Back to top

Újraindul a whisky gyártás 527 év után

A Lindores apátságot a "whisky bölcsőjének" nevezik. Skócia történelmi apátságában, ahol egykor whiskyt készítettek, több éves előkészítő munka után ismét megkezdődött az ital gyártása.

A skót Fife megyében található Lindores apátságot a "whisky bölcsőjének" tartják. 1494-ben itt tettek először írásos említést a skót whisky lepárlásáról, és innen származik az információ Skócia legrégebbi szeszfőzdéjéről is. 2017-ben

a skót Drew McKenzie Smith úgy döntött, hogy visszahozza a hely dicsőségét,  újjá éleszti a Lindores Abbey lepárlóüzemet, közvetlenül a történelmi apátság hagyományait követve.

A Lindores első terméke július elején kerül a boltokba. Ez azt jelenti, hogy 527 év szünet után újraindul a whiskygyártás ezen a helyen.

A hely története valóban figyelemre méltó, és aligha meglepő, hogy egy skót vállalkozó fel akarja támasztani a helyet. A Lindores apátságot 1191-ben alapította Dávid, egy skót gróf, a bátyja, I. Vilmos király által neki ajándékozott földeken. A következő években királyok és királynők jártak ide, és az 1298-as angol sereggel vívott győztes csata résztvevői is itt találtak menedéket.

A whisky lepárlásáról szóló információk viszont IV. Jakab Stewart király kincstári dokumentumaiból származnak, aki utasította az apátság testvéreit, hogy készítsék el az "élet vizét", ahogy akkoriban a whiskyt nevezték.

A területet, beleértve az egykori apátság romjait is, 1913-ban McKenzie Smith dédapja vásárolta meg. A jelenlegi tulajdonos, aki hosszú éveken át szakácsként dolgozott, az 1990-es évek végén kezdett el azon gondolkodni, hogyan indíthatná újra a whiskygyártást a Lindores-ben. A projekt megvalósítása azonban csaknem két évtizedig tartott.

Ma Lindores nemcsak a lepárlóüzemnek ad otthont, hanem egy rendkívül népszerű látogató- és ismertetőközpontnak is. A híres kritikus, Michael Jackson azt írta, hogy a whisky szerelmeseinek egy utazás erre a helyre "olyan, mint egy zarándoklat". Az itt készült Lindores Single Malt Scotch Whisky MCDXCIV (1494) bevezetésére július 2-án került sor.

A Lindores nemcsak whiskyt gyárt és árul, hanem a lepárlóhoz egy whisky ínyenc klub is tartozik. A tagság évi 500 fontba kerül, de a klubtagok többek között ingyenes belépést kapnak a lepárlóba, valamint kiváltságos hozzáférést a Lindores korlátozott kiadású whisky-jeihez.

Whisky's coming home! Lindores Single Malt Scotch Whisky MCDXCIV

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Nem mindennapi módszerek a C-vitamin bevitel megduplázására

A tudósok azt javasolják, hogy duplázzuk meg a C-vitamin bevitelünket, ugyanis a jelenlegi ajánlások részben mára elavult második világháborús tanulmányok alapján készültek.

A Friss Csapat a gomba nyomában

Az Európai Friss Csapat időről időre egy-egy gyümölcs vagy zöldség nyomába ered, hogy népszerűsítse fogyasztását, bemutassa a termesztését illetve azt, hogy milyen egészséges fogások készülnek belőle. Most a gomba került terítékre.

Milyen az egri bor most? Bemutatják a borászok a nagy egri borkóstolón

Az Egri Borműhely borászati úgy döntöttek, a termőhelyen személyesen várják a borrajongókat, hogy megmutassák, a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke, az egri.

Az Egyesült Királyság zöld utat adhat a génszerkesztett élelmiszereknek

Az Egyesült Királyság kormánya nemrég jelentett be, hogy megváltoztatja a génszerkesztésre vonatkozó szabályozást. Ezzel megalapozta, hogy a brit vásárlók hamarosan a boltok polcain találkozhatnak az így előállított élelmiszerekkel.

Karácsonyi készülődés - Egyre növekszik a fagyasztott pulykák eladása

A fagyasztott pulykák értékesítése több mint 400%-kal nőtt, annak ellenére, hogy a karácsonyig csaknem három hónap van hátra. Az iparági szakértők szerint a fogyasztóknak a világjárvány idején a fagyasztott élelmiszerek vásárlása felé való elmozdulása és az élelmiszerhiány miatti aggodalmak ösztönzik a kereslet növekedését.

Szicília lesz a következő kávé nagyhatalom?

Az évről évre emelkedő hőmérséklet hatására a Szicíliában ültetett kávécserjék az idén termést hoztak. Így immár Szicília lett a világ legészakibb kávétermő vidéke.

Kaktuszok a hó alatt: télállók és némelyek ehetők is...

A kaktuszokat általában a forró sivatagok növényeivel azonosítjuk, azonban számos olyan fajuk van, amelyek hazánk teleit minden gond nélkül átvészelik a kertben. Pár szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy télen a hó alól kikandikáló szúrós növények tavasszal új életre keljenek, nyár elején pedig virágpompájukkal díszítsék fel a sziklakertünket.

OMÉK: díjazták a falusi turizmus szereplőit

Szombaton adták át a 80. OMÉK-on a Falusi Turizmus Szolgáltató díjait. A régiókon belül mindig másik megyék vendéglátóit díjazzák rotációban, idén Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Tolna, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékből kerültek ki a díjazottak.

A hal nem unalmas

A halat nem csak bő olajban kisütött formában lehet elkészíteni, mint ahogyan a hazai konyhák legtöbbjében szokás. Számos izgalmas fogás kreálható belőle, ami biztosan segít abban, hogy többször együnk belőle.