Back to top

Bizonytalanság az újrahasznosításban

A műanyag-újrahasznosításon belül a műanyaghulladék-kezelés és -minimalizálás területén a fogyasztók nem tudatosak kellően és nem kezelik azt egységesen. A különféle márkákat és kiskereskedőket hibáztatják ezért, mivel még nem alakult ki egy globális, egyöntetű álláspont a műanyag újrahasznosítását illetően – állítja egy tanulmány.

A PA Consulting tanulmánya szerint a fogyasztók "összezavarodtak" a műanyagok újrahasznosításával kapcsolatban.

A csoport szerint a hulladékgazdálkodási eljárások világszerte eltérőek, nem jött létre még globális konszenzus, mindez pedig azt eredményezi, hogy a fogyasztók vegyesen értelmezik, mit kell tenniük az újrahasznosítással kapcsolatban – írja az esmmagazine.com

Szintén problémás annak meghatározása, hogy ki a végső felelős azért, hogy egy termék hova kerül a hulladékáramban – fogalmaz a PA Consulting tanulmánya.

Ugyanis a fogyasztók egyre inkább a márkákat és a kiskereskedőket teszik felelőssé a fenntarthatóság teljes folyamataiért.

A tanulmány vezetője úgy fogalmaz, "…azok a márkák, amelyek teljes egészében magukénak érzik a teljes fenntarthatósági folyamatot, és megkönnyítik a fogyasztók számára a fenntartható döntések meghozatalát, pozitív változásokat eredményeznek a vásárlóik, a fogyasztók hulladékkezelésében.”

Ez a fajta radikális felelősségvállalás számos felelősséget hordoz magában.

Azok a márkák, akik felelősséget vállalnak a fenntarthatóság folyamatiban, számukra a tartós termékek létrehozásakor fontolóra kell venni az „újrakereskedési” lehetőséget, vagyis a használt termékek visszavételét, majd újrahasznosítását.

Az egyszer használatos műanyagok minimalizálása (vagy teljes kiiktatása) szintén jelentős előrelépés, csakúgy, mint a hatékonyabb terméktervezés.

A kereskedelmi márkáknak tájékoztatást kellene nyújtaniuk a fogyasztók részére az újrahasznosítás zavaros kérdéskörében. „Legyenek egyértelműek a különböző anyagok újrahasznosításának módjai, és tegyék ezt a fogyasztók számára egyértelművé” – fogalmaz a tanulmány vezetője.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Üzemanyag készül a whisky-gyártás során

Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.

Megnyílt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

Pontosan ötven évvel ezelőtt rendezett hazánk vadászati kiállítást Budapesten. Ennyi idő távlatából most, szeptember 25-én a megújult Hungexpón ismét megnyitotta kapuit az „Egy a Természettel” világkiállítás. A rendezvény nem csupán a vadászatról szól, hanem az ember és természet harmóniájáról a fenntarthatóság szellemében.

Ezt a zöldséget vásároljuk a leggyakrabban

A zöldségek közül a magyar vásárlók mennyiségben burgonyából visznek haza a legtöbbet, utána sorrendben a paradicsom, a vöröshagyma jön, és negyedik helyen következik a paprika. Ez utóbbi azonban a leggyakrabban vásárolt zöldség, derül ki a GfK Hungária Piackutató Kft. felméréséből.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Élő tárgyakat mutatnak be a budapesti öko-art fesztiválon

Mi is az öko-art? Mitől lesz egy művész vagy egy műalkotás környezetbarát? Hogyan lehet barátságban élni a természettel, és ebben a szellemben alkotni? Mik azok az élő tárgyak? Mindez kiderül szeptember 23. és október 12. között a Művészet a Jövőért Nemzetközi Öko-Művészeti Fesztivál programjain.

A legeltetés hatékony védelmet jelenthet az árterekben terjedő inváziós fásszárú fajok ellen

A legeltetés hatékony védelmet jelenthet az árterekben terjedő inváziós fásszárú fajok ellen az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) tanulmánya szerint, amely a Journal of Environmental Management szaklapban jelent meg.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.