0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kronokultúra a mezőgazdaságban – A növények biológiai órája

A növényeknek, akárcsak az embereknek, van egy belső órája. A növényi sejtek cirkadián óraként működő géneket tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik, hogy a növények kövessék a napok és évszakok váltakozását. A gének működésének megértésével nagyobb hozamokat lehet elérni és fenntarthatóbbá lehet tenni a gazdálkodást.

A cirkadián ritmus vagy napi biológiai óra nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények biokémiai és fiziológiai folyamatait, valamint a viselkedésüket is meghatározza.

„Azt tapasztaltuk, hogy a növények sokkal jobban növekednek, ha a belső órájuk összhangban van a környezet változásaival” – nyilatkozta Alex Webb, a Cambridge-i Egyetem növénytudományi tanszékének kutatója. Mint mondta,

fontos volna tisztában lenni vele, mennyire nagy hatással van bolygónk tengely körüli forgása, a nappalok és éjszakák váltakozása az élőlények biológiájára.

Társaival az Arabidopsis thaliana, vagyis a lúdfű megfigyelése során jutottak arra a következtetésre, hogy a cirkadián rendszer jobb ismerete hozzájárulhat a virágzás, a fotoszintézis, a vízfelhasználás, a hőstressz és a kórokozók elleni védekezés hatékonyabb szabályozásához. Például a hűtőkamionokba beépített fényforrások ki-be kapcsolásának hozzáigazítása a nappalok és az éjszaka váltakozásához sokat javítana a tárolt termények minőségén. Tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy a növények belső órájának ismeretében, illetve annak genetikai módosításával össze lehetne hangolni a növények megvilágításának és fűtésének ciklusait a cirkadián órájukkal, ami hatékonyabbá tenné a termesztést.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság