Back to top

Kaposvári Állattenyésztési Napok 14.0, vagyis KÁN Egyetemi Napok

Pannon Lovasakadémia létesítményei zsúfoltak lesznek október 1. és 3. között. Idén már 14 alkalommal adnak helyet ezek a pályák az állattenyésztési napoknak. A szakmai találkozó idén a MATE Udvarral is kiegészül, ahol az agrárium népszerűsítése mellett az egyetem intézeteit is megismerhetik a látogatók. A programok egy része elsősorban a szakmai közönségnek, a gazdatársadalomnak lehet majd érdekes.

MMG - KÁN Egyetemi Napok

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora a KAP reformjával kapcsolatos pódiumbeszélgetést emelt ki a programból:

Prof. Dr. Gyuricza Csaba
Fotó: mmg
„Azt a vidékfejlesztési fórumot emelem ki, ami a következő hét év vidékfejlesztési forrásainak a felhasználásáról fog szólni, remélhetőleg egy-egy pezsgő, tartalmas vitával, hiszen a beszélgetés résztvevői a vidékfejlesztési kormánybizottság tagjai. Ez a döntéshozó, döntéselőkészítő testület, volt kancelláriaminiszterekből, Lázár Jánosból, Stumpf Istvánból, Navracsics Tiborból és a jelenlegi agrárminiszterből áll, tehát ez egy izgalmas beszélgetésnek ígérkezik nemcsak a résztvevők személye miatt, hanem a téma miatt is.

Hiszen az a 4265 milliárd forint, ami a következő hét éves ciklusban előreláthatólag a vidék fejlesztésére rendelkezésre áll, az mindenkit közvetlenül érint és mindenki kíváncsian várja, hogy milyen lehetőségek állnak majd rendelkezésre ennek a rengeteg, valóban korábban nem látott forrásnak a felhasználására.”

Dr. Kovács Melinda
Fotó: mmg
Az eseményt beharangozó tájékoztatón elhangzott, hogy lesz nyúltenyésztési tudományos nap, baromfitenyésztési szimpózium, „One health” szakmai nap, sertésegészségügyi workshop, halászati kerekasztal, juhtenyésztési konferencia és kiemelten fontos a precíziós állattenyésztéssel foglalkozó tudományos konferencia, aminek jelentőségéről Dr. Kovács Melinda a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorhelyettese beszélt:

„Ugye a precíziós mezőgazdaságnak nagyon sok eleme ismert, de elsősorban ezt a növénytermesztéssel kötik össze. ugyanakkor az állattenyésztésben is vannak már nagyon innovatív megoldások. Szinte el se lehet képzelni, hogy hogy működik ma egy nagy tejtermelésű tehenészet, vagy egy sertéstelep. Szinte teljesen automatizálva, minden informatikai háttérrel. Ez már nyilván másfajta munkaerőigényt jelent, másfajta tudást, de mindenképpen egy nagyon erős kutatási hátteret feltételez. Most nekünk nagyon nagy felelősségünk van abban, hogy mindaz, ami a tudomány oldaláról megszületik, az alkalmazhatóvá váljon, illetve, hogy aztán lássuk, ezeknek a technológiáknak milyen hatása van egyébként az állati termék minőségére mondjuk, vagy a környezetünkre. Úgyhogy ez a program ezekről a kérdésekről fog szólni.

Arról, hogy szarvasmarhatartásban, sertés-, baromfitartásban hogyan lehet ezeket az új technológiákat alkalmazni.

Húsmarha-bemutató
Fotó: mmg archív

Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója az állattenyésztési bemutatókat ismertette:

Dr. Wagenhoffer Zsombor
Fotó: mmg
"Hagyományosan ezen a kaposvári állattenyésztési kiállításon a hidegvérű ló, a húsmarha és a juhágazat, ami nagyon erősen szokott bemutatkozni. Ettől függetlenül azért vannak tejelő marhák, van kettős hasznú magyar tarka bemutató és vannak nyúl-, baromfi- és vadtenyésztési bemutatók is. De

a hidegvérűló tenyésztő országos egyesület például ebben az évben itt fogja szervezni az országos kiállítását, tenyészállat-bemutatóját.

Ez azért egy nagyszámú tenyészállat-felvonultatást jelent és nagyon impozánsak ezek a nagytestű, gyönyörű lovak, amiket be fognak mutatni. Fogatban is be fogják őket mutatni, és rajtuk kívül még Szilvásváradról és Mezőhegyesről is szeretnénk elhívni az ötösfogatot, ami pedig a nyitóképnél is meg úgy általában az országimázs szempontjából is egy nagyon fontos szimbólumnak tekinthető. A húsmarhánál 40 bokszot szeretnénk megtölteni, ami azért az országos kiállítások között kiemelkedő, 7 fajtával."

Hidegvérűló-bírálat
Fotó: mmg archív

50-60 kiállítót várunk a vásárra, mondta el a szervezők nevében Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezetője, hozzátéve 2021-ben kiemelt szerepet kap az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye, melyben ezúttal a MATE campusai mellett Hódmezővásárhely, Mosonmagyaróvár és Debrecen versengenek a legjobbnak járó díjért.

Fotó: Bokor Ádám

Emellett útjára indították itt is a Bábolnai Gazdanapokon kedvelt Szakiskolai Napot, melynek keretében közel ezer középfokú agár-szakképzésben részesülő diákot várnak Kaposvárra azzal a céllal is, hogy közülük minél többen válasszák a MATE sokoldalú agrár-szakképzéseit.

A közönség – legyen gazdász, vagy városlakó – igazán jól szórakozhat – csak legyen ereje mindent végignézni, kipróbálni.

Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campusának főigazgatója természetesen a lovasprogramokat ajánlotta a közönség figyelmébe:

Dr. Vörös Péter
Fotó: mmg
„A lovasprogramok közül kiemelt lesz egy olyan lóidomárnak a bemutatója, aki kvázi nem nyúl a lóhoz és úgy próbálja a lovat irányítani.

Akkor én nagy rajongója vagyok Kassai Lajos lovasíjásznak, nagyon szerintem a lovastorna-bemutatót, hiszen itt a lovasakadémián nagy hagyománya van a voltizs-lovastornának, van is Európa-bajnokunk ebben a lovas szakágban és gyakorlatilag nagyon szeretem magát a hidegvérű lovat, és a hidegvérű fajtabemutatót is én nagyon szoktam élvezni, s ajánlom a kedves látogatóknak.”

Fotó: mmg archív

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem arany a gyapjú, de nyírni muszáj

A juhokat évente legalább egyszer nyírni kell, ám egyre kevesebb az olyan szakember, aki ezt a feladatot jó minőségben elvégzi. Emellett a gyapjú ára nemhogy nyereséget termelne, de gyakran még a nyírás költségeit sem fedezi. A gazdák szerint sokat segítene, ha egy gyapjúmosó üzem működne az országban, mert az így feldolgozott terméket drágábban lehetne értékesíteni.

Súlygyarapodást számít és receptet ír

Ma már ha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a felíratása miatt nem kell elrohanni az orvoshoz, elég egy telefon, egy e-mail és a patikus a felhőből le tudja tölteni a receptet. Kényelmes megoldás mindenkinek, ráadásul az informatikai rendszer automatizmusai mindenkinek segítenek követni a „gyógyszermozgást”.

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Bámészkoni az állattenyésztési napokon - garantált a vízhólyag

Családi programnak sem utolsó a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok. Ha valakinek otthon is vannak, állatai, ne hagyja ki a tenyésztő szervezetek sátrait és a csarnokokban bemutatkozó nagyobb cégek standját, és az ágazat „háttériparát”, takarmánygyártókat, állategészségügyi vagy szaporítóanyagos cégeket sem!

Elismert tenyésztők Hódmezővásárhelyen

„Az állattenyésztés a világ legszebb és legkreatívabb foglalkozása”– nyitotta meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tenyészállat-felvezetését és ünnepélyes díjkiosztóját Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.

Egy kezdő állattartó kalandjai - A hétköznapok derűje és borúja

Sokat tanulhatunk a természettől, ha állattartásba kezdünk: nemcsak a mindennapjaink ritmusa változik meg, de emberi egónk is alázatot tanul. Elfogadjuk, ha nem sikerül minden elsőre, megérezzük veszteségeink és nyereségeink sajátos egyensúlyát, lelassulunk, és jobban átéljük a mindennapok apróbb örömeit.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.