Back to top

Tojáspiaci körkép

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja csaknem 15 százalékkal 8 ezer tonnára csökkent 2021 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Fotó: AKI PÁIR, Európai Bizottság

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) júniusban megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése 1 százalékkal emelkedhet 2021 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg éves szinten nem várható számottevő változás.

Az egy főre jutó tojásfogyasztás előreláthatóan 2021 harmadik negyedévében, valamint 2021-ben sem változik lényegesen az előző évihez képest.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja csaknem 15 százalékkal 8 ezer tonnára csökkent 2021 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az import 64 százaléka Ukrajnából (–30 százalék) és az USA-ból (–17 százalék) érkezett 2021. január és április között. Csökkent továbbá az Argentínából (–35 százalék) és a Kínából (–12 százalék) beszállított mennyiség a megfigyelt időszakban.

A közösség tojás- és tojástermékexportja 21 százalékkal 97,3 ezer tonnára emelkedett 2021 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Fotó: AKI PÁIR, Európai Bizottság
Az unió legnagyobb célországai – Japán (25 százalék részesedés az exportból) és Svájc (15 százalék) – együttesen 39,2 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből. Japánba csaknem 13 százalékkal, Svájcba 1 százalékkal, Dél-Koreába 67 százalékkal, Mauritániába 57 százalékkal emelkedett, míg Izraelbe 26 százalékkal csökkent a kivitel a megfigyelt periódusban.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 6 százalékkal 127,8 euró/100 kilogrammra csökkent 2021 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest (1. ábra, 2. ábra).

Fotó: AKI PÁIR

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 28,1 forint/darab volt 2021 első fél évében, ami 3 százalékkal magasabb a 2020. év azonos időszakának átlagárához képest (3. ábra).

Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 4 százalékkal 29,3 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé szintén 4 százalékkal 33,1 forint/da­rabra nőtt. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára (25,3 forint/darab) 3 százalékkal, az L-es tálcás tojásé 5 százalékkal 28,5 forint/darabra emelkedett ugyanekkor (4. ábra).

Fotó: AKI PÁIR

Vadkerti-Tóth Nikolett

AKI Agrárközgazdasági Intézet

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/27 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.