0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kaposvár? Október eleje? KÁN Egyetemi Napok!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2021. október 1-3. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a kaposvári Pannon Lovasakadémia területén – jelentették be a rendezvényt beharangozó tájékoztatón. A magyar állattenyésztés már nagyon várt szakmai találkozója idén a MATE Udvarral is kiegészül, ahol az agrárium népszerűsítése mellett az egyetem intézeteit is megismerhetik a látogatók.

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a rendezvényt beharangozó tájékoztatón elmondta, a lealább huszonötezer látogatót, köztük a Szakiskolai Napra 1000 fiatalt várnak a rendezvényre, amelynek fókuszában az állattenyésztés mellett az agrárfelsőoktatás és a fiatal generációk lesznek.

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a környező dunántúli települések lakóit megmozgató rendezvényen kiemelkedő szerepet kapjon az agrár-felsőoktatás és agrárszakma népszerűsítése,

így az egyetem fő képzési, kutatási területeit, öt campusát és huszonkét intézetét is megismerhetik a látogatók a MATE Udvarban” – tette hozzá az intézményvezető.

A rektor kiemelte azt a szakmai fórumot, amelyen a vidékfejlesztési kormánybizottság tagjai vesznek részt és az új KAP-hoz kapcsolódó 4265 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásainak fókuszpontjait is megismerhetik az érdeklődők.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a hagyományoknak megfelelően társrendezőként vesz részt a KÁN Egyetemi Napokon, ahol, a szakmai programokat, köztük a fajtabemutatókat készíti elő a hazai tenyésztőszervezetek bevonásával.

„Kaposváron nagy létszámban mutatunk be hidegvérű lovakat, húsmarha fajtákat, és juhokat, továbbá a campuson erős baromfi-, nyúl- és vadtenyésztési kutatásoknak köszönhetően ezek az ágazatok különleges színfoltjai a kiállításnak.

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület hagyományosan Kaposváron tartja az országos tenyészállat bírálatát, amelyet idén is megszerveznek és emellett látványos bemutatókkal készülnek. A húsmarhatenyésztők mintegy 40 bokszban 7 fajtát terveznek bemutatni. A fajták megismertetésén kívül marhahús fogyasztást népszerűsítő külön programmal is készülünk. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége pedig a színvonalas fajtabemutatókon kívül, vasárnap ismét megrendezi a Szent-Mihály Napi Juhtenyésztési Fórumot.” – emelte ki a szakmai programokkal kapcsolatban Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Dr. Kovács Melinda, a MATE rektorhelyettese a szakmai tanácskozások közül kiemelte a 32. Nyúltenyésztési Tudományos Napot, a 22. Kaposvári Baromfitenyésztési Szimpóziumot, illetve a precíziós állattenyésztés hazai lehetőségeit, szereplőit körbejáró tanácskozást emelte ki, hisz utóbbi az egész állattenyésztés jövőjének egyik legfontosabb alakítója. A szakember kiemelte, hogy lesz halászati kerekasztal, sertésegészségügyi workshop és „one health” szakmai nap is.

Magyarország legnagyobb agrárszaklap kiadója a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2007-ben szervezte az első Kaposvári Állattenyésztési Napokat.

Sári Enikő, kiadónk vezetője a kiállítás történetéről elmondta, hogy az ezt követő években sikerült az egyetemmel karöltve olyan kiállításokat szervezni, mely mind a gazdák, mind pedig az érdeklődők számára jelentős esemény volt.

„2021-ben kiemelt szerepet kap az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye, melyben ezúttal a MATE agrár-képzést folytató campusai mellett Hódmezővásárhely, Mosonmagyaróvár és Debrecen versengenek a legjobbnak járó díjért. A gazdászverseny célja, a hallgatók megmérettetésén és a vásári közönség szórakoztatásán túl az, hogy népszerűsítése az agrárképzési területeket és az új, integrált egyetem campusait közelebb hozza egymáshoz. Útjára indítottuk a Szakiskolai Napot is, melynek keretében közel ezer középfokú agár-szakképzésben részesülő diákot várunk a KÁN Egyetemi Napokra.

Bízunk benne, hogy számos diák választja a MATE sokoldalú agrár-szakképzéseit és a Szakiskolai Nap hozadékaként sikerül az agárpályák népszerűségét növelni.”

– hangsúlyozta Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője. A Szakiskolai Nap egyébként kétfordulós verseny is, amelynek első fordulója a Bábolnai Gazdanapokon lesz. Aki mindkét helyszínt végigjárja, akár értékes ajándékokat is nyerhet.

A program elmaradhatatlan eleme a kisállat simogató, a szórakoztató lovasprogram, a patkolókovács bemutató, valamint a nyírási és fejési bemutató is. Mindezeket Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campus főigazgatója ismertette, kiemelve, hogy itt rendezik meg az I. Kaposvári Csoóri Sándor Néptánctalálkozót. Az élményligetben fellép az Alma együttes, Vitéz László megküzd az ördöggel és a kaposvári Csiky Gergely Színház produkcióját is láthatják az érdeklődők. A látogatók a gazdaudvarban megismerkedhetnek a vidéki élet vonzerejével és kihívásaival, a vadgazdálkodási bemutatón pedig a vadászat és az erdő szépségeivel találkozhatnak. A programkavalkádot tovább színesítik a kulturális, interaktív, szórakoztató és kézműves előadások, a Hubertus mise és a nagysikerű Mesetérkép is.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu