Back to top

Közművezetékeket "zavaró" növények

Az elektromos légvezetékekre ránövő ágak, vagy a vízvezetékek fölé ültetett nagyobb növények mind problémát okozhatnak, ha mással nem azzal, hogy üzemzavar elhárítás esetén útban vannak. Érdemes átgondolni ennek fényében is, hogy mit, hová ültetünk, és mekkorára hagyunk megnőni...

A villanyvezetékek és a fák

A lágkábelekbe nőtt ágak veszélyeztetik az áramellátást
A lágkábelekbe nőtt ágak veszélyeztetik az áramellátást
Fotó: wikipedia
A családi házak nagy részének elektromos bekötése az utcáról érkező légvezetékkel történik. A kerten kívül és belül folyamatosan növő fák idővel elérik a vezetékeket, a szél ennek nekicsapkodja a gallyakat, megsértve annak szigetelését, emiatt esős időben zárlatot okozhatnak az elektromosságot jól vezető vizes ágak.

A lombkorona, ha körbefogja a vezetéket, vihar esetén el is szakíthatja azt.

A fák koronájának alakítására legalkalmasabb a lombhullatás utáni időszak, ám az elektromos szolgáltató által a gallyazással megbízott cégek ezt a munkát többnyire akkor végzik el, amikor épp odaérnek.

A tapasztalatok szerint jobb megelőzni őket, mert a vezetékek biztonsága miatti gallyazás általában nem a növények érdekeinek szem előtt tartásával történik, elég csúnya drimbolás is lehet ennek a vége. Az pedig már önkormányzata válogatja, hogy a közterületen végzett ilyen munkálatok után a levágott gallyat elszállítják, vagy ott hagyják, hogy a ház tulajdonosa majd csináljon vele, amit akar...

Így szól a szabály

A légkábelek kiszabadítása nem egyenlő a szakszerű metszéssel
A légkábelek kiszabadítása nem egyenlő a szakszerű metszéssel
Fotó: wikipedia
Az elektromos vezetékek biztonsági övezetében levő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, a kertjén belül.

A kerítésen kívül az elektromos művek gondoskodnak a veszélyhelyzetek elhárításáról.

Ha az ingatlantulajdonos nem képes a saját kertjén belül sem elvégezni a gallyazást, akkor ezt megteszi helyette az elektromos szolgáltató megbízottja – a tulajdonos ezt köteles tűrni. Ekkor a szolgáltató csak a jogszabályi kötelezettségének tesz eleget, csak azt a szelvényt fogja kitisztítani, ami a vezeték számára veszélyes, tehát ne egy szakszerű metszésre számítsunk…

Sokszor érdemes lenne a fát amúgy is metszeni, formázni, ami egybe eshetne a vezeték miatti gallyazással, de ezt csak magunk tudjuk elvégezni, a szolgáltatónak mások a szempontjai.

A növényzetet olyan állapotban kell tartani, hogy a következő gallyazásig – a növekedést is figyelembe véve – a biztonsági távolságok megmaradjanak.

Amikor az ingatlan tulajdonosa a fák gallyazásába kíván fogni, amennyiben a körülmények indokolttá teszik (például nagy tömegű, vastag ágakat kell eltávolítani), előtte feltétlenül kérni kell az elektromos művek segítségét, hogy a munka idejére feszültségmentésítsék az oszlopról jövő vezetéket.
Kertesházas övezetben jellemzően a kisfeszültségű (400 V-nál kisebb, 230 V-os és 360 V-os háromfázisú) vezetékek a gyakoriak. Az ilyen vezetékek biztonsági övezetének egy méteres távolságot kell tekinteni, mivel ha az ágak ezen belül vannak, akkor már a szél a vezetéknek fújhatja őket.

Jobb, ha oda se ültetjük

Ha rendszeresen alakítjuk a fákat, akkor nem kell később nagyobb beavatkozásra sort keríteni
Ha rendszeresen alakítjuk a fákat, akkor nem kell később nagyobb beavatkozásra sort keríteni
Fotó: wikipedia
A vezeték biztonsági övezetében tilos olyan fát telepíteni, amely a vezetéket veszélyezteti.

Ha fát ültetünk, mindig gondolni kell a fa végleges formájára, méretére, tehát arra, hogy a fa néhány év múlva sokkal nagyobb lesz.

Inkább olyan helyre ültessük, ahol hosszabb távon sem zavarja a vezetéket, illetve: ahol a vezeték később sem fogja a fa életét megnyomorítani. A szabadvezeték alá csak olyan fafajták ültetése célszerű, amelyek kifejlett koronamagassága nem éri el a vezeték biztonsági övezetét. Ebben az esetben a gallyazás gyakorisága és mértéke jelentősen csökkenthető, esetlegesen teljesen elhagyható.

Gyümölcsfák közül vezeték alá nem javasolt a magasra növő diót, mandulát, cseresznyét, meggyet, szilvát, almát, körtét, sárgabarackot ültetni.

Ezek közül törpe alanyra oltott változatban ültethető például az alma, a körte, vagy a meggy. Fajtától függetlenül választható az őszibarack, birs, illetve általában a cserjék. A mogyorót sem ajánljuk, mert ugyan bokor alakban ismert, de számára kedvező körülmények között akár 6-7 méter magasra is megnőhet.

A víz, szennyvíz és földkábelek esetén – ha ismerjük a nyomvonalukat – mielőtt föléjük ültetünk valamit inkább kétszer is gondoljuk meg. Fát, bokrot nem célszerű ide tenni, mert ezek gyökérzete igen nagy nyomást képes kifejteni, ebből később probléma lehet. De ha csak arra gondolunk, hogy valamilyen üzemzavar miatt ki kell ásni ezeket egy szakaszon, akkor is könnyű belátni, hogy jobban járunk ha ezek fölé lágyszárúakat, egynyári, vagy évelő dísznövényekből álló virágágyást alakítunk ki...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Megéri vegának lenni? - A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.

Biodiverzitás: segítő hátország a szőlőben

Az ökológiai termesztésben egyre többször elhangzó kifejezés a biodiverzitás. De vajon mit értünk alatta és hogyan értelmezhető egy szőlőültetvénnyel kapcsolatban?

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Nem mindennapi módszerek a C-vitamin bevitel megduplázására

A tudósok azt javasolják, hogy duplázzuk meg a C-vitamin bevitelünket, ugyanis a jelenlegi ajánlások részben mára elavult második világháborús tanulmányok alapján készültek.

A Friss Csapat a gomba nyomában

Az Európai Friss Csapat időről időre egy-egy gyümölcs vagy zöldség nyomába ered, hogy népszerűsítse fogyasztását, bemutassa a termesztését illetve azt, hogy milyen egészséges fogások készülnek belőle. Most a gomba került terítékre.