Back to top

Közművezetékeket "zavaró" növények

Az elektromos légvezetékekre ránövő ágak, vagy a vízvezetékek fölé ültetett nagyobb növények mind problémát okozhatnak, ha mással nem azzal, hogy üzemzavar elhárítás esetén útban vannak. Érdemes átgondolni ennek fényében is, hogy mit, hová ültetünk, és mekkorára hagyunk megnőni...

A villanyvezetékek és a fák

A lágkábelekbe nőtt ágak veszélyeztetik az áramellátást
A lágkábelekbe nőtt ágak veszélyeztetik az áramellátást
Fotó: wikipedia
A családi házak nagy részének elektromos bekötése az utcáról érkező légvezetékkel történik. A kerten kívül és belül folyamatosan növő fák idővel elérik a vezetékeket, a szél ennek nekicsapkodja a gallyakat, megsértve annak szigetelését, emiatt esős időben zárlatot okozhatnak az elektromosságot jól vezető vizes ágak.

A lombkorona, ha körbefogja a vezetéket, vihar esetén el is szakíthatja azt.

A fák koronájának alakítására legalkalmasabb a lombhullatás utáni időszak, ám az elektromos szolgáltató által a gallyazással megbízott cégek ezt a munkát többnyire akkor végzik el, amikor épp odaérnek.

A tapasztalatok szerint jobb megelőzni őket, mert a vezetékek biztonsága miatti gallyazás általában nem a növények érdekeinek szem előtt tartásával történik, elég csúnya drimbolás is lehet ennek a vége. Az pedig már önkormányzata válogatja, hogy a közterületen végzett ilyen munkálatok után a levágott gallyat elszállítják, vagy ott hagyják, hogy a ház tulajdonosa majd csináljon vele, amit akar...

Így szól a szabály

A légkábelek kiszabadítása nem egyenlő a szakszerű metszéssel
A légkábelek kiszabadítása nem egyenlő a szakszerű metszéssel
Fotó: wikipedia
Az elektromos vezetékek biztonsági övezetében levő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, a kertjén belül.

A kerítésen kívül az elektromos művek gondoskodnak a veszélyhelyzetek elhárításáról.

Ha az ingatlantulajdonos nem képes a saját kertjén belül sem elvégezni a gallyazást, akkor ezt megteszi helyette az elektromos szolgáltató megbízottja – a tulajdonos ezt köteles tűrni. Ekkor a szolgáltató csak a jogszabályi kötelezettségének tesz eleget, csak azt a szelvényt fogja kitisztítani, ami a vezeték számára veszélyes, tehát ne egy szakszerű metszésre számítsunk…

Sokszor érdemes lenne a fát amúgy is metszeni, formázni, ami egybe eshetne a vezeték miatti gallyazással, de ezt csak magunk tudjuk elvégezni, a szolgáltatónak mások a szempontjai.

A növényzetet olyan állapotban kell tartani, hogy a következő gallyazásig – a növekedést is figyelembe véve – a biztonsági távolságok megmaradjanak.

Amikor az ingatlan tulajdonosa a fák gallyazásába kíván fogni, amennyiben a körülmények indokolttá teszik (például nagy tömegű, vastag ágakat kell eltávolítani), előtte feltétlenül kérni kell az elektromos művek segítségét, hogy a munka idejére feszültségmentésítsék az oszlopról jövő vezetéket.
Kertesházas övezetben jellemzően a kisfeszültségű (400 V-nál kisebb, 230 V-os és 360 V-os háromfázisú) vezetékek a gyakoriak. Az ilyen vezetékek biztonsági övezetének egy méteres távolságot kell tekinteni, mivel ha az ágak ezen belül vannak, akkor már a szél a vezetéknek fújhatja őket.

Jobb, ha oda se ültetjük

Ha rendszeresen alakítjuk a fákat, akkor nem kell később nagyobb beavatkozásra sort keríteni
Ha rendszeresen alakítjuk a fákat, akkor nem kell később nagyobb beavatkozásra sort keríteni
Fotó: wikipedia
A vezeték biztonsági övezetében tilos olyan fát telepíteni, amely a vezetéket veszélyezteti.

Ha fát ültetünk, mindig gondolni kell a fa végleges formájára, méretére, tehát arra, hogy a fa néhány év múlva sokkal nagyobb lesz.

Inkább olyan helyre ültessük, ahol hosszabb távon sem zavarja a vezetéket, illetve: ahol a vezeték később sem fogja a fa életét megnyomorítani. A szabadvezeték alá csak olyan fafajták ültetése célszerű, amelyek kifejlett koronamagassága nem éri el a vezeték biztonsági övezetét. Ebben az esetben a gallyazás gyakorisága és mértéke jelentősen csökkenthető, esetlegesen teljesen elhagyható.

Gyümölcsfák közül vezeték alá nem javasolt a magasra növő diót, mandulát, cseresznyét, meggyet, szilvát, almát, körtét, sárgabarackot ültetni.

