Back to top

Tragédiát okozó kertészeti műanyagok

Sajátos problémára mutattak rá a Rajna-menti szőlő- és zöldségtermesztő körzetekben természetvédelmi szakemberek: a fehér gólya tápláléknak nézi a kertészetben használatos gumi kötözőanyagokat. Nem igényel túl nagy képzelőerőt kitalálni, hogy mennyire súlyos következményei lehetnek a tévedésnek; semmiképpen nem szabad a földön elszórva hagyni ezeket a kellékeket! – hívják fel a figyelmet.

A zöldségtermesztők német szaklapja, a Gemüse friss számában olvasható egy cikk a témáról. Azt fejtik ki benne a szerzők, hogy az utóbbi években látványosan nőtt a gólyák köpetében talált műanyag mennyisége, újabban már minden harmadik köpetben találnak valamilyen műanyaghulladékot a Rajnavidék-Pfalz tartományban végzett vizsgálatok során. Az sem mellékes, hogy milyen műanyaghulladékot, mivel

különösen feltűnő az újhagyma és a hónapos retek csomózásához használt „befőttes”gumik, valamint a szőlőkötözéshez használt gumiszalagok mennyisége.

Felhívják ezért a gazdálkodók figyelmét, hogy tegyenek meg mindent, hogy ezek a gumik semmiképpen ne maradjanak a földeken, miután a dolgozók levonultak a területről.

Ugyancsak kerülendő a selejtnek minősülő, de gumival már összekötegelt zöldség betárcsázása,

sajnos sok helyen kazalszámra hordják ki ezzel a céllal a földekre a hulladékot.

Fotó: Pixabay

A problémát csak súlyosbítja, hogy éppen az említett zöldségek betakarítási csúcsidőszakában kelnek a gólyafiókák, a szülőkön nagy a nyomás, hogy minél gyorsabban minél több ehető dolgot összehordjanak nekik,

ráadásul mivel a fiókák még nem tudják visszaöklendezni az emészthetetlen részeket (rovarok kitinpáncélja, kisemlősök szőre, fű stb.), ezért könnyen emészthető élelemre van szükségük – egyebek között hernyókra, kisebb rovarokra. És itt a baj, mert az említett gumik túlságosan is hasonlítanak a hernyókra, gilisztákra. Szerencsés esetben csak keveset kapnak belőle a fiókák, és az első köpetükkel távozik az emésztőrendszerükből, súlyos esetben viszont éhen is pusztulhatnak, ha valódi táplálék helyett folyamatosan csak befőttesgumit kapnak, de akár annak is lehet végzetes következménye, ha a belüket is elzárja a sok műanyag.

Fotó: Pixabay
És itt még nincs vége a kertészeti műanyagok pusztító erejének. A gólyafészkekben is egyre több a műanyaghulladék, és az sem ritka ma már, hogy a vízlefolyást akadályozó fóliadarabok miatt elárasztja az eső a fészket, és abban mennek tönkre a tojások vagy pusztulnak el a fiókák. Vagy abban, hogy a lábukra tekeredik a műanyag zsineg…

Méretéből és látványos életmódjából adódóan a fehér gólyánál hamar feltűnnek ezek a tragédiák, de ugyanettől szenvednek a kisebb énekesmadarak is.

A gazdálkodók egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetnek az ügy érdekében, és ahogy a szerzők fogalmaznak, a túlnyomó többségük tisztában is van a felelősségével. Sajnos a felelőtlen kisebbség így is óriásik károkat okoz.

Az pedig közös felelőssége a termesztőknek, az áruházaknak, a vásárlóknak és a természetvédelmi szakembereknek, hogy hosszú távon elfogadható megoldás szülessen az élelmiszertermelésben használatos műanyagok ügyében, olvasható a Gemüse szaklap cikkében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

Várják a véleményeket a fagyasztott zöldségek-gyümölcsök jó higiéniai gyakorlatához

Elkészült „A gyorsfagyasztott növényi eredetű (zöldség, gyümölcs) termékek jó higiéniai gyakorlatához” útmutatónak, a Magyar Hűtőipari és Konzerv Szövetség tagvállalataival, valamint a Campden BRI Magyarország szakértőivel (egyben, mint szerkesztőkkel), mint ipari munkacsoporttal egyeztetett új változata.

Így spórolhatunk a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus diéta során

Régóta él az a szemléletmód, hogy a növényi alapú étrend eleve drágább, mint a hagyományos mindenevő étrend, aminek az lehet az oka, hogy egyesek kételkednek a táplálkozásuk megváltoztatásában. Azonban kiderült, hogy ez a feltevés nem teljesen igaz.

Zöldpárti agrárminisztere lehet Németországnak

Megállapodtak a pártok Németországban a kormányalakításról, a december 6-ával kezdődő héten megszavazhatják Olaf Scholzot kancellárrá. Az agrárminiszter a zöldpárti Cem Özdemir lehet.

Az alga lehet a jövő élelmiszere?

A világ egyre népesebbé válásával és a klímaváltozás fokozódásával egyre sürgetőbb kérdés lesz, hogy hogyan tudunk fenntarthatóbb módon táplálkozni. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig egyre több zöldebb alternatívákat kutatnak, a legújabb felfedezett pedig nem más, mint az alga.