Back to top

Újraindul a whisky gyártás 527 év után

A Lindores apátságot a "whisky bölcsőjének" nevezik. Skócia történelmi apátságában, ahol egykor whiskyt készítettek, több éves előkészítő munka után ismét megkezdődött az ital gyártása.

A skót Fife megyében található Lindores apátságot a "whisky bölcsőjének" tartják. 1494-ben itt tettek először írásos említést a skót whisky lepárlásáról, és innen származik az információ Skócia legrégebbi szeszfőzdéjéről is. 2017-ben

a skót Drew McKenzie Smith úgy döntött, hogy visszahozza a hely dicsőségét,  újjá éleszti a Lindores Abbey lepárlóüzemet, közvetlenül a történelmi apátság hagyományait követve.

A Lindores első terméke július elején kerül a boltokba. Ez azt jelenti, hogy 527 év szünet után újraindul a whiskygyártás ezen a helyen.

A hely története valóban figyelemre méltó, és aligha meglepő, hogy egy skót vállalkozó fel akarja támasztani a helyet. A Lindores apátságot 1191-ben alapította Dávid, egy skót gróf, a bátyja, I. Vilmos király által neki ajándékozott földeken. A következő években királyok és királynők jártak ide, és az 1298-as angol sereggel vívott győztes csata résztvevői is itt találtak menedéket.

A whisky lepárlásáról szóló információk viszont IV. Jakab Stewart király kincstári dokumentumaiból származnak, aki utasította az apátság testvéreit, hogy készítsék el az "élet vizét", ahogy akkoriban a whiskyt nevezték.

A területet, beleértve az egykori apátság romjait is, 1913-ban McKenzie Smith dédapja vásárolta meg. A jelenlegi tulajdonos, aki hosszú éveken át szakácsként dolgozott, az 1990-es évek végén kezdett el azon gondolkodni, hogyan indíthatná újra a whiskygyártást a Lindores-ben. A projekt megvalósítása azonban csaknem két évtizedig tartott.

Ma Lindores nemcsak a lepárlóüzemnek ad otthont, hanem egy rendkívül népszerű látogató- és ismertetőközpontnak is. A híres kritikus, Michael Jackson azt írta, hogy a whisky szerelmeseinek egy utazás erre a helyre "olyan, mint egy zarándoklat". Az itt készült Lindores Single Malt Scotch Whisky MCDXCIV (1494) bevezetésére július 2-án került sor.

A Lindores nemcsak whiskyt gyárt és árul, hanem a lepárlóhoz egy whisky ínyenc klub is tartozik. A tagság évi 500 fontba kerül, de a klubtagok többek között ingyenes belépést kapnak a lepárlóba, valamint kiváltságos hozzáférést a Lindores korlátozott kiadású whisky-jeihez.

Whisky's coming home! Lindores Single Malt Scotch Whisky MCDXCIV

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs mibe tölteni a bort

A szállítmányozásban kialakult késedelmek miatt már üvegből is hiány van világszerte. Ez nehezíti az égetett szeszek és borok készítőinek munkáját. A munkaerőhiány és a megnövekedett árak is kihívások elé állítják az iparág képviselőit.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Együnk minél több szőlőt!

A szőlőnek számos jótékony hatást tulajdonítunk, napjainkban pedig közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották ezt. Huzamos szőlőfogyasztás hatására változatosabb bélbaktérium-flórát mutattak ki amerikai kutatók.

Így spórolhatunk a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus diéta során

Régóta él az a szemléletmód, hogy a növényi alapú étrend eleve drágább, mint a hagyományos mindenevő étrend, aminek az lehet az oka, hogy egyesek kételkednek a táplálkozásuk megváltoztatásában. Azonban kiderült, hogy ez a feltevés nem teljesen igaz.

Fakanál, toll, mérleg, papír

Amikor kétféleképpen válogatós, részben gluténérzékeny kiskamasz ikreiről kiderült, hogy inzulinrezisztensek, először kétségbe esett. Azután úgy döntött, meg fogják oldani, és hetekig állt a konyhában reggeltől estig. Méricskélt, sütött, főzött, tápértékeket, kalóriát és szénhidrátot számolt, és megoldotta!

Tök veszélyes

Ne a sertésekkel etessék meg a halloweeni tökfaragásból származó hulladékot, figyelmeztették közös közleményben a sertéstartókat a brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium, az Állat- és Növény­egészségügyi Hivatal, valamint az angol sertésszövetség és az állatorvosok.