Ezek közül törpe alanyra oltott változatban ültethető például az alma, a körte, vagy a meggy. Fajtától függetlenül választható az őszibarack, birs, illetve általában a cserjék. A mogyorót sem ajánljuk, mert ugyan bokor alakban ismert, de számára kedvező körülmények között akár 6-7 méter magasra is megnőhet.

A víz, szennyvíz és földkábelek esetén – ha ismerjük a nyomvonalukat – mielőtt föléjük ültetünk valamit inkább kétszer is gondoljuk meg. Fát, bokrot nem célszerű ide tenni, mert ezek gyökérzete igen nagy nyomást képes kifejteni, ebből később probléma lehet. De ha csak arra gondolunk, hogy valamilyen üzemzavar miatt ki kell ásni ezeket egy szakaszon, akkor is könnyű belátni, hogy jobban járunk ha ezek fölé lágyszárúakat, egynyári, vagy évelő dísznövényekből álló virágágyást alakítunk ki...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A piros alma az igazi alma

A magyarok szeretik és eszik is az almát, ráadásul a legtöbben a piros almát tekintik az „igazinak”. Még aki másikat választ, az is főleg azt szereti, ha a piros valamelyik árnyalata azért színezi – mondja Nyirő József, aki pakodi birtokán termeszt almát immár negyed évszázada.

Megállják a helyüket

A piaci igények mellett a hazai éghajlati feltételekhez is illeszkednek a Syngenta Kft. új káposztafajtái, amelyeket az ócsai szakmai rendezvényen bemutattak. Az érdeklődő termelők azt is láthatták, hogy mennyivel nagyobb termést értek el a Malagrow Kft. biostimulátor-kombinációjával kezelt állományokban.

A fejes káposzta piaca

Az Európai Unióban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Lengyelország a Közösség legnagyobb káposztatermelője, a termés a 2015–2020 közötti időszakban 0,8-1,0 millió tonna között mozgott, ami az unió termelésének 27 százalékát tette ki. A KSH adatai szerint Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége termett tavaly.

Lesz elég csokoládé alapanyag

Az időjárási körülmények kedvezők voltak a múlt héten Elefántcsontpart legtöbb kakaótermesztő régiójában, ami kifejezetten jót tett a betakarítás előtt álló termésnek - közölték a gazdák a héten.

Kertészek kezében a zöld jövő

Sok dísznövényágazatban érdekelt vállalat számára a fenntarthatóságra törekvés nemcsak elvi vagy erkölcsi szempontból fontos, hanem az üzleti döntéseket is befolyásolja. Szeptember végén a Kertészeti Termelők Nemzetközi Szövetsége (AIPH) több tucat ágazati szakértővel közösen tartott tanácskozást, hogy megvitassák a dísznövénytermesztés fenntarthatóságának legfontosabb kérdéseit.

Fenntarthatóság és precíziós gazdálkodás

A mezőgazdaság precizitást igénylő szakma, állítja Szabadhegӱ Kristóf, a 4600 hektáron gazdálkodó Keve Zrt. vezérigazgatója. A gyakorlatban használt módszereikről a BASF fenntartható mezőgazdaságról szervezett konferenciáján osztotta meg tapasztalatait.

A földrengésektől jobban nőnek a fák?

A földrengések képesek épületeket ledönteni, azonban úgy tűnik, az erdő növekedését is segítik - még hacsak rövid ideig is. Egy véletlen szülte új kutatás szerint az erős rezgések miatt több víz kerül a fák gyökerei körüli talajba, amely serkenti a növekedésüket. Ennek pedig a nyoma van az évgyűrűkben is.

Vége az agrárium békeéveinek

A Takarékbank Agrár Üzletágának negyedéves elemzői háttérbeszélgetésén kiderült, jelentős eltérések mutatkoznak a különböző agrárágazatok jövőbeni kilátásaiban. Ezt jól mutatta az is, hogy megtört a Takarék AgrárTrend Index több mint egy éve növekvő trendje 2021 harmadik negyedévében. A kérdés továbbra is adott, hogyan lehetséges a drasztikus alapanyagárak érvényesítése az értékesítési árakban.

Választékbővítés évelőkkel

A kiültetett évelők sok szezonon át díszítenek, gondozásuk többnyire egyszerű, a nagy faj- és fajtagazdagságuk, változatos megjelenésük, valamint eltérő igényeik miatt széles körűen felhasználhatók. Mindezeknek köszönhetően az évelők népszerűsége folyamatosan növekszik, miközben a vásárlói igények is változnak.

Ezért jó, ha sok növényi táplálékot fogyasztunk

A vegánságnak divatja van, de ez nem csak az állati összetevőket tartalmazó élelmiszerek elhagyásáról szól. Sok előnyös egészségügyi változást tapasztalhatnak magukon azok, akik változtatnak addigi vegyes étrendjükön...