Back to top

Begónia fajta kapta a rangos díjat

A Dümmen Orange nemesítő vállalat által benevezett I'Conia Aroma Peach begóniafajta nyerte meg a FleuroStar 2021/22 rangos fődíját. A nemzetközi dísznövény-szervezet június végén választotta ki a négy döntősfajtából a nyertest, amely a szakértői zsűri szerint minden terasznak és minden kertnek szemet gyönyörködtető középpontja lesz.

A FleuroStar versenyt minden év júniusában a FlowerTrials® szaporítóanyag és fajtabemutató rendezvény keretén belül rendezik meg. Mivel a koronavírus-járvány miatt a FlowerTrials idén elmaradt, a versenyt hibrid eseményként tartották.A rangos díj odaítélésével a nyertes fajta kiemelt marketingtámogatást kap, ezáltal több millió fogyasztóhoz eljut a híre.

Az I'Conia Aroma Peach begóniafajta mellett a Florensis vállalat Pelargonium zonale stEstelle Appleblossomʼ  muskátlija, a Syngenta Flowers Petunia x hybrida ʻFun House Potpourriʼ petúniafajtája és a Selecta one Verbena ʻMr. LavaLavaʼ verbénafajtája került a döntőbe. (A fajtákról beszámoltunk a Kertészet Szőlészet 24. számában)

Az elegáns szín, a virágok finom illata és a növény kiváló tulajdonságai elnyerték a zsűri tetszését. Fotó: Fleuroselect
Minden benevezett dísznövényt a dísznövény-nemesítés, termesztés, kereskedelem területén tevékenykedő mintegy 30 szakértő értékelt.  A zsűritagoknak lehetősége nyílt a legaprólékosabban megvizsgálni őket személyesen a nemesítőcégek bemutatóin, vagy speciális zoom megbeszélés keretében, hangsúlyozta FleuroStar verseny szervezője.  Az értékelési szakasz végén a zsűri maradéktalanul egyetértett abban, hogy a

Dümmen Orange fajtája rendelkezett a legtöbb olyan kiemelkedően előnyös tulajdonsággal („wow-faktorral”), amelynek révén kiérdemli a FleuroStar 2021/22 díjat.

A harmincfős szakértői zsűri értékelése szerint az I'Conia Aroma Peachʼ begónia két színű, telt virágokból álló valódi virágözöne rendkívül elegáns és bájos. A növény kiváló növekedése és a virágok finom visszafogott illata minden terasz és kert központi elemévé teheti.   

A FleuroStar 2021/22 hivatalos eredményhirdetését és díjátadóját a lissei Floralis rendezvényházban (Hollandia) tartották. Az ünnepségen csupán a döntőbe kerülő nemesítő cégek 2-2 képviselője, valamint néhány szervező vehetett részt, az összes többi Fleuroselect tag és a nemzetközi dísznövény-ágazat iránt érdeklődők online közvetítés útján követhették a díjátadót. Az ott készült felvétel a Fleuroselect weboldalán és a Facebook csatornáján is visszanézhető.

Fotó: www.fleuroselect.com

 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag/taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Természetesen szépek

Az évelő díszfüvek évek óta nagyon kedveltek, szívesen ültetik a kertbarátok, kerttulajdonosok, és a kerttervezők is előszeretettel dolgoznak ezzel a növénycsoporttal magánkertekben és közterületeken egyaránt. Tág tűrőképességük, változatos színeik és formáik miatt sokrétűen használhatók. A vegyes, a biodiverz és a természetközeli kertek trendjével párhuzamosan népszerűségük várhatóan tovább nő.

Együtt a zöld jövőért

Nagyszabású kertészeti kiállítást és konferenciát szervezett a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. A szeptember 7-8-án megtartott esemény a faiskolai ágazat tevékenységének bemutatásával a lehető legszélesebb körű piaci áttekintésre törekedett, hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Elismerések a Bábolnai Gazdanapok alkalmából

A Bábolnai Gazdanapok történetében hagyomány, hogy átadjuk a Magyar Mezőgazdaság Kft szakmai díjait a kiállítás legjobbjai számára.

Csak látszólag egynyáriak: teleltessünk át paprikát, paradicsomot…

Egyes növények eredeti élőhelyükön, vadon élőként évelők, de kerti növényként egynyáriak. Ennek oka, hogy ha a géncentrumuk trópusi, ott évekig jól elvannak, nálunk a téli fagy azonban megöli őket. Így lesz egy eredetileg évelőből nálunk egynyári. Ez azért érdekes számunkra, mert ennek ismeretében akár átteleltethetünk paradicsomot, vagy paprikát esetleg muskátlikat is...

Virághagyma-hiány várható

Nyár elején röppent fel első ízben a hír azzal kapcsolatban, hogy a tavaszi hagymások szaporítóanyagából nem lesz elég. A National Garden Bureau nonprofit szervezet által, a termelők bevonásával végzett felmérés szerint is hiány várható.

Újabb éttermek kaptak Michelin-csillagot Horvátországban

Újabb három étterem kapott egy-egy Michelin-csillagot Horvátországban - adta hírül kedden a Jutarnji List camű horvát napilap.

Mi baja a leandernek?

A leander mediterrán növény, jól tűri a szárazságot és a meleget. Viszonylag jó kezelhetősége miatt hazánkban egészen elterjedt, de egészségének megőrzéséhez és folyamatos virágzásához fontos, hogy megóvjuk a különböző kártevőktől és kórokozóktól, valamint adjunk elég vizet és táplálékot a növényeknek. Télen fagymentes helyen kell tartani.

Portugál arany

Mint arról már az augusztusi Pegazusban röviden hírt adtunk, ifj. Szuhai Gyula fantasztikus lovaglással, az összevetéssel együtt hat hibátlan pályával lett gyermek Európa-bajnok díjugratásban. Édesapja, az ugyancsak sikeres díjugrató lovas Szuhai Gyula a fia győztes körét videózva meghatottan mondta, hogy ezért már érdemes volt élni.

Ültetőkosaras támfalakkal áthidalható a lejtő

A tereprendezés az egyik elsődleges feladat a kerttervezésnél. Lehetséges, hogy a kert szintkülönbségei miatt szükségünk lesz támfalak kialakítására is. A számtalan megoldás közül az ültetőkosaras, vagy más néven virágvályús támfalak egyszerűen és gyorsan kivitelezhetők.