0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Család, Badacsony, Olasz rizling: átadták az Év Bortermelője díjat

Bár a pandémia miatt a már hagyománynak számító gálaebéd megrendezése a nyári időszakra került, a díjazott, Borbély Tamás borász tiszteletére 2021. július 11-én nagyszabású borkóstolóval készült a Gundel Palotában a Magyar Bor Akadémia. Az eseményen Áder János köztársasági elnök is részt vett.

Borbély Tamás rendszeresen három dolgot emel ki: család, Badacsony, Olasz rizling. Mint kijelentette, csodálatos borvidéken született, mindennapjainak része a szőlő és a bor. Bár világot látott szakember, számára a nemzetközi kitekintés inkább megerősítést hozott, Badacsony kivételes adottságú terület.

„Badacsony, a folyékony szerelem”, olvashatjuk a borvidék szlogenjét, s a fiatal borász csillogó szemekkel beszél munkájáról, az ágazat szépségeiről. Hittel vallja, a sablonos, egysíkú világból csak az egyedi értékeinkkel tudunk kitűnni.

Már az apai és az anyai nagyszülők is szőlőműveléssel, borkészítéssel foglalkoztak. Édesapja a Somló környékén, míg édesanyja a Badacsony tövében szívta magába a szőlő és a bor szeretetét.
Borbély Tamás a fiatalok lendületével, újítási vágyával alkot mind szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek. A kiváló borok mögött pedig rengeteg munka, idő, kísérletezés áll.

„Amióta az eszemet tudom, mindig kint voltam a szőlőben, s bejáratos a pincébe”- fogalmazta meg elköteleződését, a mostani birtokközpont jelentette a játszóteret az ifjú Borbélynak. „Borrendi avatásomon az akkori nagymester, Csanádi József mondta: „Anyatej helyett lopószáron nevelkedett.”
Tamást 2011-ben a Magyar Bor Akadémia tagjai közé fogadta, 2016-tól Badacsony Hegyközség elnöke, a borvidék szőlészeti küldötte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Etikai-, Jelölő- és Szavazatszámláló Bizottságának elnöke.

Szinte a kezdetek óta egész évben nyitva áll a Borbély Pincészet a látogatók előtt. Kóstolókon, borvacsorákon keresztül mutatják be a hely varázsát. Ha már nem készülnek olyan nagy mennyiségben borok, melyekkel az áruházláncokat el lehet árasztani, akkor helybe kell vonzani a fogyasztókat. Bár több munkával jár, ugyanakkor a személyesség kifizetődik az értékesítésben is.

„Kezdetektől a helyi fajtákban, helyi értékekben gondolkodunk”- hívta fel a figyelmet, hogy a világfajták okozta eufória nem érintette meg őket. Véleménye szerint lehetőségeink borvidéki, vagy éppen országos szinten az egyediségben rejlenek. Az Olasz rizlingben rengeteg lehetőség rejlik, széles spektrumban gondolkodnak a fajtával. A könnyedebb, jóivású bortól kezdve szép dűlőszelekciókat – akár hordós iskolával –, vagy természetes édes borokat is lehet belőle előállítani. Tamás a gálaebéden Márait idézte: „Ha az Olasz rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni”.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu