Back to top

Hogyan hatnak a bioélelmiszerek a gyermekek kognitív fejlődésére?

A „folyékony intelligencia” legmagasabb szintje a jobb táplálkozáshoz, a tisztább levegőhöz és a jó életkörülményekhez kapcsolódik. Ugyanakkor egy nemzetközi tanulmány szerint a biogazdálkodásból származó élelmiszereket fogyasztó gyermekeknek jobb a kognitív fejlődése is.

Spanyol kutatók a gyermekek „folyékony intelligenciájának” szintjét vizsgálták, amely a problémák megoldásának és a „munkamemória” használatának képességét foglalja magába, vagyis azt, hogy az új információkat akkor tudják megtartani, amikor rövidtávon szükség van ezekre.

A kutatócsoport eredményei arra utalnak, hogy az egészségesebb táplálkozás közvetlen hatással lehet a gyermekek agyának fejlődésére.

Jordi Júlvez, a tanulmány vezetőszerzője, a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet tudósaival zajló közös munkája után elmondta: „a bioétrend gazdagabb az agy számára szükséges tápanyagokban, például zsírsavakban, vitaminokban és antioxidánsokban, amelyek együttesen fokozhatják a kognitív funkciókat gyerekkorban.”

A tudósok azt is elmondták, hogy az olyan tényezők, mint az egészségtelen ételek fogyasztása, a túlzsúfolt házakban élés és a dohányfüstnek való kitettség összefüggésbe hozható a folyékony intelligencia alacsonyabb szintjével. Ezenkívül a beltéri finom por (PM2,5) expozíció alacsonyabb munkamemória-pontszámokkal járt együtt.

A kutatócsoport hat európai ország – az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Litvánia és Norvégia – 1298 6-11 éves gyermekének adatait használta fel a kutatás során.

Megvizsgáltak 87 környezeti tényezőt, amelyeknek a gyermekek méhen belül ki voltak téve, beleértve a légszennyezést, a közlekedést, a zajt, különböző vegyi anyagokat és életmódbeli tényezőket, valamint további 122 tényezőt, amelyeknek gyermekkorukban voltak kitéve. Elmondták, hogy az volt a céljuk, hogy elemezzék, milyen hatással lehetnek ezek a tényezők az emberi agy fejlődésére és érésére.

„Gyermekkorban az agy még nem fejlődött ki teljesen a környezeti vegyi anyagokkal szembeni hatékony védekezésre, és különösen érzékeny a toxicitásra, még olyan alacsony szinteken is, amelyek nem feltétlenül jelentenek kockázatot egy egészséges, érett agy számára” – mondták a kutatók.

A szerzők szerint a kutatás egyedülálló, mivel módszerük a kitettségek összességét vette figyelembe, nem pedig egyetlen kitettségre összpontosított.

Elmondásuk szerint ez jobb megértést nyújtott a többszörös környezeti expozíció összetettségéről és a gyermekek agyi fejlődésére gyakorolt egyidejű hatásukról.

Megjegyezték, hogy korábban kevés kutatás foglalkozott az étrend és a kognitív funkciók közötti összefüggéssel, de a gyorséttermi ételek fogyasztását összefüggésbe hozták az alacsonyabb iskolai fejlődési sikerrel, valamint néhány korábbi tanulmány is pozitív összefüggésről számolt be a bioétrend és a végrehajtó funkciók eredményei között.

„Vizsgálatunk során jobb pontszámokat fedeztünk fel a folyékony intelligencia és a munkamemória terén a gyakoribb bioélelmiszer-bevitel és a ritkább gyorséttermi étkezés között” – mondta Dr. Júlvez.

Ezzel szemben a dohányfüstnek és a beltéri PM2,5-nak való kitettség gyermekkorban negatívan befolyásolhatja a kognitív funkciókat azáltal, hogy fokozza a gyulladásos reakciókat az agyban” – tették hozzá a kutatók.
Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.