0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tragédiát okozó kertészeti műanyagok

Sajátos problémára mutattak rá a Rajna-menti szőlő- és zöldségtermesztő körzetekben természetvédelmi szakemberek: a fehér gólya tápláléknak nézi a kertészetben használatos gumi kötözőanyagokat. Nem igényel túl nagy képzelőerőt kitalálni, hogy mennyire súlyos következményei lehetnek a tévedésnek; semmiképpen nem szabad a földön elszórva hagyni ezeket a kellékeket! – hívják fel a figyelmet.

A zöldségtermesztők német szaklapja, a Gemüse friss számában olvasható egy cikk a témáról. Azt fejtik ki benne a szerzők, hogy az utóbbi években látványosan nőtt a gólyák köpetében talált műanyag mennyisége, újabban már minden harmadik köpetben találnak valamilyen műanyaghulladékot a Rajnavidék-Pfalz tartományban végzett vizsgálatok során. Az sem mellékes, hogy milyen műanyaghulladékot, mivel

különösen feltűnő az újhagyma és a hónapos retek csomózásához használt „befőttes”gumik, valamint a szőlőkötözéshez használt gumiszalagok mennyisége.

Felhívják ezért a gazdálkodók figyelmét, hogy tegyenek meg mindent, hogy ezek a gumik semmiképpen ne maradjanak a földeken, miután a dolgozók levonultak a területről.

Ugyancsak kerülendő a selejtnek minősülő, de gumival már összekötegelt zöldség betárcsázása,

sajnos sok helyen kazalszámra hordják ki ezzel a céllal a földekre a hulladékot.

A problémát csak súlyosbítja, hogy éppen az említett zöldségek betakarítási csúcsidőszakában kelnek a gólyafiókák, a szülőkön nagy a nyomás, hogy minél gyorsabban minél több ehető dolgot összehordjanak nekik,

ráadásul mivel a fiókák még nem tudják visszaöklendezni az emészthetetlen részeket (rovarok kitinpáncélja, kisemlősök szőre, fű stb.), ezért könnyen emészthető élelemre van szükségük – egyebek között hernyókra, kisebb rovarokra. És itt a baj, mert az említett gumik túlságosan is hasonlítanak a hernyókra, gilisztákra. Szerencsés esetben csak keveset kapnak belőle a fiókák, és az első köpetükkel távozik az emésztőrendszerükből, súlyos esetben viszont éhen is pusztulhatnak, ha valódi táplálék helyett folyamatosan csak befőttesgumit kapnak, de akár annak is lehet végzetes következménye, ha a belüket is elzárja a sok műanyag.

És itt még nincs vége a kertészeti műanyagok pusztító erejének. A gólyafészkekben is egyre több a műanyaghulladék, és az sem ritka ma már, hogy a vízlefolyást akadályozó fóliadarabok miatt elárasztja az eső a fészket, és abban mennek tönkre a tojások vagy pusztulnak el a fiókák. Vagy abban, hogy a lábukra tekeredik a műanyag zsineg…

Méretéből és látványos életmódjából adódóan a fehér gólyánál hamar feltűnnek ezek a tragédiák, de ugyanettől szenvednek a kisebb énekesmadarak is.

A gazdálkodók egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetnek az ügy érdekében, és ahogy a szerzők fogalmaznak, a túlnyomó többségük tisztában is van a felelősségével. Sajnos a felelőtlen kisebbség így is óriásik károkat okoz.

Az pedig közös felelőssége a termesztőknek, az áruházaknak, a vásárlóknak és a természetvédelmi szakembereknek, hogy hosszú távon elfogadható megoldás szülessen az élelmiszertermelésben használatos műanyagok ügyében, olvasható a Gemüse szaklap cikkében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu