Back to top

Az aszófői Fodorvin Olasz rizlingje lett Hévíz Város Bora

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezték Hévízen a 2021 évi Hévíz Város Bora Választást. A versenykiírást virtuális meghívás formájában juttatták el a szervezők elsősorban a térség borászatai számára, a Balaton Borrégió pincészeteihez, tudtuk meg Miklós Beatrixtól, a szervező Hévíz Turisztikai Egyesület elnökétől.

Munkában a bíráló bizottság
Fotó: viniczai
Hévíz, a hévizi tó Európában, sőt a világon is egyedülálló, ahol sok turista fordul meg évről-évre. A vendégek számára fontos megmutatni a magyar gasztronómiát, s benne a jelentős szerepet játszó bort.

Az itt megtermett borok a határon túlra is viszik hírünket.

Ugyanakkor egy ilyen borverseny, a város bora kiválasztás nem csak reklám, hanem kiváló sorvezető lehet az idegenforgalomban résztvevők számára.

A borkiválasztásra végül 12 pincészet jelentkezett, 39 bortétel beküldésével.

39 bor terítéken
Fotó: viniczai

A Hévíz Város Bora választásra július 6-án került sor, exkluzív helyszínen, a NaturMed Hotel Carbona Téli kertjében.

Az esemény ünnepélyes megnyitója után a borszakértő szakmai zsűri a nevezett 39 tételes borsorból állította fel a sorrendet, a korábbi év gyakorlata alapján, számítógépes pontozási rendszerben,

melyből az első 7 tételt mutatták be a délutáni "vendéglátós szakzsűri " részére. Ezek közül a helyi szakértők, a gasztronómia prominens képviselői választották ki Hévíz Város borát.

Bírálólap tableten
Fotó: viniczai

A bíráló bizottság tagjai voltak Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Dr. Sárdy Diána Ágnes egyetemi docens (MATE), Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend Elnök-Nagymestere, Viniczai Sándor, a Borászati füzetek felelős szerkesztője, Vaszily Zsolt okleveles borbíráló-szervező, Dr. Szőke Barna, a MATE, Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, Pápai Zsuzsa, a NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója, valamint Borbély Gabriella, a Borbély Családi Pincészettől.

Fotó: viniczai

A bírálatot követően Hévíz Város Bora speciális díszcímkét kap.

Ez után a bor már ezzel a címkével kerül forgalomba és majd Hévízen lehet megvásárolni, többek között az éttermekben, a Tourinform Irodájában.

A Város Bora
Fotó: viniczai

MMG Direkt

Szükség van-e lexikális ismeretekre, vagy az az iskolának elsősorban azt kell megtanítania, hol és hogyan szerezhetők meg azok az információk, amelyekre szükségünk van. A helyes válasz vélhetően a kettő között van, még a mezőgépészet területén is, ahol a precíziós gazdálkodásra alkalmas traktorok, kombájnok technológiai fejlődésének üteme a Forma-1 innovációs sebességével vetekszik. Ezek után persze kérdés, mit kell megtanítani egy agrárgépész-mérnök hallgatónak? Dr. Szakál Zoltánnal, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem egyetemi docensével az oktatás és a gyakorlat kapcsolatáról beszélgetett Halmos B. Ágnes, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó újságírója.

MMG – Direkt | Az agrárgépész helye a mezőgazdaságban | Dr. Szakál Zoltán, MATE

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Vendégház a Börzsöny szívében

Aki igazán eldugott, vagy éppen izgalmas erdei tájat keres, a Börzsönyben mindkettőt megtalálja. Jó kiindulópont a bakancsos túrákhoz az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének Tóvik vendégháza a Magas-Börzsöny kapujában. Az exkluzív kialakítású épületegyüttes a fővárosból alig egy órányi utazással elérhető, házias és vadételeket egyaránt kínáló, családias hangulatú, panzió jellegű szálláshely.

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.