Back to top

Újraindul a whisky gyártás 527 év után

A Lindores apátságot a "whisky bölcsőjének" nevezik. Skócia történelmi apátságában, ahol egykor whiskyt készítettek, több éves előkészítő munka után ismét megkezdődött az ital gyártása.

A skót Fife megyében található Lindores apátságot a "whisky bölcsőjének" tartják. 1494-ben itt tettek először írásos említést a skót whisky lepárlásáról, és innen származik az információ Skócia legrégebbi szeszfőzdéjéről is. 2017-ben

a skót Drew McKenzie Smith úgy döntött, hogy visszahozza a hely dicsőségét,  újjá éleszti a Lindores Abbey lepárlóüzemet, közvetlenül a történelmi apátság hagyományait követve.

A Lindores első terméke július elején kerül a boltokba. Ez azt jelenti, hogy 527 év szünet után újraindul a whiskygyártás ezen a helyen.

A hely története valóban figyelemre méltó, és aligha meglepő, hogy egy skót vállalkozó fel akarja támasztani a helyet. A Lindores apátságot 1191-ben alapította Dávid, egy skót gróf, a bátyja, I. Vilmos király által neki ajándékozott földeken. A következő években királyok és királynők jártak ide, és az 1298-as angol sereggel vívott győztes csata résztvevői is itt találtak menedéket.

A whisky lepárlásáról szóló információk viszont IV. Jakab Stewart király kincstári dokumentumaiból származnak, aki utasította az apátság testvéreit, hogy készítsék el az "élet vizét", ahogy akkoriban a whiskyt nevezték.

A területet, beleértve az egykori apátság romjait is, 1913-ban McKenzie Smith dédapja vásárolta meg. A jelenlegi tulajdonos, aki hosszú éveken át szakácsként dolgozott, az 1990-es évek végén kezdett el azon gondolkodni, hogyan indíthatná újra a whiskygyártást a Lindores-ben. A projekt megvalósítása azonban csaknem két évtizedig tartott.

Ma Lindores nemcsak a lepárlóüzemnek ad otthont, hanem egy rendkívül népszerű látogató- és ismertetőközpontnak is. A híres kritikus, Michael Jackson azt írta, hogy a whisky szerelmeseinek egy utazás erre a helyre "olyan, mint egy zarándoklat". Az itt készült Lindores Single Malt Scotch Whisky MCDXCIV (1494) bevezetésére július 2-án került sor.

A Lindores nemcsak whiskyt gyárt és árul, hanem a lepárlóhoz egy whisky ínyenc klub is tartozik. A tagság évi 500 fontba kerül, de a klubtagok többek között ingyenes belépést kapnak a lepárlóba, valamint kiváltságos hozzáférést a Lindores korlátozott kiadású whisky-jeihez.

Whisky's coming home! Lindores Single Malt Scotch Whisky MCDXCIV

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Nincs mibe tölteni a bort

A szállítmányozásban kialakult késedelmek miatt már üvegből is hiány van világszerte. Ez nehezíti az égetett szeszek és borok készítőinek munkáját. A munkaerőhiány és a megnövekedett árak is kihívások elé állítják az iparág képviselőit.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.