Back to top

Burgonyatermesztésünk – Élveboncolás

Soha ilyen mélyponton nem volt a hazai burgonyatermesztés, fénykorában elérte a 60 ezer hektárt az étkezési terület, ma alig nyolcezernél tartunk. Ehhez hozzájárult a feldolgozóipar megszűnése, az uniós csatlakozással még nyitottabbá váló határok, és a klímaváltozás sem segít az ágazat szereplőinek.

Berzencén, a Solanum Kft. által szervezett szakmai tanácskozáson nem csak a vetőburgonya szaporítás aktuális helyzetéről kaphattak tájékoztatást a résztvevő gazdák, de a növényvédelmi és tápanyag utánpótlási kérdésekben is mélyreható ismereteket szerezhettek.

Ha kitekintünk a határainkon túlra, évek óta területcsökkentést szorgalmaz az unió a tagállamok felé.

Idén 20 százalék volt az előirányzott terv, ami csak részben teljesült, de így is 2018 óta a legkisebb vetésterülettel, 1,6 millió hektárral számolhatunk.

Fotó: viniczai

A szezon nem jól indult az extrém hideg tavasszal, amit három hetes száraz és forró periódus követett. Majd jött a csapadék, ami sokat segített az állomány fejlődésében. Az előzetes becslések szerint a várható termés az utolsó öt év átlagához hasonló, azaz 52 millió tonna, de ez 5,4 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

Nézzük meg a legnagyobb burgonyás nemzeteket. A hollandoknál a korábbi esős periódust száraz meleg követte, ami gondot okozhat a fitoftóra elleni védekezésben. Az idei vetőburgonya szaporító területük5-6 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

Általában kéthetes késés tapasztalható az állományokban.

A kötések jóknak mondhatók, de pontos becslésre még senki nem mer vállalkozni. Az étkezési óburgonya ára kilónként 12 eurocent – 45 forint -  körül mozog, az új áru 60 eurocent – 210 forint -, a legjobb feldolgozói ár pedig 20 eurocent, azaz 70 forint.

Egyre jobban figyelni kell Lengyelországra, ahol megtanulták a minőségi áru termesztését, s a régen tőlük érkező malackrumplit elfelejthetjük.

Ma a termelői ár minőségtől függően nagy szórást mutat, kilónként 18 és 37 eurocent közötti, ami 65-130 forintnak felel meg.

A viszonylag magas árak a jelenlegi szokatlan meleg időjárásnak köszönhető, s ha marad ez az állapot, az árak sem csökkennek.

MMG Direkt

Szükség van-e lexikális ismeretekre, vagy az az iskolának elsősorban azt kell megtanítania, hol és hogyan szerezhetők meg azok az információk, amelyekre szükségünk van. A helyes válasz vélhetően a kettő között van, még a mezőgépészet területén is, ahol a precíziós gazdálkodásra alkalmas traktorok, kombájnok technológiai fejlődésének üteme a Forma-1 innovációs sebességével vetekszik. Ezek után persze kérdés, mit kell megtanítani egy agrárgépész-mérnök hallgatónak? Dr. Szakál Zoltánnal, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem egyetemi docensével az oktatás és a gyakorlat kapcsolatáról beszélgetett Halmos B. Ágnes, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó újságírója.

MMG – Direkt | Az agrárgépész helye a mezőgazdaságban | Dr. Szakál Zoltán, MATE

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Ezt a zöldséget vásároljuk a leggyakrabban

A zöldségek közül a magyar vásárlók mennyiségben burgonyából visznek haza a legtöbbet, utána sorrendben a paradicsom, a vöröshagyma jön, és negyedik helyen következik a paprika. Ez utóbbi azonban a leggyakrabban vásárolt zöldség, derül ki a GfK Hungária Piackutató Kft. felméréséből.

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Drága a gáz, drágulnak a nitrogénműtrágyák

Európai ammóniagyártó kapacitásának 40 százalékát leállítja átmenetileg a Yara, és más nagy gyártók is hasonlóan reagálnak az extrém magas gázárakra. Biztos, hogy ez meg fog érződni a műtrágyapiacon, olvasható az agrarheute.com friss cikkében.