ez az igyekezet kudarcot vall, és évente 7 milliárd fa pusztul el .

A már elpusztult erdők helyreállítása érdekében azonban a drónok gyorsabban és olcsóbban dolgozhatnak, mint az ásóval ültető emberek.

A Flash Forest technológiája jelenleg 10 000-20 000 maghüvelyt képes elültetni naponta, de ahogy a technológia fejlődik, egy pilótapáros 100 000 fát is képes lesz elültetni egy nap alatt, mondta Angelique Ahlstrom, a Flash Forest társalapítója és stratégiai vezetője.

Forrás: rp.pl