Back to top

Példaértékű nemzedékváltás

Több mint harminc éve működik Debrecen határában a Bellon faiskola, kivételesen jó, 42 aranykoronás földterületen. A családi vállalkozás kezdetben gyümölcsoltványokat nevelt, majd lombos fákkal, örökzöldekkel bővítették a választékot. 50 hektáros, öntözött gazdaságuk jelenleg több mint 200-féle gyümölcs- és díszfafajt, illetve -fajtát kínál.

Mindig törekednek az újításra, hogy szélesítsék a faiskolában fellelhető fajok, fajták választékát. Így kerültek be a termesztésbe a magnóliafajták, a Mag­no­lia soulangeana Susan és Rustica Rubra fajtákból évente 3-4 ezer darabot értékesítenek. A talaj m
Bellon Zsolt, a faiskola vezetője az évtizedek alatt összegyűjtött tudást a gyermekeinek igyekszik átadni. A nemzedékváltás náluk sikeres, a családi vállalkozást hat gyermekéből három már biztosan továbbviszi. 

Az egykori tsz területén hozta létre vállalkozását Bellon Zsolt édesapjával, Bellon Gáborral közösen 1986-ban. Az első években csak gyümölcsfaiskolát működtettek, gazdaságuk a kilencvenes évek gyümölcstelepítési pályázatainak köszönhetően megerősödött, a nagyobb fejlesztésekre is abban az időszakban került sor.

A 2000-es években lombos díszfák, örökzöldek termesztésével bővítették a termelést, ez egyúttal jó lehetőséget kínált arra is, hogy nagyszerű szakembergárdájuknak egész évben munkát adjanak.

A faiskola vezetője nagy hálával emlékszik vissza, hogy milyen sok díszfaiskolás kollégától kaptak szakmai támogatást, amikor még csak tanulgatták a fortélyokat. Az akkor megtapasztalt összetartás és önzetlen segítőkészség nagyon jó élmény volt számukra, hiszen a gyümölcsfaiskolás területen ez nem volt jellemző.

Nagykereskedelmi forgalom

Jelenleg 50 hektár saját, öntözhető földterületük van, ami kevésnek bizonyul ahhoz, hogy a gyümölcsfaiskolában kötelező, és a díszfaiskolában ajánlott forgókat be tudják tartani és pihentetni tudják a földet, ám szerencsére jó a viszony a szomszédokkal, és egymás közötti földcserékkel meg tudják oldani a helyzetet. Szeretnék a területüket növelni is, ám a környezetükben nagyon drága a föld, és nehéz hozzájutni.

Az anyatelep, a törzsfa-állomány, a díszfaiskola és a gyümölcsfaiskola különböző korú állománya és a konténertelep 20 hektáron helyezkedik el.

Éves szinten 120 ezer szemzést és 120 ezer téli kézben oltást végeznek a kollégák és a családtagok. Szerencsések, hogy több jó képességű, szakmaszerető, zöld ujjú munkatárssal büszkélkedhetnek, s Bellon Zsolt reméli, hogy a fiatalabb kollégák betanításával a jövőben sem okoz gondot a 240 ezer tételes szaporítás.

A faiskola forgalmának 60-70%-át parképítők, árudák, önkormányzatok vásárlásai teszik ki, illetve áruházaknak nagy mennyiségben nevelnek konténeres barkafűz-fákat több méretben.

Magnolia Rustica Rubra – a szaporítóanyag a Kohán Kft.-től származik
Az árbevétel egyenlő arányban származik a gyümölcsfaiskolai, a szabadgyökeres és földlabdás díszfaiskolai (lombos díszfa, örökzöld, magnólia), valamint a konténeres növények értékesítéséből.

A faiskolára elsősorban a nagykereskedelmi forgalom jellemző, nem kereskednek mások növényeivel, csak a saját termékeiket árusítják. A kertészeti árudák igényei miatt nagy fajtaválasztékkal dolgoznak mind gyümölcsoltványokból, mind a díszfákból, jelenleg összesen 200 fajtát forgalmaznak több méretben. Bellon Zsolt szerencsésnek tartaná, ha tudnának úgy szakosodni, mint a külföldi faiskolák, de a magyarországi piaci helyzetben erre egyelőre nincs lehetőség.

