Back to top

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a repceméz

A világon hozzávetőlegesen 300 fajtamézről tudunk. Természetesen nem lehet mindet leírni ebben a cikksorozatban. A legjobb, ha mi magunk fedezzük fel a lakóhelyünkre jellemző mézeket, úgy hogy a piacon felkeressük a helyi méhészeket és kóstolót kérünk. De utazásaink során is kóstoljunk mézet, akárhová is vigyen utunk.

A mézben található összetevők sokféleségének és ezek változó arányának köszönhetően minden méznek megvan a maga személyisége. Akár ugyanaz a fajtaméz is különbözhet évről évre, éppúgy ahogy a bornak is megvannak az apró árnyalatnyi különbségei. A méhészek a pörgetések előtt mindig izgatottan várják, hogy milyen lesz az adott méz íze.

Ebben a cikksorozatban) a hazánkra legjellemzőbb mézeket fogom leírni:

A repceméz

Hadd kezdjem kedvenc mézemmel. Azokról a gyönyörűén sárgálló mezőkről származik, melyek tavasszal élénkítik főként alföldi tájainkat. Legalább három ok miatt lett ez az egyik kedvenc mézem.

  1. A mézek közül viszonylag enyhén savas a hatása (3,5-4,2 ph). Ha gyomorpanaszaink vannak ez a méz segíthet rajtunk (lásd cikkünket Repceméz gyomorpanaszok ellen.)
  2. Egy igazi tavaszi mézfajta, melynek az íze hordozza az évszak frissességét, sokszínűségét. De a kristályos repceméz íze is nagyon  különleges, marcipános. Diszkrét, visszafogott ízének és krémes állagának köszönhetően a kávé, tea ízesítésére különöse alkalmas. Továbbá remek alapja a különböző krémeknek, csoki recepteknek. 
  3. A tiszta repceméz kristályosan olyan fehér, mint a zsír, állaga pedig krémes. Az apró szemcsék alkalmasak más mézek beoltására, ha azokat krémesíteni szeretné a méhész.

A repceméz a pörgetés után nagyon gyorsan 5-7 nap alatt kristályosodik ki.

Bár a repceméznek relatív magas a glikémiás indexe a mézek között– GI 62-64 – a finomított kristály cukornál (GI 65-66) valamivel még mindig alacsonyabb. De egy fontos tanulmányból kiderült, hogy fogyasztása után a vérünkben nem növekszik meg jobban a gyümölcscukor szintje, mint az akácméz fogyasztása után, és a finomított cukorhoz képest igen kedvezőek az egyéb adatok is .[i]

Jobbról a második a repceméz

Peroxid és non-peroxide aktivitás tekintetében a közepes mézek közé tartozik. Vagyis a nedvesség hatására felszabaduló hidrogén peroxid inkább közepes mértékű. A népi gyógyászatban gyomorfekélyekre, vesebántalmakra és a koleszterin csökkentésére ajánlják.

A cikksorozatot hamarosan folytatjuk.

Ajánljuk még:

Varroa atka monitoring

Mennyi mézet fogyasszunk naponta

Mitől gyógyhatású a méz?

 

[i] Münstedt, K; Böhme, M; Hauenschild, A; Hrgovic, I (2011) Consumption Of Rapeseed Honey Leads To Higher Serum Fructose Levels Compared With Analogue Glucose/Fructose Solutions. European Journal Of Clinical Nutrition 65: 77-80.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Atkairtás nyári mézek után: az egyik legfontosabb kezelési időszak

A méhészeti szezonban elérkeztünk abba az időszakba, amikor már a mézpörgetések zömét maga mögött tudhatja a méhész. Többen nyaralásra készülnek, vagy már nyaralnak. Viszont atkakezelés szempontjából épp ez az időszak az egyik legkritikusabb az őszi vagy téli zárókezelés mellett.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

Gyenge-közepes mézszezon

A napraforgó elvirágzása után lassan mindenhol befejeződik a méhek legeltetése. Az ország különböző területein gazdálkodó méhészek gyenge-közepes szezonról számoltak be.

Rajzásgátlás az utolsó pillanatban

A rajzás mindig kihívás a méhész számára, akár „hobbisokról”, akár főállású méhészekről van szó. Általános vélemény, hogy szinte sosem jön jókor, a nagy méztermelőknek egyértelmű kiesést (plusz munkát), a műkedvelőknek fölösleges izgalmat okoz. Ezért szinte általános a törekvés a rajzás gátlására vagy megelőzésére, aminek a rákfenéje az, hogy a természet törvényei ellen nehéz hadakoznunk.