Back to top

Aggódnak a gazdák az Európai Unió zöld fordulata miatt

Az Európai Unió (EU) egyre komolyabban elköteleződik a környezet védelme mellett, 2023-tól a mezőgazdaságban is a fenntarthatóságon lesz a hangsúly. Ennek azonban nem minden gazda örül. A K&H Agrárklubon a zöld fordulathoz szükséges finanszírozást mutatták be a szakemberek.

A Közös Agrárpolitika (KAP) 2021-től 2027-ig tartó fejlesztési ciklusának átmeneti időszaka után 2023-tól a mezőgazdaságba áramló EU-s források csökkennek, miközben a gazdáknak jóval szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell majd megfelelniük. Az új KAP több országban is ellenérzéseket váltott ki a gazdákból.

Németországban a permetezőszerek visszaszorítása miatt tüntettek, Brüsszelben a támogatások csökkentése után vonultak fel traktorokkal az Európai Tanács közelében, Franciaországban pedig azért demonstráltak, hogy erősebben támogassák a kistermelőket.

A hazai vállalkozások is tartanak az új szabályozástól amiatt, hogy versenyhátrányba kerülhetnek az EU-n kívüli cégekkel szemben, akik továbbra is importálni tudják majd termékeiket, de csak lazább szabályoknak kell megfelelniük.

„Bár ez a félelem nem alaptalan, lehet mit tenni. Innovációval, olyan technológiák használatával kell erre válaszolnunk, amelyekkel csökkenthetjük a költségeinket és növelhetjük a terméshozamot. A lehetőség adott, 2023-tól a források 20 százaléka épp az ilyen precíziós megoldások támogatására lesz elkülönítve, hogy az EU tartani tudja a célt. Így 2030-ra a növényvédő szerek használatában 50 százalékos, a műtrágyáénál pedig 20 százalékos csökkenés valósulhat meg. Magyarországon pedig kiemelten kedvező hiteleket lehet felvenni mezőgazdasági célokra” - magyarázta Tresó István, a K&H Csoport agrár üzletágának vezetője.

A bankok is segítenek a zöldítésben

A fenntarthatóvá válás nem csak az EU agrárprogramjában jelenik meg, a bankszektor is egyre nagyobb feladatot vállal finanszírozási oldalról. A régióban elöl jár a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek fő feladatai közé tartozik a fenntartható gazdaság elősegítése. Gyura Gábor, az MNB fenntartható pénzügyi főosztályának vezetője elmondta, hogy a bankok szempontjából a gazdaság szükségszerű „zöldítése” nemcsak a beruházási igények miatt fontos üzleti lehetőség a hitelintézeteknek, de kockázati szempontból is előnyökkel járhat.

A fenntarthatóbban működő vállalkozások nagyobb eséllyel teljesítik a szabályozás és az ügyfelek által támasztott erősödő zöld elvárásokat, vagy éppen több uniós forráshoz juthatnak.

Pénzügyi megfontolásból tehát érdemes olyan projekteket finanszírozni, amelyek környezeti szempontokat is figyelembe vesznek” – fogalmazott. A hitelminősítő Moody’s is hasonló tendenciákat figyelt meg, az ő tavalyi felmérésük szerint nagyjából kétszer valószínűbben válnak nem teljesítővé a nem „zöld” kölcsönök. A szemlélet globális elterjedését jól mutatja, hogy idén először – kötvénykibocsátással és hitelekkel – több finanszírozáshoz jutottak a zöld projektek, mint a szénhidrogénekkel kapcsolatos beruházások.

Forrás: 
K&H Bank sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minőségi mezőgazdaság születhet a következő tíz évben

A mezőgazdasági termékek feldolgozására fókuszál a következő tíz év fejlesztéspolitikája, mert az erősebb feldolgozóipar stabilabb értékesítési hátteret jelent az egész agrárium számára – mondta el Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen.

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

Készülnek a 2023 utáni Közös Agrárpolitikára vonatkozó hazai tervek

A Közös Agrárpolitika (KAP) következő hét évében alapvető feltételként megjelenő fenntarthatósági és zöld elvárások betarthatóságáról, azok realitásáról is volt szó a Pápai Agrárexpó és Agrárpiknik „A mezőgazdasági támogatások célja és jövője” című fórumbeszélgetésén.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Csalás és bűncselekmény

Dr. Norberto Garcia, az Apimondia Mézminőség és Mézkereskedelmi Állandó Bizottságának elnöke, a Nemzetközi Mézkereskedelmi Szövetség titkára röviden ezekkel a szavakkal jellemezte napjaink nemzetközi mézkereskedelmét: csalás és bűncselekmény. Lássuk kijelentésének okait. A leírtakat sok-sok nemzetközi tanulmány, előadás, cikk elemzéséből, értelmezéséből állítottam össze.

Növekszik az AKG támogatás – fókuszba kerül a környezetvédelem

Minél több gazdálkodót kíván érdekeltté tenni a zöld előírások betartásába, ezért indít 360 milliárd forintos keretösszeggel és megemelt egységtámogatással a következő agrárkörnyezet-gazdálkodási programot (AKG) az agrártárca, mondta a Bábolnai Gazdanapokon rendezett kerekasztal-beszélgetésen Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

A „Nagykunsági birspálinka” is uniós oltalomban részesült

A májusban bejegyzett „Nagykunsági szilvapálinka” és a „Nagykun rizs” után a „Nagykunsági birspálinka” is védett elnevezés lett az Európai Unióban. Az Európai Bizottság augusztus 31-én kihirdetett rendeletével ez már a harmadik Nagykunságból származó uniós oltalmat élvező termék.