Kínálatuk összeállításánál egyik elvük az, hogy a faiskola nem botanikus kert: amelyik fajtákból, nem tudnak legalább 100 darabot adni, azokat kihúzzák a listából. A lombos díszfákat 8/10/12 méretig nevelik.

A nevelési időszakban, ami a díszfák esetében jellemzően négy év, körülbelül 40 alkalommal nyúlnak szakértelemmel egy növényhez, s ebben nincs benne a gépi munka.

A fiatal díszfák nevelése közismerten nehezen vagy egyáltalán nem gépesíthető, kézimunka-igényes folyamat, amelyhez ráadásul szakemberek kellenek. A törzsneveléshez egy évben közel 40-50 ezer nádpálcát szúrnak le.

A faiskolai tevékenységhez szükséges gépek, növényvédő szerek, műtrágyák ára fokozatosan nő, mindezeket a költségeket csak nehezen tudják érvényesíteni a termékek árában. Emellett a faiskolások dolgát is megnehezítik az időjárási viszontagságok, a magasabban képzett munkaerő hiánya, ezek a tényezők egyértelműen befolyásolják a termelés hatékonyságát.

Keresik a konténeres fákat

Bár jelenleg a díszfák nagy részét szabadgyökeresen értékesítik, arra törekszenek, hogy ezek arányát minél lejjebb szorítsák. A faiskolában a nagy választék érdekében sűrű térállásban nevelik a növényeket, ezért egyelőre nem tudják mindenhol használni a földlabdázó gépet, de a közeljövőben már nagyobb sortávra fognak telepíteni.

Nádpálcaleszúró gép vásárlását is tervezik, ez gyorsabbá és hatékonyabbá tenné a törzsnevelést.

Kollégáik idősödnek, őket is kímélni szeretnék, ezért egyre inkább a konténeres díszfakészletet fogják növelni. A hatékonyság javításához a jelenlegi pályázati lehetőséget kihasználva szeretnék megújítani, erősíteni a díszfaiskolai gépparkjukat. A legnagyobb mennyiségben termelt, és a jó talajadottságok miatt viszonylag gyorsan és kiváló minőségben nevelhető fáikat azonban továbbra is jellemzően szabadgyökeresen nevelik majd.

A jelenleg 3 hektáros konténertelep felén konténeres gyümölcsfákat, másik felén díszfákat nevelnek.

A díszfák közül meghatározó a Salix Hakuro Nishiki és a Salix caprea Kilmarnock, ezek nagy részét hazai áruházláncokba szállítják. Idei újdonságként törzses, kétéves vérszilva-oltványt kockacserépben nevelnek, amely már mutatós, virágzó és jól szállítható praktikus méret. Tapasztalataik szerint mind nagyobb az igény a konténeres gyümölcsfákra. A konténeres növényekkel megnyújthatják a szezont, és az így nevelt fák jobban erednek, sőt egyes gyümölcsfák, például a kajszi gyorsabban fordulnak termőre is. A konténertelep méretét további egy hektárral tervezik bővíteni.

A konténertelepen kezdetben a maguk által összeállított gilisztahumuszos földkeveréket használták a növényültetéshez, majd amikor már nem jutottak hozzá a gilisztahumuszhoz, átálltak a tőzeges földkeverékre.

Választásuk többek ajánlása alapján a Kekkila keverékre esett, amelyhez köbméterenként 5 kilogramm Osmocote-ot adnak. Ezzel a közeggel csak kedvező tapasztalatuk van, a növények nagyon jól fejlődnek benne, a szállítás és az árudai gondozás során is jól tartja a vizet.

Divat a gömbkorona

Magnolia Rustica Rubra – a szaporítóanyag a Kohán Kft.-től származik
A díszfaiskolai ágazatot fellendítette, hogy a pandémia ideje alatt nőtt a kertészkedés népszerűsége, és az emberek egyre környezettudatosabbakká válnak. Lombos díszfákból a nagy keresletnek megfelelve növelték a gömbkoronás példányok arányát, ahol kihívás a minőségi törzsnevelés. Azoknál a fajoknál, amelyeknél nehéz törzset nevelni, közbeoltással érik el a kívánt minőséget.

A tavalyi sikeres év után idén tavasszal néhány fajból – pl. tulipánfa, tölgy, díszalma – és bizonyos méretekből elfogytak a készleteik.

