Back to top

Égi ültetőgépek erdőtelepítéshez

Hogyan telepítsünk erdőt gyorsan, és a jelenleginél akár 80 százalékkal olcsóbban? A titok a technikában rejlik.

A kanadai Flash Forest startup cég újszerű módszert fejlesztett ki a faültetésre, amely tízszer gyorsabban, de mindenekelőtt sokkal olcsóbb, akár 80 százalékkal is, mint az emberi munka. A torontói székhelyű vállalat olyan drónok raját szeretné elindítani, amelyek pár éven belül akár egymilliárd fa ültetésére is alkalmasak lesznek.

A technológia titka a pneumatikus ágyúkkal felszerelt különleges drónok, amelyek speciális keveréket tartalmazó "lövedékeket" lőnek ki függőlegesen a földbe.

A keverék összetétele a vállalkozás titka, de úgy tudni, hogy gyorsan csírázó fa magvak, gombák és műtrágya kombinációja. Az égi ültetőgépek a megfelelő erővel képesek kilőni a magokat attól függően, hogy éppen milyen fa fajról van szó, és milyen mélyen kell a talajba juttatni a magokat. Ezért egy speciális szoftver felelős.

Now On Kickstarter: Flash Forest | Using Drones to Plant 1 Billion Trees

A drónok munkája azonban ezzel nem ér véget - az ültetés után ezek felügyelik a növények növekedését, tápanyagokkal látják el őket, és figyelemmel kísérik fejlődésüket. A torontói székhelyű vállalat már több ilyen faültetést is végrehajtott az ontariói régióban. A Flash Forest naponta akár 20 000 kapszula ültetésére is képes. A vállalat célja, hogy elérje a 100 000-es kapacitást.

Az autonóm drónok a nagy és nehezen megközelíthető területek erdősítésének új módját jelentik.

A klímakutatók szerint 1 milliárd hektár erdőt kellene telepíteni - ez nagyjából akkora, mint az Egyesült Államok egész területe -, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fokra korlátozzuk.

A meglévő erdőket is védeni kellene, új fákat ugyan ültetnek, de jelenleg ez nem működik jól.

-Sokféle kísérlet létezik az erdőtelepítés megoldására, de mindezek ellenére még ez az igyekezet kudarcot vall, és évente 7 milliárd fa pusztul el .

A már elpusztult erdők helyreállítása érdekében azonban a drónok gyorsabban és olcsóbban dolgozhatnak, mint az ásóval ültető emberek.

A Flash Forest technológiája jelenleg 10 000-20 000 maghüvelyt képes elültetni naponta, de ahogy a technológia fejlődik, egy pilótapáros 100 000 fát is képes lesz elültetni egy nap alatt, mondta Angelique Ahlstrom, a Flash Forest társalapítója és stratégiai vezetője.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az építő vezérigazgató

Barkóczi István erdőmérnök két évtizeden keresztül szolgálta a SEFAG Zrt. erdőgazdaságot, azonban vezérigazgatóként kevesebbet élvezhetett a gyakorlati szakmából – a 13 milliárd forintos forgalmú cég nem hagyott sok szabadidőt neki. Ma már nyugdíjasként szenvedélyes kiránduló, rendszeresen járja az erdőt, gombát gyűjt.

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Szarvasbőgést hallgattak a LÁEV és a PÁEV utasai

Szarvasbőgés-hallgató vonatozást rendezett szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasúton az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programsorozat részeként. A két rendezvényen összesen csaknem ötszázan vettek részt.

Együtt a vadászokkal!

Szombaton nyitja kapuit az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás, Budapesten a Hungexpon és több vidéki helyszínen. A Világkiállítás beharangozó rendezvényére látogathattak el a vadászat iránt érdeklődők Szilvásváradra, 2021.09.18-án, szombaton.