Back to top

Az erdő is zenél

Gyulaj Zrt. és a Balkan Fanatik! Mi az összefüggés az erdőgazdaság és a zenekar között? A Mi Erdőnk legújabb számában erre is fényt derítettünk Lepés Gáborral, a zenekar frontemberével készített interjúban.

MMG -Az erdő is zenél

A Mi Erdőnk idei harmadik száma a nyárhoz illően kifejezetten színesre sikeredett, nemcsak megjelenésében, de tartalmában is.

A jó időre való tekintettel ezúttal szerettük volna olvasóinkat kirándulásra sarkallni, amihez remek helyszínt kínál a Gyulaj Zrt. erdőgazdasága alá tartozó Tolnai-hegyhát.

A térségben a néprajzi, építészeti és történelmi értékekben gazdag települések története összefonódik. Ide az 1700-as években érkeztek az első német telepesek, akik néhány évtized alatt átformálták az itt található települések arculatát. A sváb építészeti emlékek felfedezésére kiváló kirándulóút a Tolnai Zöldút, melynek kiindulópontja Závod települése.

És ha már Gyulaj Zrt., akkor Balkan Fanatik! De mi az összefüggés az erdőgazdaság és a zenekar között? Legújabb számunkban erre is fényt derítettünk Lepés Gáborral, a zenekar frontemberével készített interjúban.

A Gyulaj Zrt. bemutatkozó filmjében ugyanis a zenekar Repülj Madár című nótája szólal meg a film aláfestéseként.

Ezt könnyedén végignézhetik és meghallgathatják az interjúba ágyazott QR-kód segítségével. Emellett az olvasók megismerhetik Lepés Gábor zenei pályafutását, hogy hogyan sikerült a legszebb magyar népdalokból egyedi elektronikus világzenét létrehoznia, miként vészelte át a Balkan Fanatik a pandémiát, valamint hogy milyen kapcsolata fűződik a frontembernek természethez.

És ha már természet, akkor kirándulás! Lapunk ezúttal is számos programot kínált az olvasóknak. Ha például a Börzsönyt választják úti célnak, érdemes felkeresni a Tóvik vendégházat a Magas-Börzsöny kapujában. Erdei konyha rovatunkban beszámolunk a vendégház adottságairól, fekvéséről, programkínálatáról, valamint egy gasztro túrára is elkalauzoljuk Önöket, a házias ízek és a vadételek birodalmába.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az építő vezérigazgató

Barkóczi István erdőmérnök két évtizeden keresztül szolgálta a SEFAG Zrt. erdőgazdaságot, azonban vezérigazgatóként kevesebbet élvezhetett a gyakorlati szakmából – a 13 milliárd forintos forgalmú cég nem hagyott sok szabadidőt neki. Ma már nyugdíjasként szenvedélyes kiránduló, rendszeresen járja az erdőt, gombát gyűjt.

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Citromka szerkesztőségünkbe látogatott – vesztére

Óriás citromot vettek szemügyre és kóstoltak munkatársaink, melyet a Kertészet és Szőlészet egyik legrégibb előfizetője, a 87 éves Kaldeneker József kertészmérnök termesztett. És arra is fény derült mi is az albedó…

Megkóstoltuk Vásárhelyen a marhapofát

Gondolt már arra, hogy kirántja a kocsonyát? És arra, hogy marhapatából bográcsost készít? Szerencsére mindig vannak vállalkozó szellemű amatőr szakácsok, akik bátran, fantáziával nyúlnak az alapanyagokhoz. Hódmezővásárhelyen, a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon meg is kóstoltuk ezeket a fogásokat a főzőversenyen.

Féltik a horvát tengerpartot a tudósok

Horvát tudósok egy csoportja nyilvános felhívást intézett a parlamenthez és a kormányhoz, amelyben arra szólítottak fel, hogy mielőbb fogadjanak el konkrét cselekvési tervet az Adriai-tenger védelmére, amely szerintük elengedhetetlen a horvát társadalom fenntartható fejlődéséhez.

Felértékelődik a biomassza szerepe

A biomassza hasznosításának távlati lehetőségeiről és különösen a közép- és kelet- európai országok adottságairól és kihívásairól szólt a magyar és a szlovén agrárminisztérium közös szervezésében 2021. szeptember 27-én megrendezett nemzetközi online BIOEAST Forsight konferencia.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.