Nagy igény van gömbkőrisre (pl. Fraxinus ornus Mecsek), kislevelű hársra (pl. Tilia Cor­data Green­­spire), szivarfára, gömbakácra, ezekből a jövőben többet szeretnének termelni. Jó minőségű gömbjuharra is nagy a kereslet, azonban az utóbbi években a szemzés eredése nem volt megfelelő, reményeik szerint tavaszi oltással jó eredményeket tudnak elérni. Ehhez nagy segítség a kiváló minőségű talaj, mert vadcseresznyéből és akácból, de akár kőrisből is tudnak gyorsan, akár két év alatt oltásra kész egyenes törzset nevelni.

Az örökzöldek iránti kereslet viszont évek óta csökken. Míg a korábbi években akár 20 ezer Smaragd tuját is telepítettek, addig tavaly már csak 3000 darabot ültettek.

Keresik a helyettesítésére alkalmas fajokat, fajtákat, az űrt most oszlopos gyertyánnal (Carpinus betulus Fastigiata), babérmeggyel (Prunus lau­rocerasus Novita) és korallberkenyével (Photinia × fraseri Red Robin) próbálják kitölteni.

Mindig törekednek az újításra, hogy szélesítsék a faiskolában fellelhető fajok, fajták választékát. 

Így kerültek be a termesztésbe a magnóliafajták, a Magnolia soulangeana Susan és Rustica Rubra fajtákból évente 3-4 ezer darabot értékesítenek. A talaj magas pH-ja (6,5) miatt azonban évente többször kell kijuttatniuk vas- és káliumlombtrágyát. Törzses magnóliára is van igény, sokan kedvelik és keresik, a tapasztalatuk szerint a Magnolia kobusra oltott fajta lassú növekedésű, csak a törzsnevelés 3-4 évig tart és a nemes rész is lassan fejlődik rajta, ennek a többletköltségét nem lehet érvényesíteni az árban. Ezért többnyire M. soulangeanából nevelnek egyenes törzsű növényeket.

Gömbszivar-törzsnevelés

Szakmai alázat

Noha leginkább nagy tételben értékesítenek, a faiskolában a kiskertes vásárlókat is kiszolgálják, bár ez nagyon időigényes feladat. Bellon Zsolt kezdő faiskolásként egy vetőmag-forgalmazó cégnél dolgozott, ahol a cégvezető, Sedlák Lajos egy telefonhívással eladott 100 vagon vetőmagot Oroszországba, a következő percben pedig egy betérő vásárlónak egy darab gyümölcsfát értékesített nagy lelkesedéssel. Több időt fordított ennek az egy vásárlónak a kiszolgálására, mint a 100 vagon vetőmag eladására. Ez a szakmai alázat példaértékű minta volt, emlékezett vissza a faiskola vezetője.

A mai napig igyekeznek szakmai ismeretekkel ellátni az egyéni vásárlóikat is, akik ezt meghálálják, elégedetten térnek vissza, beszámolnak sikereikről vagy további tanácsokat kérnek.
A családtagok mellett a mindennapi feladatokat kilenc állandó munkatárs végzi, és a szezontól, illetve munkacsúcsoktól függően kisegítőket is hívnak

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/27 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nagyobb az alma területe

Az almaszüret küszöbén a lengyel termelők abban bíznak, hogy a tavalyihoz képest több lesz a termés, noha a gyümölcs minőségében nagy eltérések mutatkoznak.

Mit együnk lefekvés előtt, és melyik ételeket kerüljünk el?

Bizonyos ételek segíthetnek az elalvásban, ugyanakkor más ételek ébren is tarthatnak minket.

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

Elérheti a bruttó félmillió forintot is az átlagfizetés

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon – írja hétfői számában a Világgazdaság Varga Zoltánra, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzőjére hivatkozva.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Keleti és nyugati ízek találkozója

Magyarország keleti és nyugati felének ízei találkoznak bennük – fogalmazta meg Lovászné Baranyi Magdolna a mottóját, ami alapján szörpnek és lekvárnak dolgozzák fel a gyümölcsöket, „ezerféle” módon. A jelmondat magyarázataként elmondta, hogy Debrecenből költözött zalai férjéhez, így találkoztak a különböző ízek, amelyek meghatározzák termékeiket.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.