Back to top

Sasréten folytatódik a Mecsekerdő túrasorozata

A Mecsekerdő 25 éves erdei iskolái idén egy nyolc útból álló túrasorozatot indítottak, amelynek keretében a Kikerics és a Mókus Suli lelkes erdőpedagógusai arra buzdítanak, hogy a monitor helyett nézzünk körül a természetben, és menjünk velük erdőt járni. A sorozat második kirándulása július 10-én Sasréten, a dél-Zselic üdítően hullámzó lankái között ered a legendás Biedermannok emlékeinek nyomába

Ha báró Biedermann Rezső ma körülnézne egykori hatalmas sasréti birtokán, minden bizonnyal megnyugvással és örömmel nyugtázná, hogy az utódok nemcsak megőrizték, hanem értékként tisztelik évszázados örökségét. A baranyai erdőgazdaság folyamatosan gondozza és fejleszti a környéken található épített és természeti értékeket, a szombati múltidéző túra során ezekkel ismerkedhetünk meg közelebbről a Mecsekerdő erdőpedagógusainak szakvezetésével.

A Zselic festői völgyében vezető öt kilométeres körtúra Sasrétről indul, ám ide is érdemes kisvasúttal érkezni Almamellékről.

Az idén 120 éves „Zselici Csühögő” már önmagában különleges élményt nyújt, ahogy a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban halad a sasréti erdők irányába.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

A Kikerics erdei iskolától induló kirándulás főleg hűs, árnyas erdőkön keresztül halad, ahol pedig kiérünk a lombok közül, gyönyörű zselici panoráma fogad. A túra első állomása az impozáns, háromszintes magtár téglaépülete. A hajdani uradalom erdő mélyén álló, mezőgazdasági építészeti különlegessége az utóbbi években új tetőszerkezetet és nyílászárókat kapott, és ezúttal belülről is megcsodálhatjuk – a nyári melegben is kifejezetten hűvös klímájú építmény vastag falai régi fagázos erőgép maradványokat és egy szép boltíves pincét őriznek.

A közelben homokbánya is működött, amely az üvegművességgel foglalkozóknak szolgáltatta az üveggyártás egyik alapanyagát.

A magtár megtekintése után leereszkedhetünk az egykori üveghuta helyszínére, aminek érdekessége, hogy egy tanulóévet Zsolnay Ignác is eltöltött itt, majd 1854-ben a huta megszűnését követően a pécsi Zsolnay porcelángyár vásárolta meg a műhely felszereléseinek, gépeinek többségét. Itt a gyerekek türkiz színű, legömbölyített üvegdarabok után is kutathatnak majd az avarban.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

A körtúra utolsó állomásán meglátogatjuk a Cigány-forrást, valamint a németlukafai elfeledett temetőt, ahol a sasréti erdőbirtok vezetésével, valamint a ma vendégházként üzemelő vadászkastély építésével megbízott kiváló szakember, Bázler Ernő és felesége is nyugszik.

A Mecsekerdő túraprogramjain érdemes máskor is bakancsot húzni, és gyűjteni a további kilométereket.

A novemberig tervezett túrák útvonala összesen 40 kilométer, és aki idén legalább 25 kilométert túrázik az erdei iskolákkal, az év végi sorsoláson névre szóló bérletet nyerhet a Mecsextrém Park teljes 2022-es szezonjára.

Az erdei iskolák jubileumi túrasorozatának programjai

  • 2021. 07. 10. Biedermannok emlékeinek nyomában, Sasrét > 5 km
  • 2021. 09. 04. Családi kirándulás terepi szöszmötöléssel, Melegmány > 6,6 km
  • 2021. 09. 11. Biedermannok nyomozójáték Sasréten > 3 km
  • 2021. 09. 18. Családi kirándulás terepi szöszmötöléssel, Remete-rét és Lapis> 6,5 km
  • 2021. 10. 02. Őszi kikerics túra, Sasréti Ősbükkös > 3 km
  • 2021. 10. 16. Fotótúra az őszi Ősbükkösben, Sasrét > 3 km
  • 2021. 11. 06. Családi kirándulás terepi szöszmötöléssel, Dömörkapu és Kantavár > 5,8 km

A július 10-i túrára a tura@mecsekerdo.hu címen lehet regisztrálni 07.09-ig.

Részletek a Mecsekerdő honlapján és facebook oldalán.

Forrás: 
Mecsekerdő Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az építő vezérigazgató

Barkóczi István erdőmérnök két évtizeden keresztül szolgálta a SEFAG Zrt. erdőgazdaságot, azonban vezérigazgatóként kevesebbet élvezhetett a gyakorlati szakmából – a 13 milliárd forintos forgalmú cég nem hagyott sok szabadidőt neki. Ma már nyugdíjasként szenvedélyes kiránduló, rendszeresen járja az erdőt, gombát gyűjt.

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

Nyolc pavilonban várják a látogatókat a Vadászati Világkiállításon

Nyolc pavilonban várják a látogatókat a Vadászati Világkiállításon a Hungexpó Budapesti Vásárközpontban szombattól október 14-ig - mondta Gulyás Andrea, a Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatója az M1 aktuális csatornán pénteken.

Szarvasbőgést hallgattak a LÁEV és a PÁEV utasai

Szarvasbőgés-hallgató vonatozást rendezett szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasúton az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programsorozat részeként. A két rendezvényen összesen csaknem ötszázan vettek részt.

Együtt a vadászokkal!

Szombaton nyitja kapuit az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás, Budapesten a Hungexpon és több vidéki helyszínen. A Világkiállítás beharangozó rendezvényére látogathattak el a vadászat iránt érdeklődők Szilvásváradra, 2021.09.18-án, szombaton.

NYÍRERDŐ Nap a vadászati világkiállítás jegyében

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programsorozat részeként szervezte meg a NYÍRERDŐ Napot Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben a NYÍRERDŐ Zrt.